در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
سیستان و بلوچستان در معرض کوچ اجباری/ حقابه هیرمند و احداث سد در دستور کار جدی قرار گیرد
نماینده مردم سیستان و بلوچستان در مجلس گفت: باید حقابه هیرمند از سوی دولت پیگیری و حتما این آب به کشور سرازیر شود در غیر این صورت تا ۳-۲ ماه آینده با چالش عدیدهای مواجه خواهیم بود.
اسماعیل حسینزهی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره اوضاع آب در استان سیستان و بلوچستان اظهار داشت: در حال حاضر هم مرکز استان و هم شهرهای سیستان و خاش با تنش آبی شدید مواجه است، باید حقابه هیرمند از سوی دولت پیگیری و حتما این آب به کشور سرازیر شود در غیر این صورت تا ۳-۲ ماه آینده با چالش عدیدهای مواجه خواهیم بود.
وی افزود: اکنون مطالعاتی برای حفر چاه در حال انجام است همچنین چاههایی در کوهخواجه حفر میشود که فقط تسکینی هستند. در کوتاهمدت تا حدی میتوانند مشکل را حل کنند اما برای بلندمدت نیاز است که حتما حقابه را پیگیری کنیم.
عضو هیات نمایندگان استان سیستان و بلوچستان تصریح کرد: اکنون ۸۰ درصد شهر خاش آب ندارند و ۲۰ درصدی هم که آب دارند غیر قابل شرب و حتی غیرقابل شست و شو است. فقط شاید بتوانند برای استحمام استفاده کنند که آنهم اصلا استاندارد و بهداشتی نیست. حتما نیاز است موضوع حقابه و علاوه بر آن بحث مدیریتی آب پیگیری شود.
وی با تاکید بر لزوم احداث سد، گفت: اکنون افت ۲۰ متری آب چاهها را داریم، آبدهی چاههایی که قبلا در حد ۲۰ لیتر در ثانیه بود در حال حاضر به ۴ تا ۵ لیتر بر ثانیه رسیده است.
حسینزهی با بیان اینکه باید در بحث آبهای مشترکی که با کشور پاکستان داریم هم تجدیدنظر شود، خاطرنشان کرد: آبهایی که به صورت روانآب جاری میشوند، باید جمعآوری و ذخیره شوند، اکنون نگران این هستیم که برخی از شهرها خالی از سکنه شوند، ضمن اینکه علاوه بر چالش کسری آب؛ طوفان هم مضاف بر مشکلات شده است.
وی بیان کرد: باید روانآبهای ناشی از سیلابهای موسمی ذخیره شوند که میتوانند آب را برای مدت زیادی ذخیره کنیم مثلا با احداث سد در منطقه چابهار که آبهای در پی بارندگی را ذخیره میکند توانستیم ۱۱ برابر سد لتیان را ذخیره کنیم.
به گفته این نماینده مجلس؛ اگر روانآبها را مهار کنیم به جای اینکه پرت و یا تبخیر شوند، میتوانیم جهت تامین نیازی آبی منطقه بهرهبرداری کنیم، اما متاسفانه در حوزه آبخیزداری هیچ کاری در سطح استان سیستان و بلوچستان انجام نشده است، بنابراین در صورتی که بارندگی هم داشته باشیم این روانآبها راهی پاکستان شده و در هامونها تبخیر میشوند و یا اینکه در مسیر از شهری به شهر دیگر به هدر میروند.