خبرگزاری کار ایران

معاون بهره‌برداری آبفای کشور همایش ملی مدیریت مصرف و کاهش آب بدون درآمد:

تغییر نگرش از مدیریت تامین به مدیریت تقاضا راهکار عبور از بحران آب است

معاون نظارت بر بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور مدیریت تقاضای آب را راهکار اصلی عبور از بحران دانست و گفت: تغییر نگرش از مدیریت تامین به مدیریت تقاضا راهکار اصلی و در دسترس عبور از بحران کم‌ابی است.

به‌گزارش ایلنا، "حمیدرضا تشیعی" ظهر امروز در همایش ملی مدیریت مصرف و کاهش آب بدون درآمد استان همدان با اشاره به نامگذاری امسال با عنوان «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» با بیان اینکه منطقه خاورمیانه و کشور ما در تنش آبی شدید قرار گرفته است که نشان می‌دهد وضعیت وخیم‌تر است، اظهار داشت: براساس پیش‌بینی‌ها در آینده وضعیت کنونی کشور از نظر تأمین آب روز به روز بدتر می‌شود.

وی با اشاره به اینکه آب ماده‌ای غیرقابل تولید است، عنوان کرد: مدیریت تقاضای آب راهکار اصلی عبور از بحران است، ولی در زمان حاضر یکی از الزامات در دهه سوم عمر شرکت‌های آب و فاضلاب تغییر نگرش از مدیریت تأمین به مدیریت تقاضا است.

معاون نظارت بر بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور افزود: مدیریت تقاضا موضوعی است که هنوز در سطوح بالای مدیریت کشور جا نیفتاده و این احساس هنوز وجود ندارد، حتی در بدنه وزارت نیرو نیز رویکرد به مدیریت تأمین پررنگ‌تر از مدیریت تقاضا است.

تشیعی با اشاره به اینکه باید بتوان این دیدگاه را تبیین کرد که وظایف مدیران دفاتر مدیریت مسفر در این زمینه سنگین‌تر است، بیان کرد: تمامی اقدام‌هایی که سبب به تعویق افتادن سرمایه‌گذاری در زمینه احداث منابع جدید آبی خواهد شد مدیریت تقاضا نام دارد.

وی اظهار داشت: از دیدگاه مدیریتی اگر به آب بدون درآمد نگاه شود در حال حاضر به عنوان یک معیار سنجش بهره‌وری در شرکت‌های آب و فاضلاب محسوب می‌شود یکی از شاخص‌های مهمی است که براساس آن مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره مورد سؤال قرار می‌گیرند.

تشیعی با اشاره به اینکه از دیدگاه فنی آب بدون درآمد ماحصل فعالیت‌های مختلفی در شرکت‌های آب و فاضلاب است، تصریح کرد: در حوزه معاونت مهندسی توسعه و طراحی باید تصفیه‌خانه‌هایی طراحی شود که حداقل مصرف آب را در حوزه‌های فرآیندی و دفع ضایعات داشته باشند.

وی با بیان اینکه در انتخاب مصالح باید لوله‌هایی انتخاب شوند که پایداری و طول عمر بالایی داشته باشند، عنوان کرد: دیگر زمان آن نیست که پس از 25 سال خطوط GRP در مناطق کوهستانی استفاده شود که این نشان می‌دهد رویکرد بهره‌وری آب در آن شرکت آب و فاضلاب وجود ندارد.

معاون نظارت بر بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور اظهار داشت: هنوز طرح‌هایی در بخش آبرسانی‌ اجرایی می‌شود که سامانه اندازه‌گیری برای آن‌ها نصب نمی‌شود و متاسفانه بسیاری از گرفتاری‌ها در این حوزه ناشی از بی‌توجهی در زمان طراحی‌هاست.

وی با بیان اینکه در حوزه مشترکین و کنتورهایی که انتخاب می‌شوند باید مسائلی از جمله بازرسی، کنترل، نصب کنتور و لوازم انشعاب مورد توجه جدی قرار گیرند، اظهار داشت: تعویض کنتورهای خراب مشترکین، شناسایی مشترکین غیرمجاز و برخورد با آن‌ها باید در دستور کار قرار گیرد.

تشیعی با اشاره به اینکه شاخص آب بدون درآمد در شرکت‌ها بیانگر انجام صحیح و اصولی فعالیت‌های علمی مرتبط با مسائل توزیع آب است، اظهار داشت: در کشور واضح است که آب با هزینه‌های فراوانی معادل 1100 تومان به ازای هر مترمکعب تأمین می‌شود.

وی با بیان اینکه هدررفت آب سبب از بین رفتن سرمایه فراوانی می‌شود، عنوان کرد: کاهش آب بدون درآمد باعث جلوگیری از منابع مالی جدید به‌ویژه در شرایط کنونی که با کمبود اعتبارات تملک دارایی مواجه هستیم، می‌شود.

معاون شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور اظهار داشت: با فرض میانگین فروش هر مترمکعب آب به قیمت 300 تومان ارزش و مبلغ حجم هدررفت ظاهری آب معادل 165 میلیارد تومان می‌شود.

وی عنوان کرد: برای تأمین یک لیتر بر ثانیه 300 میلیون تومان نیاز به سرمایه‌گذاری دارد که در مقابل برای سرمایه‌گذاری برای تولید 500 میلیون مترمکعب حجم هدررفت واقعی قابل حذف، اعتباری معادل چهار هزار و 700 میلیارد تومان نیاز است.

تشیعی با اشاره به اینکه در حوزه مدیریت مصرف و کاهش آب بدون درآمد مسئولیت بسیار سنگینی روی دوش مدیران قرار دارد، عنوان کرد: اگر مدیرعاملی در زمینه مدیریت مصرف و کاهش آب بدون درآمد توجیه نیست نشان می‌دهد مدیران دفاتر مصرف نتواسنه‌اند این مسائل مهم را برای آن‌ها تبیین کنند.

وی با بیان اینکه رفع چالش‌های حوزه آب در زمینه مصرف نیازمند ایجاد نگرش و حساسیت لازم است، اظهار داشت: عدم اجرای کامل زون‌های فشاری، عدم اعمال مدیریت فشار، کمبود مخازن ذخیره بویژه در شهرهای پرتنش از جمله چالش‌های این حوزه است.

معاون نظارت بر بهره‌برداری شکرت مهندسی آب و فاضلاب کشور تاکید کرد: 40 درصد ورودی شبکه‌های توزیع فاقد کنتور است که قابل قبول نیست و از سال‌های گذشته اعلام شده یکی از اولویت‌های اصلی خرید کنتور برای این ورودی‌هاست.

وی با اعلام اینکه حجم انشعابات غیرمجاز همواره شاخص را در حوزه بهره‌برداری تحت تأثیر قرار می‌دهد، اظهار داشت: میزان هدررفت آب در حوزه انشعابات غیرمجاز در سال 150 میلیون مترمکعب تخمین زده شده که از همین حوزه 100 میلیارد تومان به شرکت‌های آبفا خسارت و زیان وارد می‌شود.

تشیعی فرسودگی شبکه و خطوط انتقال را از چالش‌های ذاتی در شرکت‌های آبفا برشمرد و گفت: متاسفانه به دلیل عدم واقعی بودن قیمت آب دچار انباشت و افزایش میزان فرسودگی خطوط در کشور هستیم.

وی با اعلام اینکه 30 درصد شبکه‌های توزیع در سطح کشور فرسوده هستند، عنوان کرد: در حال حاضر حداقل 40 هزار کیلومتر از شبکه در حوزه شهری و 50 هزار کیلومتر در بخش روستایی دچار فرسودگی هستند که حجم سنگینی از اعتبارات برای اصلاح آن‌ها نیاز است.

معاون نظارت بر بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی باید اعتبارات ویژه‌ای برای اصلاح شبکه‌های فرسوده در اختیار قرار دهد که انتظار می‌رود مدیران عامل استانی با نمایندگان استانی در مجلس در این زمینه رایزنی کنند.

وی بیان کرد: به دلیل کمبود آب برای مدیریت تقاضای درست باید به طور لحظه‌ای فرآیند تولید و مصرف پایش شده و از هرگونه شکستی به موقع اطلاع پیدا شود تا بتوان در کوتاه‌ترین زمان نسبت به این مسائل واکنش نشان داد.

معاون شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور بیان کرد: امیدوارم این نشست منجر به تبادل اطلاعات و انتقال تجربیات استان‌های مختلف به یکدیگر شده و زمینه برگزاری تورهایی در راستای بازدید از اقدامات استان‌های مختلف فراهم شود.

 

کد خبر : ۳۸۹۶۹۳