تنشها در دریای سرخ، ناجی قیمت نفت
تنشها در دریای سرخ تنها عاملی است که تثبیتکننده قیمت نفت در سطوح کنونی نزدیک به ۸۰ دلار شده است.
به گزارش ایلنا از بیزنس اینسایدر، تحلیلگران بازار نفت معتقدند اگر تنشها در خاورمیانه (جنگ رژیم صهیونیستی و حماس در غزه و حمله حوثیهای یمن به کشتیهای اسراییلی در دریای سرخ) برای بازار نفت نگرانکننده نبود، قیمت این کالای راهبردی اکنون در بازه ۷۰ تا ۷۵ دلار به ازای هر بشکه داد و ستد میشد.
مشاهده کردیم که قیمتهای جهانی نفت خام پس از تیتر نادرست خبرگزاری الجزیره درباره آتشبس در غزه ناگهان به ۷۲ دلار برای هر بشکه رسید.
ربکا بابین، تحلیلگر بازار نفت از مؤسسه سیآیبیسی ولت منجمنت (CIBC Wealth Management) در این باره گفت: اگرچه به نظر نمیرسد قیمت نفت چندان بالاتر رود، اما حداقل مانع افت اساسی قیمتهای جهانی نفت خام شده است.
ضعف ناشی از کند شدن تقاضا در چین و مازاد عرضه نفت در بازار بهدلیل افزایش تولید کشورهای غیر سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) از عوامل کاهنده قیمت نفت در بازارهای جهانی بهشمار میآیند.
روند رشد اقتصادی چین پس از پشت سر گذاشتن بحران شیوع ویروس کرونا و برداشته شدن محدودیتهای رفت و آمد و قرنطینهها، کند بوده است و در عین حال انتظار میرود با ادامه بحران املاک و مستغلات و کاهش سرمایهگذاری خارجی در اقتصاد، این روند ادامه یابد.
بابین پیشتر گفته بود سطح پایین تقاضا از سوی چین، بزرگترین واردکننده نفت جهان، بزرگترین تهدیدی است که بازارهای نفت در سال ۲۰۲۴ با آن روبهرو میشود.
کاهش عرضه اعضای اوپک و اوپکپلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو اوپک و غیراوپک) از عوامل کاهنده قیمت نفت بهشمار میآید، زیرا آنها نتوانستهاند قیمت نفت را با کاهش تولید بالا ببرند.
تحلیلگر بازار نفت از مؤسسه سیآیبیسی ولت منجمنت در این باره گفت: پرسش اصلی این است که آیا اوپکپلاس میتواند برنامههای کاهش عرضه را تسهیل کند و این شرایط خود بر قیمتها تأثیرگذار خواهد بود.
بابین تصریح کرد: به جای اینکه بگویید چرا قیمت در سطوح بالاتر معامله نمیشود، ببینید آیا اگر عامل تنشها در خاورمیانه نبود، آن وقت قیمتها در سطوح کنونی حفظ میشد و پاسخ این است که احتمالاً به سطوحی بسیار پایینتر از سطوح کنونی میرسید.
بابین در یادداشتی تازه یادآور شد که آتشبس تأییدشده بین حماس و رژیم صهیونیستی میتواند قیمت نفت شاخص دبلیوتیآی آمریکا را به ۷۰ دلار برای هر بشکه برساند.
وی تصریح کرد: واکنش بازار به آتشبس احتمالی بلافاصله افزایش هزینههای مرتبط با حملونقل/ بیمه در اطراف دریای سرخ (۲ تا ۳ دلار) را کاهش داد.
بازارهای جهانی نفت خام شاید در بحث قیمتگذاری توجه چندانی به عامل تشدید در خاورمیانه نداشته باشند، اما هزینه حملونقل بالاتری را محتمل کرد.
فراتر از آن، توجه به این نکته مهم است که مختل شدن کشتیرانی در دریای سرخ در واقع بشکههای نفت را از بازار خارج نمیکند یا منجر به هر نوعی از کمبود عرضه نمیشود و به همین دلیل است که قیمتها افزایش نیافته است.
هانتر کورنفایند از مؤسسه راپیدان انرژی در این باره گفت: از نظر فنی هنوز عرضه نفت مختل نشده و تنها زمان حملونقل طولانیتر شده و به همین دلیل است که قیمتها تنها اندکی افزایش یافته است، اما شاهد خروج صادرات روزانه یک میلیون بشکه نفت از بازارها نبودهایم.
وی توضیح داد که بیشک نفت خام شاخص برنت، بدون تنشهای ژئوپلیتیک در سطوح پایینتر حدود ۷۰ تا ۷۵ دلار برای هر بشکه معامله میشد، در حالی که شاهدیم اکنون قیمتها نزدیک یا در سطوح ۸۰ دلار برای هر بشکه داد و ستد میشود.
این کارشناس مؤسسه راپیدان انرژی در این باره گفت: قیمت نفت خام برنت ممکن است در صورت نبود آتشبس، با وجود عواملی از جمله کندی رشد اقتصادی چین، نگرانی از برنامه عرضه اوپک و دیگر فشارهای اساسی به ۹۰ دلار برای هر بشکه برسد.