استاد دانشگاه تربیت مدرس در گفتوگو با ایلنا:
در خرید و فروش نفت نمیتوان از ارز دیجیتال استفاده کرد/ دور زدن تحریمها از این طریق سیاستی شکست خورده است
استاد دانشگاه تربیت مدرس گفت: در حال حاضر حجم مراودات با این رمز ارزها بسیار کم است و آنقدری نیست که بتوان از طریق آن رقمهای درشت را برای مبادلات بین المللی استفاده کرد ضمن آنکه نوسان قیمت این گونه ارزها زیاد است و برخی اوقات هیچ گونه توجیه اقتصادی ندارد که با آنها مبادله مالی انجام شود.
بهزاد خدارحمی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در خصوص ارز دیجیتال و معایب و مزایای آن گفت: ما در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰ نوع ارز دیجیتال داریم که بیت کوین یکی از معروفترین آنهاست اصطلاحاً به اینگونه ارزها ارز رمزینه گفته میشود. ارز رمزینه مرز کشوری ندارد یعنی نمیتوان گفت که فلان ارز برای این کشور یا وابسته به آن است. فلسفه تولید این رمز ارزها همین است که پایگاه و مرز مشخصی نداشته باشد در واقع اصلیترین دلیل محبوبیتشان این است که به هیچ کشوری وابسته نیستند و هیچ بانک مرکزی آنها را پشتیبانی نمیکند.
مدیرعامل گروه مالی سپهر صادرات اظهار داشت: نگاه ایدهآل برای برخی افراد این است که با اینگونه ارزها بتوان تحریمها را دور زد که البته چنین چیزی ممکن نیست.
وی ادامه داد: ما برای وارد شدن و کار کردن با این رمز ارزها نیاز به صرافیهایی داریم که از آنها استفاده کنند این در حالی است که امروزه صرافیهای بین المللی هر روز قوانین سختگیرانهتری اعمال میکنند و اگر جامعه بین الملل و یا یک قدرت قوی کار کردن با یک کشور را ممنوع کند این صرافیها نیز از آن تبعیت می کنند همانطور که هر چند وقت خبرهایی مبنی بر این که فلان صرافی حساب کاربران ایرانی را مسدود کرده میشنویم.
استاد دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: در حال حاضر حجم مراودات با این رمز ارزها بسیار کم است و آنقدری نیست که بتوان از طریق آن رقمهای درشت را برای مبادلات بین المللی استفاده کرد ضمن آنکه نوسان قیمت این گونه ارزها زیاد است و برخی اوقات هیچ گونه توجیه اقتصادی ندارد که با آنها مبادله مالی انجام شود.
وی افزود: علاوه بر آن، هنوز در مبادلات بین المللی این ارزها عمومیت پیدا نکرده و به طور مثال در خرید و فروش نفت نمیتوان از آن استفاده کرد.
خدا رحمی درخصوص ایجاد ارز دیجیتال توسط دولت گفت: اینکه ارز دیجیتال یا ارز رمزینه حالا به اسم ایران کوین یا چیزهای دیگر درست کنیم به نوعی با نگاه ایدهآل رمز ارز متفاوت است، کشورهای دیگر در این خصوص تجربههای کوتاهی داشتند و به این نکته رسیدند که قلمرو گسترش اینگونه رمز ارزها نمیتواند آنقدر گسترش پیدا کند یعنی قابلیت توسعه به خارج از مرزهای کشور مبدا را ندارد.
وی ادامه داد: برای استفاده از ارز رمزینه در ابتدا باید صرافیهای بین المللی آن را به رسمیت بشناسند هر چند میتوان در قالب تفاهمنامههای دو یا چند جانبه از این گونه رمز ارزها استفاده کرد.
وی در خصوص پشتوانه ارزهای دیجیتال گفت: بعد از آن که ارتباط دلار و طلا قطع شد و در واقع دولتها پول بدون پشتوانه منتشر کردند این بحث مطرح شد که قدرت و اقتصاد آن کشورها پشتوانه این ارز کاغذی است، رمز ارزها نیز بر این مبنا استوار هستند که میزان عرضه و تقاضای آن پشتوانه آنها است به قول معروف همین که یک عده آنها را قبول کردهاند به عنوان پشتوانه کافی است.