در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
بازارهای جدید؛ در انتظار نفت ایران/ آمادگی ۲۱ شرکت E&p برای همکاری با شرکتهای خارجی

دبیر کل فدراسیون صنعت نفت گفت: در حال حاضر ۲۱ شرکت E&p داریم که عملا آمادگی سرمایهپذیری و همکاری با شرکتهای بزرگ خارجی، اقدام و انجام عملیات برای توسعه میادین را دارند اولویت اول ما نیز میادین مشترک است.
عرفان افاضلی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره آینده توسعه و سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز درصورت توافق در مذاکرات اظهار داشت: باتوجه به روابط خوبی که در گذشته با شرکتهای اروپایی داشتهایم، اکنون در صورتی که موفق شویم یک توافق خوب با امریکا داشته باشیم قاعدتا اولین مقصد تمام سرمایهگذاران خارجی برای سرمایهگذاری در ایران؛ حوزه انرژی است، ضمن اینکه اولین اولویت دولت چهاردهم هم باتوجه به ناترازی گاز، برق، حاملهای انرژی و فراوردههای نفتی موضوع سرمایهگذاری در حوزه انرژی است.
وی با بیان اینکه صنعت نفت کشور بسیار مهم و ستوان فقرات اقتصاد کشور است، افزود: سالها است برای اینکه سرمایهگذاران خارجی را در صنعت نفت برای همکاری جذب کنیم خصوصا توسعه میادین نفت و گاز شرایط و زیرساختها فراهم است، در حال حاضر ۲۱ شرکت E&p داریم که عملا آمادگی سرمایهپذیری و همکاری با شرکتهای بزرگ خارجی، اقدام و انجام عملیات برای توسعه میادین را دارند اولویت اول ما نیز میادین مشترک است.
دبیر کل فدراسیون صنعت نفت گفت: قاعدتا در خصوص ارتباط با کشورهای غربی و جذب سرمایه علاوه بر توسعه و جلب سرمایهگذاری جذب تکنولوژی و بروزآوری تجهیزات و دستگاههای صنعت نفت نیز دارای اهمیت است، اخیرا شرکت ملی حفاری اقدام به خرید ۸۰۰ میلیون دلار دکل و تجهیزات حفاری میکند که این نمونهای از نیاز صنعت نفت برای بروزآوری تجهیزات است.
وی ادامه داد: به هرحال صنعت نفت ایران و تولید نفت و حفاری چاهها فرایندی پیچیده و توام با ریسک است و نیاز است بصورت مداوم تجهیزات بروز شوند و باید با بهرهگیری از تکنولوژی جدید بهرهوری را در حوزه حفاری، تولید و پالایش افزایش دهیم.
افاضلی بیان داشت: در صورت رسیدن به یک توافق خوب در مذاکرات اخیر صادرات نفت ایران تسهیل خواهد شد بنابراین اکنون مهمترین اولویت در حوزه صادرات نفت ایجاد تنوع در محصولات صادراتی و تنوع در خریداران و بازار است، در حال حاضر به دلیل تحریمها بیش از ۹۰ درصد نفت ایران را چینیها میخرند، ما بعنوان یکی از اصول اصلی نیاز داریم که این سبد را متنوع کنیم تا با کشورهای مختلف در خصوص صادرت نفت مشارکت داشته باشیم که البته این فرایند زمانبر است زیرا مدتهاست که به دلیل تحریم ایران با بسیاری از کشورها ارتباطی نداشته و نفتی نفروخته است، علاوه بر این قاعدتا کشورها پالایشگاههای خود را بر اساس نفت دریافتی از سایر کشورها تنظیم کردهاند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر برای رسیدن به توافق خوب با امریکا برای صادرات نفت به سایر کشورها به نظر مشکل است زیرا این کشور خود بزرگترین تولیدکننده و همچنین مصرفکننده نفت جهان است و به تمام مشتریان ایران پیشنهاد داده که از نفت امریکا خریداری کنند اما بااینحال توافق دور از دسترس نیست هرچند سخت و زمانبر خواهد بود.
دبیر کل فدراسیون صنعت نفت گفت: مهمترین ویژگی که بعنوان یک مطالبه مطرح میشود اینکه اگر توافق صورت گرفت و شرکتها برای همکاری با شرکتهای E&P ایرانی وارد شوند تا هم سرمایهگذاری مشترک برای توسعه میادین انجام دهند و هم واردات تکنولوی و تامین تجهیزات و دستگاههای بروز داشته باشند؛ به نظر میرسد مهمترین اقدام وزارت نفت بعنوان اقدام راهبردی و بلندمدت باید توانمندسازی بخش خصوصی واقعی و فراهمآوری زیرساخت لازم برای تقویت بخش خصوصی بعنوان یک بازو و رکن مهم برای همکاری با وزارت نفت باشد چراکه از مسیر این توانمندسازی علاوه بر شرکتهای خصوصی؛ دولت و کشور هم منتفع خواهند شد.
وی تاکید کرد: باتوجه به تخصص بالای نیروی انسانی ایران درصورت رفع تحریم قادر خواهیم بود با ایجاد شرکتهای بزرگ با کشورهای همسایه از جمله عراق، عمان و یا کویت که بسیار مایلند با ایران همکاری کنند همکاری لازم نفتی را داشته باشیم.
افاضلی یادآور شد: رکن بعدی که در بحث صنعت نفت نباید غافل شویم اینکه وزارت نفت تا زمان تاسیس سازمان بهینهسازی مصرف و مدیریت راهبردی انرژی متولی حساب بهینهسازی مصرف است بنابراین باید موضوع بهینهسازی و افزایش راندمان و توجه به مدیریت مصرف از محل بهینهسازی را بعنوان یک اولویت دنبال کند تا در کنار همه موارد افزایش تولید و استفاده از روشهای جدید و تکنولوژی روز برای افزایش بهرهوری و تولید و حتی ارتقای ضریب بازیافت؛ مسئله مصرف هم مدیریت شود و از این محل مازاد تولید قدرت چانهزنی بالاتر و پایداری بیشتری برای صادرات نفت، گاز و فراورده داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: موضوع دیگری که باید مورد پیگیری قرار گیرد توسعه صنایع پاییندستی است که بشدت به تکنولوژی و جذب سرمایهگذاری خارجی نیاز دارد، در صورتی که زیرساخت زنجیره پاییندستی پتروشیمی توسعه پیدا کند، بسیار مهم و حائز اهمیت ایجاد خواهد بود چراکه از آن محل هم میتواتنیم ارزآوری بسیار خوبی داشته باشیم.
دبیر کل فدراسیون صنعت نفت اظهار داشت: موضوع دیگر بروزآوری پالایشگاهها است که علاوه بر موضوعات سیاستگذاری و حکمرانی موضوع جذب سرمایهگذاری خارجی و تکنولوژی لازم کمک میکند ما کیفیسازی پالایشگاهها را داشته و سبد تولید پالایشگاهی را به سمت تولید بنزین و گازوئیل با کیفیت بالاتر و مازوت با سولفور کمتر برده و ارزش افزوده بیشتری خلق کنیم.
به گفته وی؛ اکنون زیرساخت لازم برای مشارکت شرکتهای خارجی تا حد زیادی در کشور فراهم است و مهمترین ویژگی صنعت نفت ایران نیز نیروی متخصص است که میتواند به عنوان سرمایه بزرگ ملی به شرکتهای خارجی معرفی شود و روند ورود و استقرار این کشورها را تسهیل کند.