در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
قیمت نفت و شوک درگیری روسیه و اوکراین/ بازار وارد فاز جنگی شد؟
نماینده سابق ایران در هیات عامل اوپک اظهار داشت: اگر اوضاع به گونهای شود که درگیری به لحاظ فیزیکی روی بازار اثر کند، یعنی نفت و گاز روسیه محدود شود تاثیر بر مبنای عرضه و تقاضا و به عبارت دیگر واقعی خواهد بود. تا زمانی که این اتفاقات روی عرضه و تقاضا تاثیر نگذارد قیمت و اوضاع بازار چندان تغییر نخواهد کرد.
محمدعلی خطیبی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره تاثیر جنگ روسیه و اوکراین بر بازار نفت و انرژی اظهار داشت: باتوجه به اینکه امریکا اعلام کرده تحریمهای اعمالی شامل انرژی و عرضه نفت و گاز روسیه نمیشود، به نظر میرسد این درگیری تاثیر قابل توجهی در بازار انرژی بخصوص نفت و گاز نداشته باشد، مگر اینکه روسیه بخواهد عرضه نفت و گاز خود را به کشورهای غربی محدود کند.
وی افزود: اگرچه تحریمها در این حوزه بیتاثیر است اما به لحاظ ژئوپلیتیک و روانی تاثیرگذار خواهد بود.
نماینده سابق ایران در هیات عامل اوپک در ادامه با اشاره به تاثیر درگیریهای اخیر بر روند تصاعدی قیمت نفت، توضیح داد: قیمت نفت طی چند ماه اخیر قیمت رو به رشدی را طی میکند و البته جنگ روسیه با اوکراین هم آن را تشدید کرده و به عنوان یک عامل ژئوپلیتیک روی بازار تاثیر روانی گذاشته است.
وی خاطرنشان کرد: اگر اوضاع به گونهای شود که درگیری به لحاظ فیزیکی روی بازار اثر کند، یعنی نفت و گاز روسیه محدود شود تاثیر بر مبنای عرضه و تقاضا و به عبارت دیگر واقعی خواهد بود. تا زمانی که این اتفاقات روی عرضه و تقاضا تاثیر نگذارد قیمت و اوضاع بازار چندان تغییر نخواهد کرد.
خطیبی در ادامه به تشریح فضای بازار برای ورود نفت ایران پرداخت و گفت: منهای قضیه روسیه و اوکراین؛ خریداران نفت به خاطر تقاضا متقاعد شدهاند که باید از ایران نفت بخرند، اما در عین حال اگر عرضه روسیه هم محدود شود، نیاز کشورها مضاعف خواهد شد و بازار ملتهب میشود.
مدیر اسبق امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: تاکنون طرفهای غربی اعلام کردهاند که عرضه فعلی نفت و گاز روسیه محدود نمیشود.
وی درباره اینکه آیا شرایط کنونی میتواند زمینه ساز ورود ایران به بازار گاز اروپا شود، گفت: قراردادهای گاز طولانی مدت و نیاز به سرمایه گذاری، زیرساخت و احداث خط لوله دارد و یا اینکه به صورت پروژههای ال ان جی اجرا شود، بنابراین تاثیر فوری و آنی بر انتقال گاز ندارد.
خطیبی یادآور شد: در هر حال اروپا در نظر دارد وابستگی خود را به انرژی روسیه کم کنند و دنبال جایگزین هستند و ایران هم میتواند یکی از گزینهها باشد اما همان میزان که اروپا با روسیه مشکل دارد با ایران هم مشکل دارند، ضمن اینکه تنشها روزی شدت گرفته و در روز دیگر رو به افول میرود، اما اگر تقاضا افزایش یابد قطعا نفت و گاز ایران طرفداران زیادی پیدا خواهد کرد و اکنون نیز خوشبختانه تقاضا در حال قوی شدن است.
وی روند رو به رشد قیمت نفت را قوی بودن طرف تقاضا دانست و گفت: به دلیل مشکلاتی که در بخش عرضه وجود دارد، تقاضا بالا رفته، رعایت کاهش تولید اوپک به ۱۳۰ درصد رسیده است، یعنی ۳۰ درصد امکان تولید وجود ندارد و دلیل آن نیز این است که سرمایه گذاریها در چند سال اخیر مناسب نبوده و عرضه مشکل دارد.