از سوی دفتر سخنگوی دولت جهت جلوگیری از تشویش افکار عمومی؛
میزان واردات از نظر وزنی در سالیان 92 و 93 معادل 37458 هزار تن است+ عکس
میزان واردات از نظر وزنی در سالیان 92 و 93 مربوط به دولت یازدهم، معادل 37458 هزار تن میباشد که نسبت به میانگین واردات در دولتهای نهم و دهم که براساس وزن به میزان 42491 هزار تن میباشد. به میزان 11.8 کاهش در وزن واردات وجود داشته است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، به دنبال انتشار گزارشهایی با موضوع افزایش بی رویه (92 درصدی) واردات در دولت یازدهم در فضای رسانه ای کشور و به منظور جلوگیری از تشویش افکار عمومی، نکات زیر در قالب جوابیه به این دست از رسانه ها منعکس شد. همچنین به منظور تنویر افکار عمومی و اطلاع رسانی به اصحاب رسانه توضیحات سخنگوی دولت در این خصوص برای بهره ورداری در اختیار دیگر رسانه ها نیز قرار می گیرد.
اگر چه انعکاس اخبار و انتشار آمار و ارقام توسط رسانهها و خبرگزاریهای محترم امری مهم، قابل احترام و مورد نیاز جامعه میباشد لیکن، استفاده نامناسب و استنتاجات غیر حرفهای از آمار بیش از اینکه مفید باشد، مخرب و مشوش اذهان و افکار عمومی بوده و به تحریف واقعیتها و حقایق منجر خواهد شد. نمونه آن نحوه استفاده خبرنگاران آن رسانه محترم از آمار و ارقام واردات کشور مندرج در سالنامه مرکز آمار و مقایسه نامناسب آن با گذشته میباشد که نشان میدهد چگونه از آماری که برای محاسبات حرفهای خاص تهیه شده است، استنتاج باطل شده است. اگرچه سخنگوی محترم دولت اشتباه نحوه استفاده خبرگزاری محترم را در مصاحبه خود گوشزد کرد و آمار صحیح آن را اعلام نمود لیکن به دلیل اصرار آن خبرگزاری در استفاده و انعکاس غیر حرفهای این آمار، ذیلاً با شرح بیشتر این آمار و ارقام بیان و تشریح میشود و نهایتاً خطای نحوه بکارگیری آمار توسط خبرنگار آن رسانه بیان خواهد شد:
در ارائه آمار تجارت خارجی دو شاخصه میزان واردات براساس ارزش وزنی و ارزش دلاری ملاک تجزیه و تحلیل و مقایسه و بررسی قرار میگیرند. بنابراین روند واردات کشور طی 10 سال در جدول زیر به نمایش گذاشته شده است.
در جدول فوقالذکر میزان واردات براساس ارزش وزنی و دلاری نمایش داده شده است در عین حال برای نشان دادن نحوه استفاده نامناسب از آمار، ارزش ریالی واردات نیز به جدول اضافه شده است و برای سهولت بیشتر فهم موضوع مراتب به تفکیک و به صورت نمودار نیز نشان داده میشود:
نمودار شماره (1) بیانگر این موضوع است که میانگین میزان واردات از نظر وزنی در سالیان 92 و 93 مربوط به دولت یازدهم، معادل 37458 هزار تن میباشد که نسبت به میانگین واردات در دولتهای نهم و دهم که براساس وزن به میزان 42491 هزار تن میباشد. به میزان 11.8 کاهش در وزن واردات وجود داشته است.
نمودار شماره (2) بیانگر عملکرد واردات در دهه مورد بررسی براساس ارزش دلاری میباشد که براساس آمار موجود، میانگین میزان واردات از نظر ارزش دلاری در دو سال تصدی دولت یازدهم معادل 51093 میلیون دلار است و با توجه به اینکه میانگین واردات براساس ارزش دلاری در دولت نهم و دهم معادل 52566 میلیون دلار میباشد نشان می دهد که میزان واردات براساس ارزش دلاری نیز در دو سال تصدی دولت یازدهم 2.78 درصد کاهش نسبت به میزان واردات در دولتهای نهم و دهم دارد.
در نمودار شماره (3) میزان واردات براساس ارزش ریالی تشریح گردیده است. برای روشن شدن موضوع این آمار و نمودار را به دو دوره تفکیک میکنیم یکی از سالهای 84 تا 91 و دیگری سال های 92 و 93. همانطور که مشاهده میشود طی سالیان 1384 الی 1391 رشد واردات براساس ارزش ریالی متعادل با ارزش دلاری بوده است چرا که در این دوره نرخ ارز نوسان چندانی نداشته است. اما همانگونه که در نمودار مربوطه مشاهده میگردد رشد واردات با محاسبه ارزش ریالی آن در سالیان 92 و 93 دارای یک رشد فزاینده و قابل توجه می باشد و دلیل این رشد فزاینده افزایش واردات نیست بلکه افزایش تقریباً دو برابری نرخ ارز در سالهای مذکور است که افزایش نرخ ارز نیز میراث دولت قبل بوده که دولت یازدهم توانسته است آن را نیز مهار و حتی کاهش دهد. با توجه به مطالب و آمار بیان شده توجه شما را به نکات زیر نیز جلب مینماید:
به استناد قانون برنامه پنجم مرجع آمار رسمی کشور مرکز آمار ایران میباشد از طرفی به استناد بند «خ» ماده 3 قانون امور گمرکی وظیفه جمعآوری، تجزیه و تحلیل و انتشار آمار میزان واردات و صادرات کالا برعهده گمرک میباشد و مرکز آمار نیز همین مبنا را در انتشار آمار ملحوظ مینماید. چنانچه آن خبرگزاری محترم قصد بررسی واقعیات را داشت خوب بود که مطابق قانون، آمار صحیح را از مراجع قانونی آن منعکس مینمود و نه سالنامه مرکز آمار ایران که با هدف محاسبات حرفهای خاص، آماری را مورد استفاده قرار داده است. از طرفی به استناد ماده 14 قانون امور گمرکی «ارزش گمرکی کالای وارداتی براساس نرخ ارز اعلامی توسط بانک مرکزی در روز اظهار محاسبه میگردد» نه به صورت ریالی و استناد به ارقام ریالی برای انعکاس میزان واردات برخلاف نظم قانونی آن بوده است و اینکه سالنامه مرکز آمار به صورت ریالی واردات را محاسبه نمود برای تنظیم حسابهای ملی و همچنین محاسبه میزان رشد کشور به صورت جاری بوده است و نه تعیین میزان واردات که توسط آن رسانه با استناد به آن، افزایش نرخ ارز را به حساب افزایش واردات دولت یازدهم منظور نمودهاید.
حال قضاوت را به انصاف آن رسانه و وجدان عمومی جامعه واگذار و سوالات زیر مطرح مینماید:
آیا رواست که برخلاف ماده 14 قانون امور گمرکی که اشعار می دارد «ارزش گمرکی کالای وارداتی براساس نرخ ارز اعلامی توسط بانک مرکزی در روز اظهار محاسه میگردد» آن رسانه آن را به ریال منعکس نماید و در حالی که واردات در این دولت کاهش یافته است با انعکاس ریالی میزان واردات، تلاش دولت را خلاف واقع و خلاف منویات مقام معظم رهبری به افکار عمومی جلوه دهد؟
آیا رواست که در استفاده از آمار به نحوی اقدام شود که افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی که در دولت قبل صورت گرفته است و این دولت توانسته است آن را مهار و حتی کاهش دهد را به عنوان افزایش واردات در این دولت جلوه داد؟
نکته پایانی اینکه یکی از اقدامات مهم دولت یازدهم علاوه بر کاهش واردات، مدیریت واردات بود. بطوری که در تجارت بینالملل مهمتر از میزان واردات ترکیب کالاهای وارداه میباشد. ترکیب کالاهای وارداتی است که ملاک سنجش پویایی واردات یک کشور به حساب میآید. طبق آمار موجود در خصوص کالاهای وارداتی در سال 1391 میانگین نرخ تعرفه موثر در واردات معال 5.89 درصد بوده است که این میزان در سال 92 به میزان 6.87 درصد افزایش و در سال 1393 نیز به 10.05 درصد افزایش یافته است که این میزان افزایش در زمان تصدی دولت یازدهم بوده است. افزایش میانگین نرخ تعرفه موثر دال بر مدیریت واردات در دولت یازدهم میباشد چرا که وضع تعرفه به منظور تقویت واردات کالاهای واسطهای و سرمایهای دارای ارزش افزوده به منظور حمایت از تولید و کاهش واردات کالاهای لوکس غیر ضروری میباشد. آیا بهتر نبود که این اقدام دولت که در راستای پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری است به جامعه منعکس میشد؟