دلار خارج از ۴۲۰۰ تومان قاچاق است/ التهابات ارزی توجیهی نداشت
رییس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه التهابات ارزی اخیر توجیهی نداشت، گفت: هر قیمت و معاملهای خارج از ۴۲۰۰ تومان برای دلار قاچاق محسوب میشود.
به گزارش ایلنا؛ ولیالله سیف در یک برنامه تلویزیونیگفت: مؤسسات غیر مجاز مالی بلای بسیار جدی برای فضای اقتصادی کشور بودند و بدون هرگونه نظارتی حدود ۲۵ درصد از نقدینگی کشور در اختیار افرادی بود که هیچگونه تخصصی نداشتند و سرمایههای مردم را در جهت ریسکهای بالا و احتمال تخریب بازار به کار می گرفتند.
سیف با تاکید بر اینکه دیگر هیچ مؤسسه مالی غیرمجاز در کشور نداریم گفت: موضوع حل و فصل موسسات مالی غیر مجاز در اوایل دولت یازدهم مورد تاکید قرار گرفت و تاخیر جایز نبود زیرا دامنه های آن در حال گسترش بود.
رییس کل بانک مرکزی با بین اینکه تلاش کردیم با بهترین شیوهها این کار را به سرانجام برسانیم، افزود: منابع و سرمایه مردم در مواردی هنوز تعیین تکلیف نشده و پیش از این اعلام کردیم حدود ۹۸ درصد از سپرده گذاران، تعیین تکلیف شدند یعنی حدود ۲ درصد از سپرده گذاران شامل حدود ۲۷ هزار نفر هنوز تعیین تکلیف نشدند.
وی افزود: هیات تصفیههایی در این موسسات شکل گرفت و نمایندگانی از دستگاه های مختلف مانند بانک مرکزی، قوه قضاییه، وزارت اطلاعات و سپرده گذاران در این هیات حضور دارند.
سیف اضافه کرد: وظیفه اصلی این هیات، نقد کردن دارایی ها و تصفیه حساب سپرده گذاران است.
سیف با بیان اینکه اقدامات بانک مرکزی در جلوگیری از هدر رفت سرمایه سپرده سپرده گذاران بوده است، گفت: سرعت بخشیدن به تعیین تکلیف و برخورد با متخلفان و غارتگران سپرده های مردم از اقدامات اصلی بانک مرکزی و قوه قضاییه است.
رییس کل بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه سقف وام ازدواج به ۱۵ میلیون تومان برای هر کدام از زوجین ارتقاء یافت، گفت: با طرح ضربتی، یک میلیون و ۱۸۰ هزار نفر توانستند از وام ۱۰ میلیون تومانی ازدواج استفاده کنند.
سیف افزود: در سال ۱۳۹۷ که بخشنامه وام ۱۵ میلیون تومانی ابلاغ شد تاکنون ۲۰ هزار فقره وام ازدواج به مبلغ ۲۸۳ میلیارد تومان پرداخت شد و ۲۱۸ هزار نفر هم در حال تکمیل پرونده هستند.
وی با بیان اینکه بیشترین تصمیمات و مصوبات شورای پول و اعتبار در طول ۴ سال گذشته درباره بخش مسکن بوده است، گفت: آثار این تصمیمات خود را نشان داده و تحرکی در بخش مسکن ایجاد شده است که نوید بخش تحرک در سایر بخش ها خواهد بود.
سیف افزود: با پیگیریهای مستمر رییس جمهور، طرح بازآفرینی بافت های فرسوده شهری در دستور کار قرار گرفته که این طرح می تواند آثار مثبت زیادی از جمله بهبود تغییر چهره شهر، ایجاد اشتغال و تحرک اقتصادی را داشته باشد.
وی اضافه کرد: وزارت راه و شهرسازی عاملیت این طرح را دارد و نظام بانکی کشور با حمایت بانک مرکزی هم نقش جدی در این زمینه دارد. سیف با اشاره به طرح صندوق پس انداز مسکن یکم گفت: ۲۹۶ هزار نفر در این طرح سپرده گذاری کردند که از این تعداد ۳۷ هزار نفر تسهیلات را دریافت کردند.
رییس کل بانک مرکزی افزود: تاکنون ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان تسهیلات صندوق پس انداز مسکن یکم پرداخت شده است. سیف گفت: در طرح بازآفرینی بافت های فرسوده پیش بینی شده است همه ساکنان آن محله در جای دیگری اسکان موقت پیدا می کنند.
وی افزود: پیشبینی میشود ۲ برابر واحدهای فرسوده تخریب شده واحدهای مسکونی جدید ایجاد شود و ساکنان قبلی محل برمی گردند و واحدهای خود را دریافت میکنند و بقیه واحدها به توسعه گر پرداخت می شود.
سیف اضافه کرد: برای ساخت این واحدهای مسکونی از وام بانکی با نرخ سود پایین استفاده می شود که برای زوج های جوان خانه اولی، ۶ درصد و در حوزه روستایی ۴ درصد است. وی درباره نوسانات نرخ ارز گفت: بانک مرکزی در ۵ سال گذشته عملکرد بسیار مثبتی را در بخش بازار ارز داشته و در کنترل نوسانات ارزی کاملا موفق بود.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه هر سال در سه ماهه سوم با توجه به افزایش تقاضا، نرخ ارز هم افزایش می یافت و در سه ماهه چهارم، تعدیل می شد، افزود: در سال ۱۳۹۶ افزایش نرخ ارز در فصل سوم سال آغاز شد اما در فصل چهارم تعدیل نشد درباره این موضوع علل مختلفی مطرح می شود اما از نظر ما علت آن غیر اقتصادی و روانی است که با التهاب آفرینیها و فضاسازی ها به ویژه از خارج از کشور ایجاد شد.
وی گفت: بانک مرکزی مسئول است تا نوسانات کوتاه مدت ناشی از هیجانات و التهابات زودگر در نرخ ارز را کنترل کند و اجازه ندهد اقتصاد کشور از آن متاثر شود.
سیف با بیان اینکه بازار ارز ما وابستگی جدی به وجه نقد ارز خارجی دارد، افزود: به علت نبود کارت های اعتباری بین المللی و حجم مسافران به خارج از کشور که نیاز به اسکناس ارز دارند، اگر در تامین آن مشکلی به وجود بیاید بلافاصله اثر شدید میگذارد.
وی اضافه کرد: این التهابات موجب شد تقاضا برای خرید ارز و تبدیل دارایی به وجود بیاید.
سیف با بیان اینکه خروج سرمایه از مباحث جدی است، افزود: منابع ارزی حاصل از صادرات غیرنفتی و نفتی ما سرمایه ملی است که باید به نحو مطلوب و بهینه از آن استفاده کنیم و به مصرف کالاها و واردات مورد نیاز کشور برسد و استفاده از ارز برای بخشهایی که به مصرف قاچاق کالاهای ممنوعه میرسد درست نیست.
رییس کل بانک مرکزی گفت: در هیچ سالی در نیمه اول فروردین به ویژه در چند روز بین تعطیلات تحرکی در بازار ارز نداشتیم اما امسال اینگونه نبود و التهابات زیادی را با حجم بسیار کوچکی از معاملات به صورت کاذب و هدفمند در این چند روز ایجاد کردند.
سیف افزود: این شرایط عادی نبوده و از نهادهای مسئول تقاضا کردیم آن را بررسی کنند تا علل این التهابات به صورت کامل و مشخص، شناسایی شود.
وی اضافه کرد: بر اساس بررسی های صندوق بین المللی پول، نرخ ارز در زمانی که حدود ۴ هزار و ۲۰۰ تا ۴ هزار و ۳۰۰ تومان بود با متغیرهای اقتصادی تطبیق می کند لذا زمان مناسبی برای یکسان سازی نرخ ارز است و این التهابات توجیهی نداشت.
وی گفت: با تصمیم اخیر، جهات مثبتی ایجاد شد. رییس کل بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنان خود درباره اتفاقات و اعتراضات مجلس شورای اسلامیگفت: برخی از نمایندگان به عللی از جمله اینکه شاید موافق سخنرانی ام نبودند فضاهایی را به وجود آوردند و ریاست مجلس هم فضا را به خوبی مدیریت کرد.
سیف با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی جایگاه ویژه و محترمی دارد و عصاره ملت است، افزود: فرهنگ ما اسلامی و ایرانی و روحیه مهمان نوازی است و آن روز مهمان مجلس بودم و شنیدن توضیحات و سخنانم نباید حساسیت ایجاد می کرد.
وی اضافه کرد: تعداد این نمایندگان محدود بود و غاطبه نمایندگان برخورد و نگاه مثبتی داشتند و تلاش کردند آرامش حفظ شود و در مجموع، جلسه خوبی بود.
رییس کل بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تصمیم اخیر بانک مرکزی، آن را تصمیم بزرگی دانست و افزود: در ستاد اقتصادی درباره آن بحث شد و با قاطعیت رییس جمهور، کار آغاز شد و این تصمیم اقتصاد کشور را از التهابات، مصون سازی کرد.
سیف در پاسخ به این پرسش که چرا این تصمیم طول کشید؟ گفت: کار باید آماده می شد و دستگاه های مختلف باید نظرات خود را مطرح می کردند.
وی گفت: سامانه "نیما" هم به خوبی کار می کند و بازخوردهای مثبت و راضی کننده ای داشته است.
رییس کل بانک مرکزی در پاسخ به این پرسش که تاکنون چه میزان ارز در اختیار فعالان اقتصادی قرار گرفته است؟ گفت: تخصیص ارز در زمان گشایش اعتبار و ثبت سفارش و تامین ارز از جمله مراحل است، تخصیص ارز از ۲۲ فروردین تاکنون حدود سه هزار میلیارد و سیصد میلیون دلار و تامین ارز بیش از ۲ میلیارد دلار بوده و وقفه ای در تجارت خارجی کشور ایجاد نشده است و کار به آسانی و بی وقفه ادامه یافته است.
وی گفت: اعلام کردیم هر قیمت و معاملهای خارج از ۴ هزار و ۲۰۰ تومان برای دلار، قاچاق است و بنگاههای اقتصادی حساب و کتاب دارند و هیچ ممیز مالیاتی هم ارز بیشتر از ۴ هزار و ۲۰۰ تومان را نمیپذیرد.
سیف درباره نرخهای بیش از ۴ هزار و ۲۰۰ تومان بازار ارز گفت: مصارف کوچکی وجود دارد از جمله اینکه برخی مسافران ممکن است بخواهند بیش تر از هزار یورو که سهمیه ارزی مسافران است و با قیمت بیشتری تهیه کنند.
وی با اشاره به اینکه این مشکلات در شروع این طرح وجود دارد، افزود: ارزهایی از گذشته در دست برخی افراد است و ممکن است در فضاهایی به دور از کنترل نیروی انتظامی خرید و فروش هایی انجام شود.
سیف گفت: باید فضای اقتصادی کشور را از اقدامات خلاف و مشابه پولشویی پاک کنیم و این مدلی است که در جهان از آن استفاده می شود و باید هویت خرید و فروش کنندگان ارز مشخص باشد.
وی ادامه داد: تعیین تکلیف نیازهای ارزی دانشجویان، مسافران و بیماران از دغدغه های ما بود که تا حدودی تعیین تکلیف شدند و هر قدر جلوتر برویم طرح تکمیل تر می شود.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه مشکلات مهم حل شده و مشکلات جزیی باقی مانده است، گفت: مسافرت مسافران به خارج از کشور در کشورمان بیش از حد معمول است و باید متعادل شود.
رییس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه باید تخصیص منابع ارزی بهینه شود، افزود: منابع و مصارف ارزی کشورمان از تعادل خوبی برخوردار است و ورودی ارزی کشورمان اعم از نفتی و غیر نفتی بالغ بر ۹۰ میلیارد دلار است در حالی که حجم واردات ما برای کالاهای اساسی، مواد اولیه و کالاهای ضروری کشور حدود ۷۰ تا ۷۵ میلیارد دلار است یعنی مازاد ارزی داریم.
وی با تشریح سامانه"نیما" گفت: از ظرفیت های این سامانه می توان به خوبی استفاده کرد.
رییس بانک مرکزی گفت: نرخ دلار هم مانند نرخ کالاهای دیگر همراه با نرخ تورم افزایش پنج یا شش درصدی می یابد و این میزان همان تفاوت نرخ تورم داخل و خارج کشور است.
سیف با بیان اینکه پیمان مالی میان کشورها همواره به عنوان یکی از ابزارهای تجاری میان کشورهای گوناگون شکل می گیرد افزود: پیش از تحریم ها با ۹ کشور از جنوب شرق آسیا تا پاکستان هم پیمان مالی بودیم و پس از آغاز تحریم ها این پیمان مالی نتوانست به جریان خود ادامه دهد در حال حاضر به دنبال برقراری دوباره این پیمان ها هستیم.
وی گفت: در حال حاضر میان ایران و ترکیه، قرارداد سوآپ ارزی برقرار است که در روزهای اخیر اولین ال سی توسط این قرارداد انجام گرفت. در مورد پیمان های پولی و بانکی طی اقداماتی فشرده پیشنهاداتی به آذربایجان، روسیه و چین داده شده و منتظر نظرات طرف خارجی هستیم.
رییس بانک مرکزی در خصوص ارز دیجیتال هم گفت: هیچ بانک مرکزی در هیچ جای دنیا اقدام اجرایی صورت نداده الزاما در چین و سوئد ملاحظاتی انجام شده البته اقدامات بانک های مرکزی به جایی ختم می شود که پول ملی هر کشور به ارز دیجیتال تبدیل شود نه این که پولی مانند بیت کوین رایج شود زیرا ضوابط هیچ کشوری بر این پول ها مشمول نیست.
سیف ادامه داد: رشد اقتصادی ایران در سال ۹۵، رتبه اول در دنیا را به خود اختصاص داد چیزی حدود ۱۲/۵ درصد البته بر پایه معاملات غیر نفتی هم رشد اقتصادی ما ۳/۳ درصد بود این رقم سال ۹۴ حدود ۳/۱ درصد منفی بود. در نه ماهه نخست سال ۹۶ رشد اقتصادی با احتساب معاملات نفتی ۳/۴ درصد و بدونه احتساب نفت ۴/۱ درصد است نرخ تورم ما در سال ۹۵ برای اولین بار در طول ۲۶ سال، تک رقمی یعنی ۹ درصد شد و این روند به سال ۹۶ هم با نرخ ۹/۶ درصد قدم گذاشت. این رقم در فروردین ۹۷ به ۸ درصد رسیده که در مقایسه با نرخ ۱/۱ درصدی اسفند ۹۶ با ۳ درصد کاهش همراه بوده است.
وی اظهار داشت: با رعایت مقررات پولی و مالی توانسته ایم به چنین نظم و آرامشی در کشور دست یابیم.
سیف با طرح این سوال که آیا در رکود هستیم یا رشد اقتصادی؟ تصریح کرد: ۸ ماه پیاپی در رشد اقتصادی بسر می بریم این یعنی خروج از رکود، دوم اینکه که در مسیر کنترل تورم ۹/۵ درصدی هم افراط نکرده ایم این در حالی است که نرخ تورم در دنیا حدود ۵ درصد است. به نظر من انضباط لازم در خصوص اقتصاد اعمال شده است.
رییس بانک مرکزی گفت: کارشکنی های آمریکایی ها اجازه نداده که از دستاوردهای برجام استفاده های اقتصادی لازم را ببریم زیرا بانک های اروپایی هم بدلیل ترس از آمریکایی ها، نتوانستهاند رابطه لازم را با ایرانی ها برقرار کنند البته با حمایت دولت های اروپایی از بانکهایی خاص برای برقراری با ایران، میتوان آینده ای روشن را متصور بود.
سیف در خصوص نرخ سکه هم گفت: نرخ سکه همیشه تابع دو پارامتر بوده و هست اول قیمت طلا در بازار جهانی و دیگری نرخ ارز و نسبت آن به ریال، از حاصل ضرب این دو قیمت سکه مشخص میشود اگر نرخ سکه در بازار از حاصل ضرب این دو پارامتر بالاتر رود اصطلاحا میگویند سکه حباب دارد در این مواقع بانک مرکزی اقدام به حراج سکه و رفع حباب می کند.
وی تصریح کرد: تا زمانی که عرضه سکه با نرخ دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومان صورت نگیرد حباب سکه احساس خواهد شد.
رییس بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی در سال های اخیر برای ایجاد شفافیت در صورتهای مالی بانک ها اقدام به افشای وضعیت مالی دیگر بانک ها کرده و در حاشیه این اقدام کارگروهی تخصصی برای رسیدگی به بدهی ها تشکیل شده که به صورت هفتگی جلساتی را برای تعیین وضعیت پرونده های کلان برگزار می کند که با همکاری جدی دستگاه قضایی همراه بوده است.
سیف گفت: در سال قبل ششصد و چهارده هزار میلیارد تومان تسهیلات نظام بانکی پرداخت شد و از این میزان حدود ۶۲ درصد به تسهیلات سرمایه در گردش مربوط می شود در زمانی که نرخ تورم یک رقمی است قابل قبول نیست که نرخ تسهیلات ۱۹ تا ۲۱ درصد باشد و میتوان گفت نظام بانکی نیازمند اصلاح ساختار نظام بانکی دارد.
وی در پایان برنامه افزود: اتفاقی که برای کاهش نرخ ارز رخ داد، نوید بخش رخداد خوبی است که استمرار پیدا خواهد کرد و می توان گفت: اقتصاد کشورمان آرامش مناسبی را برای سرمایه گذاری های آتی کسب می کند.