مشاور رییس جمهوری در گفتوگو با ایلنا:
هیچگاه از مخالفان مناطق آزاد نبودم/ برای جذب سرمایهگذاران خارجی «دانپاشی» میکنیم
مشاور رییس جمهوری اظهار داشت: در حقیقت معرفی بستههای سرمایهگذاری دانپاشی برای جذب سرمایهگذاران است. نظر سرمایهگذاران برای ارزیابی بستههای سرمایهگذاری در مناطق جلب میشود اما پس از آگاهیرسانی از پتانسیلهای این مناطق پروژههای مد نظر خود را پیشنهاد میکنند.
حجتالله عبدالملکی، دبیر شورای عالی مناطق آزاد در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره میزان استقبال از 850 بسته سرمایهگذاری در مناطق آزاد به ارزش 648 هزار میلیارد تومان معادل 15 میلیارد یورو در نمایشگاههای خارجی و مذاکرات با هیاتهای تجاری و همچنین عددی که از این میزان بسته به قرارداد منتج شد، اظهار داشت: در مجموع بیش از 150 بسته سرمایهگذاری از سوی سرمایهگذاران انتخاب شده و برای 300 بسته تفاهم صورت گرفته است.
وی ادامه داد: در معرفی بستههای سرمایهگذاری آنچه که اتفاق افتاد این بود که سرمایهگذاران در جریان بررسی و ارزیابی بستهها، در نهایت پروژههای خود را به مناطق معرفی کردهاند. برای مثال در بستهای به سرمایهگذاران پیشنهاد تولید باتری خودرو داده شده اما سرمایهگذار با توجه به ارزیابی برخی از ظرفیتها، پیشنهاد تولید قطعهای از خودرو را داده است که این پیشنهاد سرمایهگذاران را هم مورد بررسی قرار میدهیم و اگر واجد شرایط باشد، با اجرای آن موافقت میکنیم.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد با بیان اینکه در حقیقت معرفی بستههای سرمایهگذاری دانپاشی برای جذب سرمایهگذاران است، گفت: نظر سرمایهگذاران برای ارزیابی بستههای سرمایهگذاری در مناطق جلب میشود اما پس از آگاهیرسانی از پتانسیلهای این مناطق پروژههای مد نظر خود را پیشنهاد میکنند.
عبدالملکی با اشاره کشورهایی که جذب بستههای سرمایه گذاری در مناطق آزاد شدهاند، افزود: بیشترین تقاضا برای سرمایه گذاری از سوی سرمایهگذاران عراقی، افغانستانی و چینی بوده و تقاضاهایی از سرمایهگذاران ارمنستانی مطرح شده، همچنین سرمایهگذاران اماراتی در حال بررسی فرصتهای سرمایهگذاری در مناطق آزاد هستند و با اماراتیها هنوز به قرارداد نرسیدهایم، همچنین این بستهها از سوی سرمایهگذاران روسی هم مورد استقبال قرار گرفتهاست.
وی تاکید کرد: پروژههای لجستیکی بیشتر مورد اسقبال سرمایهگذاران خارجی قرار میگیرد که به طور مستقیم در ترانزیت کشورمان اثرگذار خواهد بود.
مشاور رییس جمهوری در پاسخ به این سوال در سالهای گذشته از مخالفان و منتقدان مناطق آزاد بودید آیا در حال حاضر هم در این جایگاه، همان نگاه و نظر را به مناطق آزاد را دارید و چه ضعفهایی را متوجه مناطق آزاد میدانید که تا به امروز حل نشدهاند، تاکید کرد: این موضوع را اصلاح کنم که بنده هیچگاه از مخالفان مناطق آزاد نبودم بلکه از منتقدان مناطق آزاد بودم کمااینکه خود از دانشگاهیها هستم اما منتقد دانشگاه هم هستم.
عبدالملکی ادامه داد: الحمدلله بیشتر انتقاداتی درباره مناطق آزاد مطرح بود و خودم هم به آن انتقاد داشتم در این سالهای اخیر برطرف شد و این روند اصلاحات جدی از اواخر دولت گذشته شروع شد و دو سال هم اخیر هم مورد پیگیری قرار گرفته است.
وی تاکید کرد: سه مساله مهم مناطق آزاد یعنی فرار مالیاتی، قاچاق و سکوی وارداتی در مناطق آزاد تا حد زیادی برطرف شده است البته مدعی نیستیم که این مشکلات به صورت صد در صد حل شده اما تا حدی زیادی این مشکلات حل شدهاند بهطوریکه در حال حاضر در حوزه واردات تراز تجاری مناطق آزاد مثبت شدهاست و به صورت خالص ارزآور شدهاند. سال گذشته تراز تجاری مناطق آزاد 770 میلیون یورو مثبت بود که امسال زا این عدد عبور کردهایم.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد درباره اقدامات انجام شده برای جلوگیری از فرار مالیاتی در مناطق آزاد گفت: نظامات ثبت شرکتها را در مناطق آزاد را اصلاح کردیم به نحوی که امروز دیگر ثبت شرکتهای صوری امکانپذیر نیست و شرکتها ملزم به ثبت آزمایشی هستند و سازمان منطقه آزاد عملکرد آنها را مورد بررسی قرار میدهد که آیا عملکرد واقعی دارد یا نه و در صورت عملکرد مناسب، ثبت آنها نهایی خواهد شد. همچنین قاعده هر شرکت یک کد پستی هم در حال اجرا است و دیگر این امکان وجود ندارد که چندین شرکت در واحد تجاری ثبت شوند.
وی افزود: همچنین در بحث کنترل قاچاق، از اواخر دولت گذشته اعلام شد که تمام کالای ورودی و خروجی به/از مناطق ثبت و ضبط میشوند از این رو قاچاق نداریم و آنچه مقدار محدود قاچاقی که انجام میشود ناشی از مرزی بودن این مناطق است.