خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد:

شرایط نگهداری غلات در اوکراین مطلوب نیست/ FATF را نپذیریم در 3 سال آینده با چالش‌های جدی مواجه می‌شویم/ نیاز به سرمایه خارجی داریم

شرایط نگهداری غلات در اوکراین مطلوب نیست/ FATF را نپذیریم در 3 سال آینده با چالش‌های جدی مواجه می‌شویم/ نیاز به سرمایه خارجی داریم
کد خبر : ۱۲۶۸۵۹۲

رئیس کانون انجمن‌های صنایع غذایی گفت: کشورها می‌توانند بدون اتصال به سیستم جهانی اقتصاد خود را نگه دارند اما نمی‌توانند پیشرفت کنند؛ وقتی به بالا شهر تهران می‌رویم این ذهنیت ایجاد می‌شود که تحریم‌ها خللی در کشور ایجاد نکرده است اما این افراد همان دلا‌ل‌های تحریم هستند که از این شرایط منتفع شدند؛ اگر سرمایه وارد کشور شود بدون تردید اقتصاد ایران به حرکت درخواهد آمد.

محمدرضا مرتضوی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در پاسخ به این پرسش که لبنان محموله ذرت ارسال شده از اوکراین را به دلیل آلوده بودن آن نپذیرفت این در حالیست که ایران برای خرید غلات به‌ویژه ذرت اوکراین اعلام آمادگی کرده است آیا این موضوع می‌تواند امنیت غذایی کشور را به مخاطره بیاندازد؟ گفت: تعاریف آلودگی محموله‌های کشاورزی از کشوری به کشور دیگر متفاوت است؛ ایران با درصدی از آلودگی یک محموله را می‌پذیرد اما ممکن است کشورهای دیگر همان محموله را نپذیرد.

این فعال اقتصادی شرایط نگهداری غلات در اوکراین را مطلوب ندانست و افزود: میزان رطوبت در اوکراین بالاست و شرایط جنگی امکان نگهداری محموله‌ها را دشوار کرده است از این‌رو احتمال آلوده‌ شدن میکروبی و قارچی غلات به‌ویژه ذرت وجود دارد.

وی با بیان اینکه ذرت بعد از برداشت اگر با خشک کن‌ها خشکانده سپس به سیلوها منتقل شود می‌توان مدت زمان طولانی آن را نگهداری کرد، گفت: باید محموله‌هایی که از اوکراین وارد ایران می‌شود باید با دقت نظر بیشتر بررسی شوند.

مرتضوی با اشاره به ادامه خرید گندم از سوی دولت در استان‌های سردسیر، گفت: به نظر می‌رسد میزان خرید تضمینی گندم در سال جاری به 7 میلیون و 200 هزار تن برسد و این میزان خرید نسبت به نرخ خرید تضمینی چندان قابل توجه نیست.

به گفته رئیس کانون انجمن‌های صنایع غذایی؛ نرخ خرید گندم تضمینی در سال جاری آنقدر بالاست که کشاورزان تمام محصول تولیدی‌شان را به دولت فروختند و باید در فصل کاشت گندم بذری را از دولت خریداری کند.

وی ادامه داد: حدود 1 میلیون و 800 هزار تن گندم  وارد کشور شده است و برای اینکه نیاز کشور تا اردیبهشت سال آینده تامین شود حداقل باید 4 میلیون تن گندم وارد کشور کنیم.

این فعال اقتصادی میزان قانونی ذخایر استراتژیک گندم را حدود 5 میلیون تن دانست و افزود: ذخایر استراتژیک در 2 سال گذشته مصرف شده است و موجودی سیلو تا فصل برداشت به حدود 1 میلیون تن رسیده بود؛ و اگر بخواهیم ذخایر استراتژیک را شارژ کنیم باید حداقل 2 میلیون تن دیگر وارد کنیم. پس در مجموع در سال جاری باید 6 میلیون تن گندم وارد کشور شود.

رئیس کانون انجمن‌های صنایع غذایی گفت با اشاره به کاهش نرخ جهانی گندم، اذعان کرد: اگر گندم اوکراین بارگیری شود فشار قیمتی گندم در بازارهای جهانی کاهش پیدا خواهد کرد.

مرتضوی در پاسخ به این پرسش که شما اعلام کردید که ایران می‌تواند هاب غلات روسیه در منطقه شود اما گفته می‌شود که ترک‌ها باجدیت در این زمینه ورود کردند و ما از این فرصت جا افتادیم؟ گفت: ترکیه در مسائل اقتصادی، سیاست را قربانی می‌کند و منافع اقتصادی آنها تعیین می‌کند که با کدام کشورها روابط دوستانه و یا خصمانه داشته باشد.

رئیس کانون انجمن‌های صنایع غذایی تصریح کرد: ارزش پول ملی ترک‌ها در 5 سال گذشته حدود یک سوم کاهش پیدا کرد و اقتصاد ترکیه تحت تاثیر کرونا قرار گرفت و درآمدهای حاصل از توریسم خود را از دست داد از این‌رو از هر فرصتی برای توسعه اقتصاد خود بهره می‌گیرد.

وی ادامه داد: ترک‌ها به محض اینکه متوجه شدند مذاکراتی در خصوص گذر مواد کشاورزی اوکراین مطرح شده است و باید از دریای سیاه بگذرد آنها توانستند خود را به عنوان ناظر در این طرح معرفی کنند و وقتی زیرساخت‌های سیاسی این مهم فراهم می‌شود تجار ترک نیز آن را باجدیت دنبال کردند؛ اگر این زیرساخت‌ها برای تجار ایرانی فراهم می‌شد آنها بدون تردید از این فرصت نمی‌گذشتند.

مرتضوی با اشاره به لزوم پذیرش FATF،  گفت: اگر این قانون را نپذیریم در 3 سال آینده اقتصاد ایران با چالش‌های جدی مواجه خواهد شد. قوانین حاکم بر پولشویی در معاملات داخلی رعایت می‌شود و ما بستر پذیرش این موضوع را داریم بدون اینکه به سیستم بانکی کشورمان آسیبی وارد شود و اگر این موضوع پذیرفته نشود معامله کردن به کشورهای دوست نیز دشوار خواهد شد.

وی با بیان اینکه لغو تحریم‌ها بدون تردید در اقتصاد کشور تاثیر می‌گذارد، ادامه داد: کشورها می‌توانند بدون اتصال به سیستم جهانی اقتصاد خود را نگه دارند اما نمی‌توانند پیشرفت کنند؛ وقتی به بالا شهر تهران می‌رویم این ذهنیت ایجاد می‌شود که تحریم‌ها خللی در کشور ایجاد نکرده است اما این افراد همان دلا‌ل‌های تحریم هستند که از این شرایط منتفع شدند؛ اگر سرمایه وارد کشور شود بدون تردید اقتصاد ایران به حرکت درخواهد آمد.

مرتضوی در پایان بیان کرد: اقتصاد ایران به شرط داشتن عقلانیت سیاسی یکی از بااستعدادترین اقتصادهای جهان برای رشد سرمایه‌گذاری است. اروپا به گاز ما نیاز دارد و ما باید در چارچوب سیاست موازنه منفی منابع نفت و گاز را توسعه بدهیم.

انتهای پیام/
خبرنگار : سیرانوش موسوی
ارسال نظر
پیشنهاد امروز