هر سال ۱۰ هزار مگاوات برق تجدیدپذیر وارد مدار میشود
معاون وزیر نیرو گفت: برنامه ریزی شده که تا پایان دولت چهاردهم هر ساله ۱۰ هزار مگاوات انرژی تجدید پذیر به ظرفیت کشور اضافه شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، محسن طرزطلب در مراسم آغاز معاملات گواهی صرفه جویی برق اقدامات گسترده ساتبا در حوزه بهرهوری انرژی برق را تشریح و ابراز امیدواری کرد با تشکیل سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبری انرژی و منابع خوب پیش بینی شده در قانون برنامه هفتم توسعه و نیز در بودجه سال گذشته و امسال، بتوان حداکثر بهره برداری را از این منابع ایجاد کرد.
وی با برشمردن ۶ مرحله در فرایند ثبت گواهی صرفهجویی برق، اظهار کرد: دستگاههایی همچون وزارت نفت، معانت علمی ریاست جمهوری، سازمان برنامه و بودجه، سازمان محیط زیست و استاندارد در طی شدن فرایند این امر نقش دارند و از جمله ساتبا که قراردادها را با سرمایه گذاران منعقد کرده و اجرای آنها به صدور گواهی صرفه جویی منجر میشود.
طرزطلب معتقد است با راهاندازی بازار بهینهسازی مصرف انرژی و مراجعه بیشتر متقاضیان، تابلوی گواهی صرفه جویی برق همچون تابلوی برق سبز در بورس انرژی رونق می یابد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: معامله برق تجدیدپذیر در بورس انرژی رشد بسیاری داشته و مراجعه متقاضیان زیادی را شاهدیم، بنابراین پیشبینی می شود این رشد تا سال آینده ادامه داشته باشد؛ مطمئنیم با پایبندی وزارت نیرو به تعهدات خود برای بازاربهینه سازی مصرف انرژی، پذیرش پیشنهادات متقاضیان سرمایه گذاری در این بخش بیش از طرحهای مصوب کنونی خواهد بود؛ هم اینک بیش از ۲۲ طرح در نهادهای تخصصی، مصوب و اجرای ۱۷ طرح در کمیسیون مربوطه ابلاغ شده و قرارداد آنها منعقد شده است.
رئیس سازمان ساتبا از مصوب شدن ظرفیت صرفه جویی ۲۰ میلیارد کیلووات ساعت برای صدور گواهی صرفه جویی انرژی خبر داد و اضافه کرد: از این میزان بیش از ۸ میلیارد و ۶۹۹ میلیون کیلووات ساعت متعلق صرفهجویی در بهینهسازی روشنایی معابر شهری و باقی در بخش های مرتبط با صرفه جویی در مصرف برق کولرهای گازی و آبی و .. است.
وی پیش بینی کرد با تصویب طرح تشکیل سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبری انرژی در هیئت وزیران طی هفته های آتی، ظرفیت های صرفه جویی در این بخش بیش ازاین شود.
طرزطلب با اشاره به طرحهای در حال اجرای ساتبا در حوزه بهرهوری انرژی، بیان کرد: صرفهجویی در مصرف ۶۲۵ مگاوات در قالب طرحهایی همچون اصلاح روشنایی معابر شهری و ۳۲۴ مگاوات در حوزه سیستم های سرمایشی با پتانسیل بیش از ۱۰۷ هزار مگاوات در حال اجراست.
وی افزود: ظرفیت ۶ هزار تا ۸ هزار مگاواتی صرفهجویی مصرف انرژی در اصلاح کولرهای گازی و آبی در کشور وجود دارد و این در حالی است که تولید همین میزان در نیروگاههای تجدیدپذیر، سرمایه گذاری کلانی میطلبد. همچنین پیش بینی میشود با برنامههای در دست اجرا برای اصلاح روشنایی معابر شهری حدود ۸۰۰ مگاوات صرفه جویی در مصرف انرژی محقق شود.
طرزطلب از تصویب اختصاص حدود ۱۰ همت برای سرمایه گذاری و اجرای این برنامهها در حوزه بهرهوری انرژی خبر داد و عنوان کرد: امیدواریم این میزان منابع مالی با توجه به ناترازی انرژی در کشور و امتیازاتی که بازار بهینه سازی مصرف انرژی برای خریداران گواهی صرفه جویی برق دارد به سرعت افزایش یابد.
رئیس سازمان ساتبا به مزایای معامله گواهی صرفهجویی برق در بورس انرژی اشاره و خاطرنشان کرد: دارندگان گواهی صرفه جویی برق میتوانند از محل این گواهیها قبوض برق را پرداخت کنند و صنایع نیز می توانند با خرید این گواهی از شمول محدودیت بار در زمان اوج بار خارج شوند. هزینه سرمایه گذاری در حوزه بهره وری کمتر و بازدهی آن در زمان کوتاه تری صورت می گیرد و تلفات شبکه در حوزه بهره وری وجود ندارد.
معاون وزیر نیرو تصریح کرد: براساس مصوبات اخذ شده، صنایع مشمول ماده ۲۶ اصلاح الگوی مصرف با رعایت نکردن استاندارد مصرف انرژی در مجموع تاکنون حدود ۲.۳ میلیارد کیلووات ساعت به نرخ صادراتی جریمه میشوند که داشتن این گواهی در جبران این جرایم بسیار کمک کننده خواهد بود.
وی با بیان اینکه تقویت بخش تقاضای اصلاح الگوی مصرف دنبال می شود، اظهار کرد: ساتبا، میزان جریمه پرداختی صنایع بابت رعایت نشدن استاندارد مصرف انرژی را به این بخش ابلاغ کرده و توانیر باید در فیش صنایع، این موضوع را اعمال و دریافت کند؛همچنین منابع دیده شده در قانون برای این بخش تخصیص یابد تا سبب تقویت بازار بهینه سازی مصرف انرژی شود.
طرزطلب گفت: با راه اندازی این بازار بی شک متقاضیان بسیاری میتوانند سرمایه گذاری کرده و برخی دیگر نیازهای خود را در این بازار تامین کنند.
وی افزود: کسانی که این گواهی را در اختیار دارند مشمول قطعی برق نمیشوند و گواهیهای پیک که دارای عدم محدودیت هستند، از مدیریت بار در دوران پیک معاف هستند.
معاون وزیر نیرو تصریح کرد: اقدامی که امروز شاهد آن هستیم، ادامه اقدامات سال گذشته از جمله تابلو سبز بورس انرژی است و امیدواریم این اتفاق نیز مانند اقدامات قبلی بازدهی مناسبی داشته باشد.
وی گفت: طبق برنامه ریزی صورت گرفته تا انتهای دولت چهاردهم، مقرر شده تا پایان سال جاری ۵۵۰ مگاوات برق نسبت به ظرفیت قبلی اضافه خواهد شد. همچنین مقرر شده که تا پایان شهریور سال آینده سه هزار مگاوات دیگر به ظرفیت انرژیهای تجدید پذیر اضافه شود.
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق بیان درباره نقش بخش خصوصی در تامین انرژیهای تجدیدپذیر گفت: سرمایهگذاری در حوزه انرژی های تجدیدپذیر در اختیار بخش خصوصی است و دولت در این زمینه تا امروز ورودی نداشته است، با این حال با توجه به ناترزیهایی که وجود دارد، در حال کار بر روی برخی از اقدامات هستیم تا بتوانیم از طریق منابع دولتی نیز به این موضوع ورود کنیم.
وی داشت: دولت قبلا یک مجوز برای یک نیروگاه چهار هزار و ۵۰۰ مگاواتی صادر کرده و در حال حاضر در حال بررسی ورود بهش خصوصی به این موضوع هستیم و در حال برنامه ریزی لازم برای ورود به این موضوع هستیم بت این حال اگر ورودی از سوی بخش دولتی صورت بگیر، به بخش خصوصی واگذار میشود.
به گفته طرزطلب؛ برنامه ریزی شده که تا پایان دولت چهاردهم هر ساله ۱۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر از جمله خورشیدی و بادی و سایر انرژی های تجدیدپذیر به ظرفیت کشور اضافه شود.