در نشست خبری مطرح شد:
افت ۸۰ درصدی صادرات بنزین به عراق/ امکان ترانزیت کالای ایرانی از عراق به سوریه وجود ندارد
مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه آمارها نشان میدهد حجم صادرات 20 قلم کالای صادراتی ما به عراق ریزش کرده است، افزود: افت صادرات در بنزین و گاز بیش از سایر کالاهاست. 60 درصد صادرات گاز و و 80 درصد صادرات بنزین ما به عراق کاهش پیدا کرده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، در نشست شورای سیاستگذاری های دو جانبه ایران و عراق، یحیی آل اسحاق رئیس اتاق مشترک ایران و عراق از فقدان دیپلماسی اقتصادی در کشور شکایت کرد و افزود: سخنان حمایتی در زمینه تقویت دیپلماسی اقتصادی در جمهوری اسلامی بارها مطرح شده است اما این حمایت ها به گونهای نیست که آثار آن دیده شود.
وی با بیان اینکه در نظام مهندسی جدید دنیا جنگها در غالب اقتصادی مطرح می شوند، افزود: ضرورت تصمیم گیری درباره دیپلماسی اقتصادی و عدم تشتت در آن موضوعی است که باید از سوی نهادی واحد پیگیری شود.
آل اسحاق رابطه ایران و عراق را یک رابطه استراتژیک معرفی کرد و خاطر نشان کرد: اقتصاد، امنیت و روابط بین المللی این دو کشور به یکدیگر مربوط است. در دوره استیلای داعش بر عراق بسیاری تلاش کردند امکان فعالیت اقتصادی ایرانیان در عراق را سلب کنند اما نتوانستند در این مهم موفق شوند از این رو موضوع اقتصادی باید به محور روابط ایران و عراق تبدیل شود.
به گفته رئیس اتاق مشترک ایران و عراق، در 4 ماه نخست حجم مبادلات ما به عراق کاهش پیدا کرده است اما امیدواریم تا پایان سال رقم صادرات ما به عراق به عدد 10 میلیارد دلار برسد.
در ادامه این نشست موسی طباطبایی رئیس اداره خلیج فارس وزارت امور خارجه گفت: نفود جمهوری اسلامی در عراق باوجود تلاشهایی که در این زمینه انجام میشود از بین نرفته است و ما حتی تلاش کردیم که این نفوذ را تقویت کینم.
وی با اشاره به خاطرهای که با یکی از سفرای انگلیسی داشت، افزود: یک سفیر انگلیسی به من گفت که ما اجازه نمیدهیم که همه اقتصاد عراق به دست شما بیفتد.
طباطبایی نقش بخش خصوصی در پررنگتر کردن روابط ایران و عراق را پررنگ دانست و افزود: تلاش داریم دیپلماتها و سفرای را به کشورهای همسایه اعزام کنیم که دغدغه اقتصادی هم داشته باشند.
وی با بیان اینکه ایران از بصره غافل شده است، تصریح کرد: آمریکاییها و بعثیها اجازه نفود ما را در بصره نمیدهند این در حالیست که ساکن این شهر به کالاهای ایرانی علاقه زیادی دارند و کالاهای ایرانی مورد نیاز را از دیگر شهرها تهیه میکنند.
همچنین در ادامه نشست فرزاد پیلتن، مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه آمارها نشان میدهد حجم صادرات 20 قلم کالای صادراتی ما به عراق ریزش کرده است، افزود: افت صادرات در بنزین و گاز بیش از سایر کالاهاست. 60 درصد صادرات گاز و و 80 درصد صادرات بنزین ما به عراق کاهش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه دلایل ریزش افت صادرات در 18 قام کالای دیگر در حال بررسی است، افزود: حمل کالا به عراق با چالشهای جدی درگیر است و اتحادیه حمل و نقل عراق به این مهم که بارها از ایران مستقیم به مقصد اعزام شود رضایت نمیدهد.
پیلتن ادامه داد: در سیاستگذاریها باید بر رفع مشکلات پیشروی اقتصاد کشورهای همسایه متمرکز شویم البته 50 درصد اختیارات در دست ماست و برخی مشکلات قومیتی و سیاستگذاریها در عراق نیز برای ما امکان مانور بیشتر را نمیدهد.
مدیر کل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به برخی کوتاهیهای سازمان ملی استاندارد، گفت: 2 شرکت وظیفه تایید استانداردهای محصولات به عراق را برعهده دارند که متاسفانه این شرکتها آنگونه که باید به وظایف خود عمل نکردند و کالای بیکیفت وارد بازار عراق شده است و برخی برندهای ایرانی در عراق بدنام شدهاند از اینرو ضرورت تقویت نظارت در این بخشها دوچندان شده است.
وی با اشاره به نبود امکان صادرات مجدد محصولات ایرانی از عراق به دیگر کشورها، بیان کرد: ترانزیت کالای ایرانی از عراق به سوریه وجود ندارد و عراقی برای حل این مشکل پای میز مذاکره نمیآیند ما هم باید به عراقیها احترام بگذاریم و به یک امتزاج اقتصادی برسیم.
این مقام مسئول با بیان اینکه مسیرها برای بخش خصوصی باید هموار شود، گفت: سیاست ما ایجاد مدیریت صادرات به کشورهای همسایه است و سیاستها برای صادرات به کشورهای قطر، عمان و ترکیه تدوین شده است و تلاش داریم که اتاق فکری برای توسعه روند صادرات به عراق نیز تشکیل و طراحی کنیم.