یادداشت؛
پاسخی به دعوت رئیسجمهور برای بازگو کردن واقعیتهای جنگ اقتصادی
جنگ اقتصادی شدید و استثنایی که طی چند سال اخیر بر ایران تحمیل شد در اثر تحریمهای ناجوانمردانهای به وقوع پیوست که حاصل انتخاب ترامپ برای ریاستجمهوری ایالاتمتحده بود. به گفته خود تحریمکنندگان امریکایی، چنین تحریمهای شدیدی تا پیش از این بر هیچ دولتی در ایران و جهان تحمیل نشده بود.
به گزارش ایلنا، طی دویست و سی و ششمین جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در تاریخ 1400.4.6 رییسجمهور از پژوهشگران دعوت کرد که واقعیتهای جنگ اقتصادی را بازگو کنند.
در همین راستا مصطفی فداییفرد پژوهشگر آب و محیط زیست، یادداشتی به ایلنا ارسال کرد که بخشی از آن به شرح زیر است:
جنگ اقتصادی شدید و استثنایی که طی چند سال اخیر بر ایران تحمیل شد در اثر تحریمهای ناجوانمردانهای به وقوع پیوست که حاصل انتخاب ترامپ برای ریاستجمهوری ایالاتمتحده بود. به گفته خود تحریمکنندگان امریکایی، چنین تحریمهای شدیدی تا پیش از این بر هیچ دولتی در ایران و جهان تحمیل نشده بود.
جنگ اقتصادی به حدی گسترده و شدید بود که بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران سیاسی و اقتصادی اروپایی و امریکایی در انتظار فروپاشی نظام بودند. خوشبختانه دولت تدبیر و امید در این جنگ نابرابر توانست در برابر این حجم از فشارهای همهجانبه مقاومت کند تا از نابودی کامل اقتصاد کشور و فروپاشی نظام جلوگیری شود. از این بابت عملکرد دولت شما قابل ستایش است. ولی آیا واقعا امکان مدیریت بهتر، جامعتر، واقعگرایانهتر و اصولیتر برای جلوگیری از توسعه رانت، فساد، قاچاق، فقر، نابرابری، فلاکت، عدم شفافیت و تضییع بیتالمال در این دوره فراهم نبود؟! آیا تداوم این وضعیت دشوار برای مردم نجیب ایران قابل تحمل است؟!
چند درصد از برنامههای پنجم و ششم توسعه کشور در دولتهای شما اجرا شده است؟! آیا وضعیت وخیم کمّی و کیفی منابع آب، خاک و محیط زیست کشور نیز متاثر از تحریمها و جنگ اقتصادی است؟! مهمترین شعار این دولت، حفاظت از محیط زیست کشور بود، آیا بیتوجهی به مصرف صد در صد آب تجدیدپذیر سالانه، که نشانی از ورشکستگی آبی است و منجر به نابودی بیش از یک چهارم از کل آب تجدیدپذیر شده است، نمادی از نابودی محیط زیست کشور نیست؟! این دولت برای توسعه شدید پدیده فرونشست زمین، آلودگی شدید خاک، فرسایش شدید و زَوال خاک چه کرده است!؟ اقدامات حضرتعالی برای تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه، تشکیل کارگروه ویژه تهیه گزارش ملی سیلاب، انتشار گزارش ملی و استانی آمایش سرزمین و همچنین انتشار گزارش ملی سازگاری با کم آبی بسیار ارزشمند و قابل ستایش است، ولی آیا خروجی هیچیک از این فعالیتها به درد بخور و ارزشمند است؟!
پاسخ همه این پرسشها بسیار روشن است. واقعیت این است که عملکرد دولت تدبیر و امید در حوزه آب، خاک و محیط زیست قابل دفاع نیست.
طی جلسه یادشده و به عنوان یکی از افتخارات دولت، از زیرکشت بردن صدها هزار هکتار زمین در استانهای خوزستان و ایلام سخن فرمودهاید! این در حالی است یکی از مهمترین دلایل نابودی منابع آب، آبخوانها، منابع خاک و محیط زیست کشور ایران که در یک منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده است، توسعه بیرویه کشاورزی برای تحقّق سیاست غلط خودکفایی غذایی است. علیرغم هزینههای فراوان نه تنها به خودکفایی غذایی نرسیدهایم بلکه امنیت غذایی کشور را نیز به شدت به خطر انداختهایم. مطابق آمار منتشر شده توسط وزارت جهاد کشاورزی، در سال جاری به دلیل خشکسالی، 67 هزار میلیارد تومان خسارت دیدهایم و تولید محصولات کشاورزی به شدت کاهش یافته و مجبور خواهیم بود بسیاری از محصولات را وارد کنیم بنابراین با خودکفایی محصولات کشاورزی بسیار فاصله گرفتهایم. با توجه به افزایش عجیب محصولات کشاورزی، گوشتی و لبنیاتی و کاهش درآمد مردم، قدرت خرید کاهش یافته و امنیت غذایی کشور در معرض خطر است.
جناب آقای دکتر روحانی، بسیاری از مشکلات اقتصادی و به تبع آن مشکلات محیط زیستی کشور به دلیل اِصرار بر اجرای سیاستهای نادرست است. شاید هنوز هم دیر نباشد و بتوان در زمان اندکِ باقیمانده از عمر کاری این دولت، تقابل با جهان را به تعامل تبدیل کنیم تا فشار اقتصادی از دوش مردم و فشار ایجاد شغل از دوش منابع آب، خاک و محیط زیست کشور برداشته شود.