در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
سوئیفت ایران و ونزوئلا راهاندازی میشود/ امضاء نقشه راه ۲۰ ساله تهران-کاراکاس در سفر مادورو/ برای همکاری نفتی محدودیتی قائل نیستیم
سفیر سابق ایران در ونزوئلا گفت: ما هیچگونه محدودیتی برای همکاریهای قانونی و مشروع با ونزوئلا برای خود قائل نیستیم، این همکاریها به نفع دو کشور است و به دنبال گسترش آن هستیم.
احمد سبحانی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره تجارت نفتی بین ایران و ونزوئلا اظهار داشت: ونزوئلا کشور دوست ایران است و اگرچه باهم فاصله جغرافیایی داریم اما در تجارت جدید فاصله جغرافیایی مانع از روابط نمیشود، ما برای فروش و صادرات محصولات به هر جای دنیا که اقتصادی باشد و مشتری هم وجود داشته باشد، اقدام میکنیم، تجارت نفت هم یک تجارت قانونی و شناخته شده در قوانین بینالمللی است اگرچه با تحریم غیرقانونی امریکا همراه باشد.
وی با بیان اینکه تجارت نفتی با ونزوئلا باید از 10 سال قبل آغاز میشد، افزود: این کشور تولیدکننده نفت سنگین است که برای استفاده از آن در پالایشگاهها باید رقیقسازی صورت گیرد و برای این منظور میتوان آن را با میعانات گازی ترکیب کرد، به این ترتیب هم بازار مصرف بهتری داشته و هم ارزش افزوده ایجاد میشود، بنابراین طبیعی است که ایران به عنوان کشوری با دارا بودن ذخایر بالای میعانات از این مزیت استفاده کند و با ونزوئلا تبادل داشته باشد تا هم مشکل نفت سنگین ونزوئلا حل شود و هم اینکه ما بتوانیم از کاندنسیت ارزش افزوده ایجاد کرده و به بازار مصرف برسانیم.
سفیر سابق ایران در ونزوئلا درباره راهاندازی سوئیفت بین دو کشور، گفت: طبیعی است که وقتی ما دچار تحریم غیرقانونی امریکا هستیم دنبال راههایی برای نقل و انتقال پول با روشهای مختلف از جمله پول ملی باشیم، اکنون راهکارهایی برای این کار پیشبینی شده، البته مانند گذشته شرایط سختی برای ارتباط با ونزوئلا نداریم، چراکه اصولا تحریمها زمان اجرای اولیه ممکن است اثرات مهلکی داشته باشند اما با طولانی شدن راههای بیاثر کردن هم پیدا میشود، ضمن اینکه زمانی هم که تحریمها لغو شود ما از روشهای ابداعی جدید که هزینههای کمتری نیز دارد، استفاده خواهیم کرد.
وی در ادامه با اشاره به سفر روز گذشته وزیر امور خارجه ونزوئلا به ایران گفت: بزودی مادورو رئیسجمهور ونزوئلا سفری به تهران خواهد داشت و تا قبل از آن نقشه راه 20 ساله بین دو کشور تنظیم میشود تا در جریان سفر بین وزرای خارجه امضا شود.
سبحانی با اشاره به اثرات مثبت تبادل تجاری دو کشور بیان داشت: ونزوئلا یک کشور 30 میلیونی و دارای منابع غنی زیرزمینی بوده و بازار خوبی هم برای کالاهای ایرانی در حوزه صنعت، دارو و مواد خوراکی است، به لحاظ حضور پیمانکاران ایران در بخشهای پیمانکاری و معدن این کشور نیز تجارب خوبی داریم، همچنین در گذشته صدور خدمات فنی و مهندسی به این کشور داشتیم که با بحرانهای اقتصادی ونزوئلا کمی فروکش کرد، اکنون که اوضاع اقتصادی این کشور بهتر شده بار دیگر فرصتهای حضور در بازار خدمات فنی و مهندسی فراهم شده است.
وی یادآور شد: در گذشته در معادن ونزوئلا شرکتهای کانادایی، استرالیایی و امریکایی حضور داشتند که اکنون این کشور را ترک کرده و امروز این فرصت چند برابری برای شرکتهای ایرانی فراهم شده تا در یک همکاری برد-برد در ونزوئلا حضور داشته باشند.
سفیر سابق ایران در ونزوئلا درباره همکاری نفتی دو کشور بر اساس نقش راه 20 ساله توضیح داد: ایران و ونزوئلا دو شریک نفتی و از بنیانگذاران اوپک هستند، اقتصاد نفتی دو کشور شباهت زیادی بهم دارد. امروز صنایع نفتی ونزوئلا نیاز به بازسازی دارد و با توجه به اینکه تحریمهای 40 ساله ضد ایران به مرور ما را توانمند کرده این امکان را داریم که به صنایع نفتی ونزوئلا کمک کنیم. همچنین میتوانیم قطعات و لوازم نفتی و کاتالیست مورد نیاز صنایع پتروشیمی این کشور را تامین کنیم، از سوی دیگر ونزوئلا تولیدکننده بزرگ آلومینا، مواد اولیه کاتالیستها است که میتواند همکاریهای مفیدی را برای دو کشور شکل دهد.
وی یادآور شد: در گذشته وقتی ما تحریم بنزین شدیم از ونزوئلا واردات بنزین داشتیم، اکنون بعد از تحریم و خرابکاری نفتی، این کشور دچار کمبود بنزین شده که ایران با توجه به خودکفا شدن در تولید این فراورده چند کشتی بنزین به ونزوئلا صادر کرده است.
سبحانی تاکید کرد: در هر حال ما هیچگونه محدودیتی برای همکاریهای قانونی مشروع با ونزوئلا برای خود قائل نیستیم و با توجه به اینکه ونزوئلا یک کشور دوست و شریک در اوپک است ما این همکاریها را به نفع دو کشور دانسته و به دنبال گسترش آن هستیم.