در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
پیشنهاداتی برای افزایش صادرات انرژی به افغانستان/ آغاز مذاکره برای تامین گاز شهرهای مرزی/ برنامهریزی برای افزایش صادرات برق
رایزن سابق بازرگانی ایران در افغانستان با اشاره به اینکه پیشنهاداتی از سوی دو طرف برای تامین گاز شهرهای مجاور مرزها با خط لوله و با استفاده از سرمایهگذاری بخش خصوصی داده شد، گفت: یکی از از برنامههایی که با افغانستان طرحریزی میشود این است که بتوانیم زیرساختهای افزایش صادرت برق را آماده کنیم.
به گزارش ایلنا، وزارت امورخارجه دولت موقت طالبان از دیدار امیرخان متقی با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، پیرامون مسائل اقتصادی دوجانبه و مسائل امنیتی خبر داده و گفته که این مذاکرات مثبت و سازنده بوده است.
معاون سخنگوی وزارت امور خارجه دولت موقت طالبان در توییتی درباره دیدار روز یکشنبه(19 دی) امیرخان متقی با وزیر امور خارجه ایران نوشته است که در این دیدار روی مسائل اقتصادی دوجانبه میان افغانستان و ایران بحث و تبادل نظر شد.
او خاطرنشان کرده که در این دیدار، روابط، تجارت، بازرگانی، فرآوردههای نفتی، ترانزیت و مسائل امنیتی به صورت مثبت و سازنده مورد بحث قرار گرفت.
در همین ارتباط محمدمهدی جوانمردقصاب در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره گسترش سطح همکاری اقتصادی ایران و افغانستان اظهار داشت: روابط اقتصادی ایران و افغانستان ساختاریافته و به حدی پیچیده و در هم تنیده شده که نمیتوان از هم جدا کرد، حتی با تغییر حکومت در این کشور روابط هنوز مستحکم و برقرار است، هرچند به واسطه کاهش قدرت خرید مردم افغانستان سطح تجارت کاهش پیدا کرده اما در هر حال ایران جایگاه خود را دارد و سهم بازار خود را در بازار این کشور حفظ کرده و رفت و آمد تجار بین ایران و افغانستان همچنان برقرار است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ایران یکی از تامینکنندگان بزرگ انرژی افغانستان است، افزود: در این خصوص راهکارهای مختلفی دیده شده، ما در این شرایط سرما که به سوخت نیاز داریم و صادرات مدیریتشده انجام میشود، ترانزیت را برای کشور افغانستان آزاد کردیم تا نیاز سوخت خود را از دیگر کشورها تامین کند. اما در هر حال با توجه به اینکه قیمت سوخت در ایران ارزانتر است برای کشور افغانستان نمیصرفد و بعید است که از کشور دیگری سوخت وارد کند.
رایزن سابق بازرگانی ایران در افغانستان با بیان اینکه ما به این کشور صادرات الپیجی و سوخت جت هم داریم، درباره صادرات گاز به این کشور نیز گفت: پیشنهاداتی از سوی دو طرف برای تامین گاز شهرهای مجاور مرزها با خط لوله و با استفاده از سرمایهگذاری بخش خصوصی داده شد اما با توجه به سرمایه بالا و زیرساختی که نیاز دارد، هنوز این اتفاق نیفتاده اما یکی از برنامههای بزرگ ما در این کشور تامین گاز شهرهای مرزی افغانستان است.
وی درباره افزایش صادرات برق به این کشور نیز بیان داشت: در حال حاضر زیرساختها گنجایش افزایش صادرات برق به افغانستان را ندارد، اما یکی از از برنامههایی که با افغانستان طرحریزی میشود این است که بتوانیم زیرساختهای افزایش صادرت برق را آماده کنیم و از طریق اتصال به شبکه سراسری برق افغانستان صادرات را توسعه دهیم.
جوانمرد قصاب بیشترین پتانسیل برای به این کشور را در بخش صادرات خدمات فنی و مهندسی، ارائه مباحث توریسمدرمانی، جاده و معدن عنوان کرد و خاطرنشان کرد: ما منتظریم تثبیت اقتصادی افغانستان که در پی ثبات سیاسی اتفاق میافتد، بتوانیم در زمینههای یادشده فعال شویم، زیرا با این شرایط هنوز برای بخش خصوصی حضور در افغانستان دلچسب نیست، باید چند ماهی بگذرد و شرایط در این کشور بهبود پیدا کند تا بتوانیم ورود کنیم.
وی حجم تجارت با افغانستان را طی سالیان قبل 2 میلیارد و 300 تا 2 میلیارد و 400 عنوان کرد و افزود: امسال با توجه به اینکه کمکهای جامعه جهانی به کشور افغانستان انجام نمیشود تا حدی صادرات دستخوش تغییر میشود، اما مقطعی است و در سالهای بعد اگر اوضاع سیاسی این کشور بهبود پیدا کند حجم تجارت دو کشور نیز افزایش خواهد یافت.