وضعیت بحرانی آب زیرزمینی در 390 دشت ایران
تداوم خشکسالیها و افت بارندگیها موجب شده تا 390 دشت کشور در شرایط بحرانی به سرببرند که در این بین 211 دشت ممنوعه و ممنوعه بحرانی ایران در استانهای فارس، کرمان، خراسانرضوی، اصفهان و خراسانجنوبی قرار گرفتهاند.
بهگزارش ایلنا از وزارت نیرو ، تداوم خشکسالیها، افت بارندگیها و تبعات ناشی از کمآبی و بیآبی در کشور موجب شده تا از میان 609 دشت ایران، 390 دشت دارای وضعیت ممنوعه و ممنوعه بحرانی است که از این تعداد 255 دشت در شرایط ممنوعه و 135 دشت نیز در وضعیت ممنوعه بحرانی قرار گرفتهاند و هرگونه توسعه بهرهبرداری از منابع آبهای زیرزمینی در دشتهای یاد شده ممنوع است.
ادامه فشار به منابع زیرزمینی موجب شده است تا کسری تجمعی آبخوانهای زیرزمینی کشور به 130 میلیارد مترمکعب برسد که حدود 106 میلیارد مترمکعب از این کسری در طی 20 سال اخیر اتفاق افتاده است و هر ساله نیز رقمی در حدود 6 میلیارد مترمکعب به کسری مخازن زیرزمینی کشور اضافه میشود.
از طرفی در حال حاضر اضافه برداشت چاههای مجاز از منابع زیرزمینی به حدود پنج میلیارد مترمکعب و برداشت از چاههای غیرمجاز به حدود هفت میلیارد مترمکعب رسیده است که ادامه این روند باعث شده است تا بیش از 90 درصد پتانسیل منابع آب زیرزمینی کشور در دشتهای ممنوعه قرار بگیرد.
بر اساس ارزیابی صورت گرفته استانهای فارس با 90 دشت، کرمان با 37 دشت، خراسانرضوی با 33 دشت، اصفهان با 26 دشت و خراسانجنوبی با 25 دشت در صدر استانهای دارای بیشترین دشتهای ممنوعه و ممنوعه بحرانی قرار گرفتهاند.
از طرفی استانهای خراسان رضوی با یک میلیارد و 85 میلیون مترمکعب، کرمان با 813 میلیون مترمکعب، فارس با 551 میلیون مترمکعب، اصفهان با 320 میلیون مترمکعب و یزد با 296 میلیون مترمکعب درصدر استانهای دارای بیشترین میزان کسری مخزن آبخوانهای زیرزمینی قرار گرفتهاند.