در دومین همایش مردم برای احیای زاینده رود مطرح شد؛
با تفکر خطی نمیتوان خشکی زاینده رود را برطرف کرد
اطلاعات غلطی که در مورد منابع آب و میزان مصرف آب رودخانه منتشر میشود، بزرگترین مشکلی که دامنگیر رودخانه زاینده رود است.
رییس اتاق اصفهان در دومین همایش مردم برای احیای زاینده رود گفت: مردم و دولت بایستی تلاش کنند که زاینده رود همیشه جاری باشد و این موضوع یک بُعدی نیست بلکه هزاران بُعد دارد.
به گزارش ایلنا از اصفهان، «خسرو کسائیان» با اشاره به اهمیت آب زاینده رود در بخشهای مختلف اقتصادی و همچنین در بخش اجتماعی اظهار داشت: رودخانه زاینده رود فقط برای زیبایی شهر اصفهان نیست بلکه در همه بخشهای مذهبی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و هنری تمدن اصفهان این رودخانه نقش دارد.
وی هدف از برگزاری این همایش را فرهنگ سازی در پاسداشت آب به عنوان عنصر حیاتی و تمدن ساز برشمرد و تصریح کرد: اتاق تلاش میکند که راهکارهای فنی و کارشناسی را به اطلاع مسوولین تصمیم ساز با هدف احیای زاینده رود برساند.
عضو کمیته آب اتاق اصفهان گفت: بحران خشکسالی منجر به بیکاری، پیامدهای بهداشتی و زیست محیطی میشود و در آینده نه چندان دور که تالاب گاوخونی به طور کامل خشک شود، ریزگردهای نمکین کف تالاب با وزش بادهای شرق به غرب جا به جا خواهد شد.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: این ریزگردهای سمی تالاب گاخونی به استان تهران هم خواهد رسید اما هم اکنون بخاطر وجود بوتههای اطراف تالاب که هنوز خشک نشده، این ریزگردها جا به جا نشده است.
«سیداحمد خاتون آبادی» با مقایسه تفکر خطی یا رویدادنگر و تفکر سیستمی اذعان داشت: خشک شدن زاینده رود یک مساله پیچیده است که نیازمند تفکر سیستمی است و با تفکر خطی نمیتوان این مساله را حل کرد.
خاتون آبادی خاطر نشان کرد: سال گذشته به دلیل خشکسالی ۵۰ درصد محصولات کشاورزی به ایران وارد شد.
وی اظهار داشت: بحران زاینده رود شامل آلودگی، تنش آبی و خشکی رود و تالاب گاوخونی است و این بحران دنباله دار خواهد بود.
عضو کمیته آب اتاق بازرگانی اصفهان ادامه داد: مرز بحران برای سرانه آب شرب مورد نیاز در دنیا یک هزار و ۲۰۰ متر مکعب است و این در حالیست که برای شهر اصفهان کمتر از ۶۰۰ متر مکعب است.
وی با بیان اینکه بحران حل شدنی نیست اما میتوان آن را مدیریت کرد، افزود: بهبود شرایط برای کشور ما راه حل است و نباید به دنبال مدینه فاضله بود.
خاتون آبادی گفت: موضوع خشکی زایندهرود پیش از آنکه که یک مساله فنی باشد، یک موضوع اخلاقی است، چراکه هم مردم و هم مسوولان به منافع جمعی بیتوجه بودند و بیشتر به منافع فردی پرداختند.
وی ادامه داد: متاسفانه تکنولوژی به نوعی قاتل اخلاق بوده در حالی که در دنیای مدرن تکنولوژی به دست میآوریم تا تکریم اخلاق را نهادینه کنیم.
عضو کمیته آب اتاق بازرگانی اصفهان بیان کرد: امروز تکنولوژی سبب شده انسان هر کاری بخواهد انجام دهد، در حالی که اخلاق باید انسان را محدود کند.
وی ادامه داد: وقتی به تکنولوژی سدسازی میرسیم یعنی اینکه میتوانیم سد را در سریعترین زمان ممکن هم احداثکنیم اما فراموش کردیم با این کار جلوی جاری شدن سیلاب را برای تغذیه سفرههای زیرزمینی میگیریم و از سوی دیگر تجمیع آب پشت سدها تبخیر فاجعه بار آب را به دنبال دارد.
خاتونآبادی با اشاره به اینکه امروز مردم نسبت به اطرافشان بیتفاوت شدهاند، اضافه کرد: پیش از این اگر رودخانه زایندهرود خشک میشد مردم به آن توجه میکردند اما در دنیای مدرن امروز مردم از میان رودخانه خشک با سرعت عبور میکنند تا به سریال، فیلم و یا موضوع مورد علاقه خود برسند و این بیتفاوتی نتیجه تکنولوژی است.
وی با تاکید بر اینکه باید نگاهمان به زایندهرود تغییر کند، افزود: اگر مسوولان در نگاهشان تغییر ایجاد نکنند، مشکلات همچنان ادامه دارد و تغییر اقلیم و گرم شدن زمین تنها عامل خشکی رودخانه نیست، بلکه فقط آن را تشدید میکند.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: هرگز نمیتوان اکوسیستمها را از هم جدا کرد و اگر قسمتی از اکوسیستم یک منطقه از بین برود، تمام اکوسیستم آن منطقه از بین میرود.
وی افزود: خشکی رودخانه زایندهرود سال ۷۵ پیشبینی شد و آن زمان کمتر کسی باور میکرد روزی رودخانه خشک شود، اکنون نیز پیشبینی میشود اگر برای ریزگردها فکری نشود، به زودی ریزگردهای تالاب گاوخونی تا تهران هم میرسد.
خاتونآبادی تصریح کرد: بحران مرحله به مرحله میآید و بحرانهای امنیتی نیز نتیجه بیتوجهی به همین مرحله به مرحله بودن اصل بحران است.
عضو کمیته آب اتاق اصفهان اضافه کرد: به طور مثال زایندهرود در ابتدا به مواد شیمیایی و سمی آغشته شد، سپس بحران کمآبی در این رودخانه به وجود آمد و پس از آن نیز خشکی کامل دامن رودخانه را گرفت، در حالی که به لحاظ علمی امکان جلوگیری از ورود به مرحله بعدی بحران در هر یک از این مراحل وجود داشت
نایب رییس اتاق اصفهان در این همایش گفت: کشاورزان اصفهان که یک روز از مستمندان دستگیری میکردند، امروز خودشان محتاج زکات شدهاند و این شرایط شایسته استان اصفهان نیست.
سیدعبدالوهاب سهل آبادی خاطرنشان کرد: صدا و سیما هنوز رودخانه خشک زاینده رود را نشان نمیدهد و هر تصویری از زایندهرود نشان میدهد، تصویر رودخانه پر آب است، در حالی که روح و روان زایندهرود خشک شده است.
وی خاطر نشان کرد: ما از مسوولان میخواهیم حداقل به همان مصوبه ۹ مادهای که نفع آن چنانی هم برای استان نداشته و استانهای خوزستان، چهارمحال و بختیاری و اصفهان را در کنار هم دیده و سهم و حق این استان را تقسیم کرده است احترام بگذارند و آن را عملی کنند.
سهل آبادی از مسوولان استان خواست که در موضوع آب زاینده رود فعالتر از گذشته مسایل را پیگیری کنند و افزود: تونل کوهرنگ با پول مردم اصفهان بویژه کشاورزان شرق اصفهان ساخته شد وآنها صاحب حق آبه میباشند.
وی از قوه قضاییه خواست همان گونه که فصل الخطاب همه دعاوی در کشور است نسبت به شکایت مردم اصفهان در موضوع خشک شدن زاینده رود رسیدگی کند.
نایب رییس اتاق اصفهان تاکید کرد: اصفهان با اهدای ۲۳ هزار شهید به انقلاب اسلامی همواره به آرمانهای نظام جمهوری اسلامی وفادار بوده و اجازه سو استفاده سیاسی به کسی در موضوع زاینده رود نمیدهد.
مسؤل کمیته آب اتاق اصفهان در این همایش با انتقاد از ارایه آمار بیاساس در موضوع مصرف ۹۰ درصدی آب در بخش کشاورزی استان اصفهان گفت: در بهترین شرایط ترسالی، ۷۰ درصد آب به بخش کشاورزی اختصاص یافته است.
مهدی بصیری ارایه آمار و اطلاعات دقیق از سوی منابع مستقل را لازم و ضروری دانست وگفت: متاسفانه در بحران زاینده رود آمار و اطلاعات متناقضی ارایه میشود که نیازمند یکپارچهسازی است.
وی هدف از برگزاری این همایش را پاسخ گفتن به سؤالات مردم در موضوع خشک شدن زایندهرود برشمرد و گفت: کمیته آب اتاق اصفهان همواره تلاش کرده مسایل و مشکلات رودخانه زایندهرود را به صورت فنی و کارشناسی بررسی و راهکارهای اجرایی را به مسؤلین ارایه کند.