با حضور معاونان وزیر نفت
نخستین نشست کمیته راهبری قراردادهای پژوهشی پاییندست برگزار شد
نخستین نشست کمیته راهبردی قراردادهای پژوهشی پایین دست صنعت نفت با محوریت بررسی قراردادهای امضا شده میان شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران و دانشگاههای منتخب کشور برگزار شد.
به گزارش ایلنا، 12 قرارداد پژوهشی پایین دست صنعت نفت میان سه شرکت اصلی وزارت نفت، دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی منتخب کشور امضا شده است که از این میان، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با دانشگاه های تهران، شیراز، صنعتی امیرکبیر، صنعتی شریف و صنعتی اصفهان قرارداد همکاری امضا کرده و از آنجا که در مسیر تحقق اهداف این قراردادها، هر یک از شرکتهای اصلی موظف به ایجاد کمیته راهبری و کمیتههای تخصصی شدهاند، این شرکت نسبت به تشکیل کمیته راهبری اقدام کرده است.
نخستین جلسه کمیته راهبری قراردادهای پژوهشی پایین دست با ریاست عباس کاظمی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران و با حضور حبیب الله بیطرف، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت و اعضای کمیته راهبری این شرکت و اعضای مشاورین پژوهشی در کمیتههای راهبری برگزار شد.
انستیتوهای تحقیقاتی و الزامات آن
بیطرف در این نشست با اشاره به 12 قرارداد امضا شده با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی گفت: هدف این است که در کنار قرارداد، یک انستیتوی تخصصی شکل گیرد و تیم متخصصی ساماندهی شود تا در کنار پژوهشهای مربوطه، دانش فنی تولید شود و این رویه ادامه یابد.
وی افزود: در ابتدای کار، فیزیک و ساختمان انستیتو مورد نظر نیست و بیشتر ظرفیتسازی و فراهم کردن توان پژوهش و تحقیقات در دانشگاهها اهمیت دارد.
بیطرف، تشکیل کمیتههای راهبری و تخصصی را در این حوزه را تسهیل کننده ارتباط با کارفرما و مشاور پژوهشی عنوان کرد و استفاده از سازوکارهای پیشرفته در حوزه نرمافزاری، استفاده از توانمندیهای خارجی در صورت نیاز و استفاده از تیمهای متخصص تحقیقاتی را از ضرورتهایی عنوان کرد که باید مورد توجه دانشگاهها قرار گیرد.
وی بر ضرورت سرمایه گذاری برای مدیریت پروژه نیز تاکید کرد و افزود: هیچ کاری اعم از توسعهای ساختمانی، بهرهبرداری و پژوهشی نباید بدون نگاه پروژهای انجام شود.
به گفته این مقام مسئول، ساختار انستیتو باید به شکلی باشد که بتواند دانش فنی را تولید و توسعه دهد و در نهایت آن را با مدیریت دانش حرفهای در انستیتو رسوب دهد تا در آینده به صورت پیوسته قابل استفاده باشد.
تشریح اقدامات کارفرما
تمرکز حوزه پژوهش بر کاهش تولید مازوت و افزایش کیفیت محصولات و توجه به دیگر مولفههای اقتصادی، نکاتی بود که عباس کاظمی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی ایران در این نشست بر آنها تاکید کرد.
علی شیرازیزاده، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی ایران نیز گزارشی از مجموعه اقدامهای انجام شده از سوی کارفرما همچون موارد حقوقی و قراردادی و مکاتبات و اسناد مالی مورد نیاز پرداخت و اعلام کرد: جلسات هماهنگی و شروع پروژه با دانشگاهها برگزار و شرکتی معتبر و حرفهای برای راهاندازی سامانه EDMS به منظور تسهیل در گردش کار مدارک و تایید آنها میان کارفرما و مشاور پژوهشی معرفی شده است.
حمید آلادپوش، مدیر کل امور فناوری وزارت نفت در این نشست با اشاره به ساختار دوفازی قرارداد، گفت: حداقل 51 درصد از فعالیتهای قراردادی باید از سوی مشاوران پژوهشی و مابقی آن با ساختاری مشخص از سوی شبکه دانشگاهی و مشاوران داخلی و خارجی اجرایی شود.
به گفته وی، شبکه همکاران طی اجرای قرارداد در فاز نخست باید در اسرع وقت تشکیل شود و قراردادهای فیمابین آنها منعقد و احجام کار و برنامه کاری مشخص و نتایج در قالب نقشه راه فناوری و برنامه جامع تحقیقاتی متبلور شود.
آلادپوش یادآور شد: اجرای فاز یک قرارداد نقش تعیین کنندهای در اجرای قرارداد طی پنج سال آتی خواهد داشت.
طرح دیدگاههای نمایندگان دانشگاهها
در این نشست که با حضور نمایندگان دانشگاههای طرف قرارداد با شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی ایران به جز دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد، نمایندگان دانشگاهها نظرات و پیشنهادهای خود را به منظور بهبود روند همکاری طرفین مطرح و از همکاری مطلوب شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی ایران قبل و بعد از انعقاد قرارداد قدردانی کرد.
بر اساس این گزارش، قرارداد پژوهشی در حوزه پاییندستی صنعت نفت، نهم اسفندماه پارسال با حضور وزیر نفت و وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بین سه شرکت اصلی وزارت نفت و هفت دانشگاه و ٢ مرکز تحقیقاتی کشور امضا شد.
بر این اساس، چهار قرارداد بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با دانشگاه های شیراز، صنعتی امیرکبیر، تربیت مدرس و پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران امضا شد و پنج قرارداد نیز بین شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با دانشگاه های تهران، شیراز، صنعتی امیرکبیر، صنعتی شریف و صنعتی اصفهان امضا شد، همچنین سه قرارداد میان شرکت ملی گاز ایران با دانشگاه های تهران و علم و صنعت ایران (شرکت OTC به عنوان همکاری دانشگاه علم و صنعت) و پژوهشگاه صنعت نفت امضا شد.