خبرگزاری کار ایران

زنگنه در نشست خبری:

اجلاس GECF با حضور 9 رئیس جمهور برگزار می‌شود/ به هر قیمتی گاز نمی‌فروشیم

وزیر نفت از حضور 9 رییس جمهور در سومین اجلاس سران مجمع کشور های صادرکننده گاز خبر داد.

به گزارش خبرنگار ایلنا بیژن نامدار زنگنه در نشست خبری که به منظور تشریح برنامه‌های سومین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز برگزار شد از حضور 9 رئیس جمهور در این اجلاس خبر داد و گفت: در این اجلاس روسای جمهور کشورهای بولیوی،‌روسیه، عراق، نیجریه، گینه استوایی،‌ونزوئلا، الجزایر و ایران حضور خواهند داشت که  حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان برگزار خواهد شد.

وی افزود: همچنین رئیس جمهور ترکمنستان نیز به عنوان میهمان ویژه در اجلاس حضور خواهد داشت.

وی اجلاس تهران را به لحاظ حضور تعداد رئیس جمهور بی سابقه خواند و گفت:‌ در اجلاس اول که در کشور قطر برگزار شد 4 رئیس جمهور و در جلاس دوم در روسیه 6 رئیس جمهور حضور داشتند.

زنگنه با بیان اینکه گاز به عنوان سوختی پاک در سالهای آینده نقش مهمی در تامین انرژی مورد نیاز کشورها پیدا خواهد کرد به برگزاری اجلاس کاپ ٢١ پاریس که با موضوع تغییرات آب و هوایی ٢٠١٥ برگذار می شود، اشاره کرد و گفت: اجلاس پاریس به دلیل وضعیت فوق‌العاده و اتفاقات اخیر فعلاً به تعویق افتاده است.

 

وی افزود: اجلاس وزیران کشورهای صادرکننده گاز هفته آینده در تهران برگزار می شود، دو اجلاس وزارتی 30 آبانماه برگزار می شود که جلسه صبح آن نشست عادی وزیران و بعدازظهر نیز نشست فوق العاده خواهد بود.

 

زنگنه ادامه داد: اول آذرماه اجلاس سران کشورهای عضو و ناظر GECF  به ریاست رئیس جمهوری کشورمان تشکیل می شود و طی آن علاوه بر آن که سران فرصت دارند نظرات خود را در خصوص صادرات گاز و دیگر مباحث مربوط به گاز مطرح کنند و بیانیه پایانی اجلاس نیز منتشر خواهد شد.

وی گفت: کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا، امارات به عنوان ١٢ عضو اصلی این مجمع جهانی و هلند، نروژ، عراق و عمان و پرو به عنوان اعضای ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز خواهند بود.

وی در خصوص تفاوتهای اجلاس GECF  و اوپک گفت: اوپک از ابتدای تأسیس 1960تا سال ١٩٧٢ بیشتر به عنوان نهادی برای هماهنگی کشورهای عضو مطرح بود و از سال ١٩٧٢ به بعد توانست به صورت تدریجی به نقش تعیین کننده ای در بازار دست یابد تا جایی که امروزه می تواند با نقش آفرینی در میزان عرضه نفت به بازار در جهت حداکثر کردن درآمد اعضای خود حرکت کند.

وی با بیان اینکه به طور کلی ماهیت بازار گاز نسبت به نفت تفاوت دارد، افزود: در گذشته بازارهای گاز درازمدت و از طریق خط لوله شکل می گرفت ولی به مرور با توسعه صنعت LNG  بازار تک محموله ای گاز مطرح شده که هرقدر سهم بازار تک محموله ای افزایش یابد احتمال نقش آفرینی GECF نیز در بازار جهانی گاز بیشتر می شود.

وزیر نفت ادامه داد: در حال حاضر در دبیرخانه مرکزی GECF برای جمع آوری اطلاعات ایجاد شده است و مدل عرضه و تقاضای انرژی مانند مدل عرضه و تقاضایی که مخصوص اوپک طراحی شد برای جی یی سی اف نیز ایجاد شده است.

وی زمینه اصلی اجلاس GECF امسال را گاز و محیط زیست عنوان کرد و با اشاره به گاز و توسعه پایدار به عنوان محور این اجلاس اظهار داشت: این اجلاس در بیانیه پایانی خود نیز قطعا به مسائل زیست محیطی اشاره می کند.

زنگنه گفت: حدود ٧٠ درصد ذخایر گاز، ٤٥ درصد تولید گاز جهان، حدود ٨٥ درصد تجارت گاز به صورت  LNG و ٤٠ درصد تجارت گاز به صورت خط لوله در اختیار کشورهای عضو و ناظر GECF است.

وی با بیان اینکه ایران بیشترین ذخایر گاز جهان را در اختیار دارد و روز به روز سهم ما در بازار داخلی و جهانی افزایش می یابد، افزود: نزدیک ٩٠ درصد جمعیت کشور تحت پوشش شبکه های گازرسانی قرار دارد و براساس برنامه ریزیهای انجام شده در ٢ سال و نیم آینده تولید گاز کشور به بیش از هزار میلیون متر مکعب در روز افزایش می یابد.

برنامه های صادراتی گاز ایران

وی در خصوص برنامه های صادراتی گاز گفت: ما آماده صادرات گاز ایران به عراق هستیم و با اجرایی شدن صادرات گاز به این کشور از دو طریق نفت شهر و بصره در مجموع روزانه بیش از ٥٠ میلیون مترمکعب گاز به عراق صادر خواهد شد و پاکستان نیز که به دلیل تحریم انجام این پروژه را متوقف کرده بود ما خطوط لوله را تا مرز احداث کرده ایم.

وزیر نفت درباره اثرگذاری سیاست بر اقتصاد افزود: تحریم یک حرکت غیراقتصادی و سیاسی در محیطی اقتصادی است و بازار نفت و گاز باید حتما غیرسیاسی باشد.

ایران تنها کشوری که گاز مازاد برای صادرات دارد

زنگنه با بیان این که ایران تنها کشوری در منطقه است که گاز مازاد برای اختصاص به صادرات و صنایع در اختیار دارد، گفت: اگرچه قطر نیز از منابع گازی بسیاری برخوردار است اما عمده گاز این کشور برای ال ان جی و صنایع تعهد  دارد و امکان صادرات میسر نیست و به جز قطر نیز بقیه کشورهای اطراف خلیج فارس مصرف کننده گاز هستند و ایران می تواند صادرکننده گاز به این کشورها باشد.

وی در ادامه با بیان اینکه GECF و اوپک مصادیق ایجاد نهادهایی برای همکاری رقبا هستند، افزود: امروزه کشورها به این حد از بلوغ رسیده اند که در عین حال که با یکدیگر رقابت می کنند همکاریهای مشترکی نیز داشته باشند در هر صورت ایران بعنوان کشوری بزرگ از ظرفیتهای توسعه ای خود به بهترین نحو استفاده می کند.

زنگنه با بیان این که تزریق گاز به میدانها و تامین مصرف داخلی از اولویتهای ایران در استفاده از گاز تولیدی کشور است، گفت: با توجه به این که حدود ٩٠ درصد شهرهای کشور تحت پوشش شبکه گازرسانی قرار دارند و همه صنایع و نیروگاهها از گاز استفاده می کنند تاکنون نتوانسته ایم نقش تعیین کننده ای در صادرات گاز داشته باشیم و اکنون میزان واردات و صادرات گاز برابری می کند که البته واردات گاز ما از ترکمنستان به دلیل نیاز نیست بلکه با هدف توسعه روابط انجام می شود.

وی با بیان اینکه اولویت ما در صادرات گاز کشورهای همسایه است، افزود: صادرات گاز به کشورهای دور از طریق خط لوله به دلیل هزینه های فراوان ترانزیت و هزینه های احداث از حاشیه سود کمتری برخوردار است.

زنگنه اظهار داشت: صادرات گاز به اروپا از طریق خط لوله گزینه مناسبی نیست زیرا عواید چندانی برای ما ندارد و برای صادرات به اروپا LNG نسبت به خط لوله مناسب تراست.

   اولویت صادرات گاز ایرانLNGآسیا 

وی با تأکید بر این که راه اندازی پروژه های LNG ایران باید با بهره مندی از سرمایه گذاریهای خارجی در دستور کار قرار دارد، افزود: در حوزه صادرات گاز به روش LNG اولویت ما بازار آسیاست.

وی با اشاره به این که هم اکنون یک واحد LNG ١٠ میلیون تنی ناتمام داریم که به دلیل تحریم متوقف شده است، گفت: راه اندازی این طرح نیازمند سالانه ١٥ تا ١٦ میلیارد مترمکعب گاز یعنی حدود ٢ فاز پارس جنوبی است.

زنگنه در ادامه به فازهای پارس جنوبی اشاره کرد و افزود: فازهای ١٥ و ١٦ پارس جنوبی آماده افتتاح رسمی است و فاز ١٧ را نیز تا پایان سال نهایی می کنیم و برنامه ما این است که به جز فاز ١٤ فازهای پارس جنوبی تا پایان این دولت به بهره برداری برسند و به این ترتیب ظرفیت تولید گاز ایران به بیش از یک میلیارد مترمکعب در روز افزایش یابد.

وی دراین باره که دیپلماسی گازی ایران در GECF گفت: دیپلماسی گازی ایران در مجمع کشورهای صادرکننده گاز تدوین نمی شود بلکه در داخل کشور تهیه می شود و ایران نیز اهداف خود را پیگیری می کند.

زنگنه در خصوص ساخت و خرید پالایشگاهها و سهام آنها از سوی ایران در پساتحریم گفت: یکی از سیاستهای ایران در فروش نفت در دوران بعد از لغو تحریمها، خرید پالایشگاهها و سهام آنها برای تامین امنیت تقاضاست مشروط بر این که پالایشگاههایی که سهام آنها خریداری می شوند، نفت خود را از ایران بخرند.

وی افزود: قرار نیست وزارت نفت اقدام به خرید این پالایشگاهها کند بلکه کارهای کارشناسی و مذاکرات برای خرید آنها از سوی نفت پیگیری می شود و صندوق توسعه ملی در مورد نحوه خریداری اقدام می کند.

سیاست ایران فروش نفت به مشتریان سنتی

وزیر نفت درباره خرید نفت از سوی مشتریان سنتی ایران در اروپا و آسیا پس از لغو تحریمها نیز اظهار داشت: سیاست ایران بازگشت به فروش نفت به مشتریان سنتی به میزان قبل از اعمال تحریمهاست و پس از تحریمها قطعا بازار آسیا به دلیل نزدیکی برای ایران در اولویت خواهد بود.

زنگنه با بیان این که ارتباط ما با مشتریان سنتی نفت ایران دوسویه خواهد بود، تصریح کرد: در صورت افزایش دریافت بیشتر نفت از سوی مشتریان سنتی، ایران نیز در اقدامی دوسویه، خرید برخی کالاها و تجهیزات و یا استفاده از توانمندی آن کشورها را در دستور کار قرار می دهد.

وی با بیان اینکه ایران هیچگاه  انگیزه ای برای فروش نفت به آمریکا نداشته است، گفت:٤٠ درصد نفت ایران پیش از تحریمها به بازار اروپا و ٦٠ درصد آن به بازار آسیا صادر می شده است.

وزیر نفت درباره احتمال تمدید دبیرکلی محمدحسین عادلی در مجمع کشورهای صادرکننده گاز گفت: روال این گونه است که درباره ادامه خدمت دبیرکل، نظر مثبت وی را جویا می شوند و در صورت موافقت، دبیرکلی ادامه می یابد در غیراینصورت درباره کاندیدای جدید صحبت خواهد شد در این زمینه باید تا روز برگزاری اجلاس صبر کرد.

وی  درباره ورود آمریکا به بازار صادرات LNG در حالی که یک دهه گذشته واردکننده بوده است گفت: قطعا ورود آمریکا تغییرات زیادی را در بازار گاز ایجاد خواهد کرد؛ بر روی قیمتها تاثیر می گذارد و سبب کاهش قیمت در بازار می شود.

زنگنه در خصوص اولویتهای صادرات گاز ایران گفت: کشورهای منطقه به دلیل موقعیت جغرافیایی، اولویت ایران برای صادرات گاز ـ چه به صورت ال ان جی و چه از طریق خط لوله ـ به شمار می روند، ضمن این که قرار نیست ایران به هر قیمتی گاز خود را صادر کند.

وی با بیان اینکه همزمان با افزایش سهم گاز در سبد سوخت انرژی کشور خاموش کردن مشعل های گاز در سکوهای نفتی ایران در خلیج فارس از دیگر برنامه های در دست اجرا است، گفت: به دنبال امضای قراردادی هستیم که با استفاده از خوراک گاز مشعل‌های سکوهای نفتی واحدهای LNG ایجاد کنیم و با ورود کشتی های FLNG توسط شرکت‌های خارجی به خلیج فارس گاز مشعل سکوهای نفتی مستقیم به LNG تبدیل و صادر می شود.

 

کد خبر : ۳۲۲۷۱۵