رئیس انجمن کشاورزی فراسرزمینی در گفتگو با ایلنا تشریح کرد:
با کشاورزی فراسرزمینی با حداقل آب و هزینه بخشی از نیاز کشور به گندم وارداتی را میتوان تأمین کرد/ جهان سالهاست با محاسبه تغییرات اقلیمی به فکر استفاده از کشاورزی فراسرزمینی افتاده است
به گزارش ایلنا، علی رضوانی زاده، رئیس انجمن کشت فراسرزمینی ایران بر این باور است؛ در شرایطی که بازار جهانی گندم تحت تاثیر جنگ اوکراین و خشکسالیهای ناشی از تغییر اقلیم، شتابزده در حال افزایش قیمت است، استفاده از ظرفیتهای کشت فراسرزمینی میتواند از مناسبترین راهکارها برای مواجه با این شرایط و کاهش آسیبهای ناشی از آن باشد.
با ممنوعیت صادرات غلات توسط هند، پس از جنگ اوکراین بار دیگر قیمت جهانی گندم افزایش یافته است، براساس گزارشها پس از انتشار خبر اعمال ممنوعیت هند، قیمت پایه گندم شیکاگو نزدیک به ۶ درصد افزایش یافته که بالاترین نرخ آن در دو ماه اخیر بوده است. دولت هند دلیل این ممنوعیت را موج جدید خشکسالی عنوان کرده است که، تولید گندم را در این کشور با مشکلاتی مواجه کرده و موجب رکورد تاریخی قیمت در بازار داخلی هند شده است.
هر چند ایران امسال توانسته است نسبت به سال گذشته مقدار بیشتری از گندم را تولید کند اما، شرایط پیش آمده در باراز جهانی گندم کشور ما را نیز مانند تمامی کشورهای جهان تحت تاثیر قرار میدهد، چرا که تامین بخشی از نیاز داخلی از بازار جهانی اجتناب ناپذیر است.
بسیاری از کشورها با توجه به تغییرات اقلیمی و تداوم خشکسالی با آیندهگری دست به اقدامات پیشگیرانه مانند توسعه کشت فراسرزمینی گندم زدهاند، تدبیری که با وجود اهمیت گندم برای کشور ما، مورد کم توجهی مسئولان قرار گرفته است.
علی رضوانی زاده، رئیس انجمن کشت فراسرزمینی ایران، در گفت و گو با ایلنا با اعلام اینکه براساس اطلاعات ما، کشت فراسرزمینی گندم ایران صفر است، اظهار کرد: این در حالی است که سالهاست جهان خود را برای کاهش تاثیرات تغییرات اقلیم بر امنیت غذایی کشورها آماده میکنند و تاثیر این تغییرات بر تولید محصولات کشاورزی در کشور ما قابل توجه است.
وی ادامه داد: جنگ اوکراین و روسیه که از بزرگترین تولیدکنندگان غلات در جهان هستند در کنار خشکسالی، مزید بر علت شده و بازار جهانی غلات به ویژه محصول مهم گندم را دچار نوسان و افزایش قیمت کرده است.
به گفته رضوانی زاده، بسیاری از کشورها با آیندهنگری دست به اقدامات پیشگیرانه مانند توسعه کشت فراسرزمینی غلات از جمله گندم زدهاند تا آسیب را در شرایط سخت به حداقل بر سانند.
وی تصریح کرد: اما با وجود اهمیت حفظ امنیت غذایی کشور ما، کشت فراسرزمینی آن مورد مناسبی از سوی مسئولان قرار نگرفته است.
رضوانی زاده با اشاره به اقدامات در خور توجه کشورهای منطقه در توسعه کشت فراسرزمینی گندم، اظهار کرد: به طور نمونه کشور عربستان سعودی از سالها قبل کشت فراسرزمینی گندم را در روسیه توسعه داده است و اکنون با وجود جنگ در این کشور، محصول تولیدی را بدون پرداخت عوارض و اعمال هر نوع محدودیت به کشور خود وارد میکند و در بازار آشفته جهانی گندم آسیب امنیت غذایی به کشورش را کاهش میدهد.
به گفته وی خوشخبتانه ما با تعاملات سیاسی مناسب با روسیه مشکلی در تامین کمبود گندم نداشته ایم و هر چند بر اساس قیمتهای جهانی و گرانی تامین میکنیم ولی اگر مسئولان همت کنند و تصمیم به کشت فراسرزمینی گندم برای گذر کشور از شرایط سخت کنونی را بگیرند و با سرعت زمینههای لازم آن یعنی سرمایهگذاری و اصلاح قوانین را انجام دهند، با مشارکت بخش خصوصی در مدت 6 ماه میتوان اولین محموله تولیدی گندم کشت فراسرزمینی وارد کشور کرد.
رضوانی کشورهای که هم اکنون امکان کشت فراسرزمینی گندم در آنها برای تولید این محصول در کمترین زمان فراهم است را، کشورهای افریقایی و امریکای لاتین عنوان کرد.
رئیس انجمن کشت فراسرزمینی ایران تاکید کرد: در این کشورها هر سال زارعی میتوان سه محصول را تولید و وارد کرد که کمک بزرگی به تامین امنیت غذایی کشور و منطقه در اوضاع کنونی بازار جهانی غذا است.