ایلنا از سمنان گزارش میدهد؛
بیتدبیری مسئولان فولاد محله را غرق در آب کرد/ خشک شدن درختان روستا به دلیل آب زیاد در زمین/ احسانی :مخالفت وزیر نیرو با لغو ممنوعیت برداشت آب
بالا آمدن سطح آب روستای فولاد محله در سمنان سبب بروز خسارات فراوانی به اهالی و کشاورزان این روستا شده که بهرغم وجود 10 ساله این مشکل، مسئولان استان سمنان تدبیر خاصی برای آن اندیشه نکردند.
به گزارش خبرنگار ایلنا از سمنان، فولادمحله سمنان شمالیترین روستای استان سمنان است که در سلسله رشته کوه البرز محصور به چند کوه است.فولادمحله از لحاظ تقسیمات سیاسی و اداری مرکز دهستان بوده و در ۸۰ کیلومتری مرکز استان قرار گرفته است، این روستا تا اوایل سال ۱۳۶۰ شمسی در حوزه استحفاظی دودانگه شهرستان ساری و پس از آن در بخش شهمیرزاد حوزه شهرستان مهدیشهر سمنان قرار گرفته است .
سال ۸۹ بود که بالا آمدن سطح آب باعث بروز خسارات زیادی به مردم فولاد محله شد. یک بار دیگر نیز این اتفاق البته در سطحی محدود در سال ۹۲ رخ داد. اما با فرارسیدن پاییز ۹۹ بالا آمدن آب سبب بروز خساراتی به مردم منطقه شد. دلیل آن هم بارشهای زیاد و عدم ظرفیت چاهها و مسیلها برای عبور آب به خارج روستا،سرازیر شدن آب از البرز شمالی به سمت البرز جنوبی اعلام شد.
پرویز ایمانی رئیس شورای فولاد محله در این باره به ایلنا گفت: در سالهای اخیر نزولات آسمانی به شکل چشمگیری در منطقه فولاد محله افزایش یافته که همین موضوع سبب شده تا سطح آبهای زیر زمینی در روستای فولادمحله بالا آمده و باعث بروز برخی مشکلات برای ساکنان این روستا به ویژه در محدوده جنوبی شود.
او افزود: برخی از درختان منطقه جنوبی روستای فولاد محله به دلیل آب زیاد موجود در زمین ، خشک شده اند.
رئیس شورای روستای فولاد محله اظهار داشت: انجام مطالعات کارشناسی ، زهکشی و اجازه برداشت آب از چاههای منطقه از جمله اقداماتی است که می تواند مشکل بالا آمدن سطح آب را در روستای فولاد محله برطرف کند .
فولادی تصریح کرد: عدم لایروبی قنوات روستا یکی از دلایلی است که سبب بالا آمدن سطح آب در روستای فولاد محله شده است .
او یادآور شد: پیشنهاد میشود شرکت آب منطقهای سمنان ، با تغییر تاکتیک در این منطقه اجازه برداشت آب از چاههای موجود را صادر کند .
فولادی یکی از اهالی روستای فولاد محله گفت: مردم روستای فولاد محله انتظار دارند تشکیل جلسات مدیران استان منجر به تصویب راهکارهایی برای برون رفت از مشکل ایجاد شده در روستا بوده و این اقدامات هر چه سریعتر اجرایی شود .
او اضافه کرد: در مجموع استان سمنان ، استان کم آبی است اما تمام مناطق استان را از نظر منابع آبی نباید به صورت یکسان نگریست؛ میانگین بارندگی در روستای فولاد محله 340 میلیمتر است که چندین برابر میانگین کلی استان است .
فولادی با تاکید بر اینکه باید تصمیم گیری ها با در نظر گرفتن شرایط و موقعیت های خاص هر منطقه باشد بیان کرد: متاسفانه قنات های موجود در روستا سالها است که به حال خود رها شده و لایروبی نشدهاند .
حمید احسانی معاون شرکت آب منطقهای سمنان با اشاره به افزایش سطح آب در روستای فولاد محله به دلیل بالا بودن سنگ کف زمین خاطر نشان کرد : ۱۰ سال پیش نیز شاهد وقوع چنین حادثهای در روستای فولاد محله بودهایم .
او افزود: بر اساس قانون، لغو ممنوعیت برداشت آب از منابع زیر زمینی بر عهده وزیر نیرو بوده و نیاز به مصوبه و تایید ایشان دارد .
مخالفت وزیر نیرو با لغو ممنوعیت برداشت آب
احسانی افزود: گزارشی با عنوان درخواست لغو ممنوعیت برداشت آب از منابع آبی فولاد محله به وزارت نیرو ارسال شد اما وزیر نیرو با این درخواست موافقت نکرد.
معاون شرکت آب منطقهای سمنان یادآور شد: بر اساس موقعیت حساس و بحرانی منطقه این سازمان اجازه پمپاژ و برداشت آب از چاه های روستا را صادر خواهد کرد .
وی ضمن بیان اینکه حفر چاه به جای قنات در فولاد محله منع قانونی ندارد اما پیشنهاد می شود به جای حفر چاه قنوات موجود را لایروبی کنند، اضافه کرد: باید مطالعات مربوط به زهکشی انجام و سپس در کوتاه ترین زمان این اقدام انجام شود .
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان گفت : متاسفانه ما کار را به درستی به انجام نرسانده و از این موضوع غفلت کردهایم و اقدامات مورد نیاز را در سالهای قبل انجام نداده ایم .
فخری اضافه کرد : خشکسالی های چند سال اخیر سبب شد تا در انجام لایروبی قنوات و مسیل رودخانه ها دچار غفلت شویم و نتیجه این غفلت را نیز در بارندگی های سال ۱۳۹۷ و جاری شدن سیل در مناطق مختلف استان مشاهده کردیم.
وی گفت : پس از لایروبی دو حلقه چاه که توسط دهیاری، شورای اسلامی روستا و مشارکت مالکان آن انجام خواهد شد سازمان آب منطقهای سمنان نیز می بایست دو حلقه چاه جدید را پس از مکان یابی مناسب حفر و در مواقع ضروری و بحران از آنها استفاده کند .
فخری همچنین به اداره کل مدیریت بحران استانداری سمنان نیز ماموریت داد تا رصد وضعیت روستای فولاد محله را در دستور کار خود قرار داده و در جهت هماهنگی با دستگاه ها و رفع مشکل روستا اقدام عاجل را به انجام رساند .
بنیاد مسکن خسارت اهالی زیان دیده را جبران کند
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان در ادامه با تاکید بر لزوم انجام اقدامات مشترک میان دستگاهی گفت : بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان ، با آمادگی کامل تلاش کند تا از هم اکنون افراد زیان دیده در این مشکل را شناسایی و برای رفع مصائب مردم و جبران خسارت آنان اقدام کند .
ایرج رئیسی ا افزود :به منظور مساعدت در رفع مشکل تخلیه آب از منازل مردم در روستای فولاد محله ، یک دستگاه پمپ کفکش از سوی اداره کل مدیریت بحران استانداری سمنان در اختیار دهیاری فولاد محله قرار گرفته است .