در گفت وگو با ایلنا مطرح شد؛
نبود وحدت میان کنشگران سیاسی هرمزگان استان را به خطر انداخته است
به گفته یکی از فعالان سیاسی استان هرمزگان، تاکید بر ایفای نقش ملی و راهبردی این استان باعث شده است تا آنگونه که باید به حل معضلات درون استانی توجه نشود و عدم وحدت رویه میان کنشگران سیاسی هرمزگانی این مسئله را شدت بخشیده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از بندرعباس، با توجه به این نکته که هرمزگان همواره جز نخستین استانها در پرداخت مالیات و درآمدها بوده است، با نگاهی اجمالی به امکانات و زیر ساختهای فرهنگی، اجتماعی، خدماتی و علمی در استان پی خواهیم برد که تا چه اندازه دست هرمزگان از داراییهای خود کوتاه است و در ایجاد امکانات رفاهی و خدماتی در حق آن اجحاف صورت گرفته است.
مهدی میرزاده کوهشاهی دکترای جغرافیای سیاسی و عضو هئیت علمی دانشگاه هرمزگان، با بیان اینکه مزایایی که برای هرمزگان در سطح ملی بیان میشود تنها مختص این استان نیست و استانهایی مانند خوزستان، بوشهر و سیستان و بلوچستان از بسیاری جهات موقعیت نسبتاً مشابهی با هرمزگان دارند، اظهار کرد: آنچه باعث شده است هرمزگان در اذهان جامعه و سطح ملی این نقش پر رنگ را ایفا کند، زمینه تاریخی ارتباط با کشورهای حوزه خلیج فارس، وجود ثبات و امنیت بیشتر نسبت به برخی استانها در حوزه سرمایهگذاری و همچنین موقعیت راهبردی استان به دلیل نزدیکی به تنگه هرمز است.
تنها تاکید بر ایفای نقش راهبردی
این کارشناس جغرافیای سیاسی با بیان اینکه زمانی که استان دارای یک نقش راهبردی باشد، توقعات برای ایفای این نقش ملی پر رنگتر است و بیشتر بر این جنبه ملی تمرکز خواهد شد، گفت: به طور مثال یشترین تعاملات تجاری کشور با دنیا از طریق این استان صورت میگیرد، اما بخش محدودی از درآمدهای حاصل از این تعاملات به هرمزگان تخصیص مییابد زیرا که این درآمدها، درآمدهای ملی هستند، این قاعده در خصوص دیگر منابع مانند نفت و گاز استان نیز صدق میکند.
وی اضافه کرد: ناگفته نماند راهبردی بودن هرمزگان میتواند یک محملی باشد برای اینکه ما بتوانیم جایگاه، نقش، قدرت چانهزنی و مطالباتمان را برای احقاق حق استان پیش ببریم و این مسئله فرصتهای زیادی در اختیار استان قرار داده حال اینکه اگر ما در دریافت آنچه حق استان بوده ناتوان بودهایم، بخشی مربوط به خود ماست.
عضو هئیت علمی دانشگاه هرمزگان ادامه داد: تصور من بر این است که در درون استان و در مجموعههایی مانند استانداری که وظایف آنها ارتباط با مرکز است نیز توجه به ایفای نقش ملی از اهمیت بیشتری نسبت به رسیدگی به امورات و مشکلات درون استان برخوردار بوده است.
ضعف در پیگیری مطالبات
وی با اشاره به میزان پیگیری و رسیدگی به امورات استانی توسط متولیان امر در سطح کشور، اذعان کرد: متأسفانه نگاه مثبتی به این مسئله ندارم و پیگیریها در سطح کشور مطلوب و قابل قبول نیست؛ سازوکار نظاممندی طراحی نشده است تا بتوانیم مطالبات و امورات را با پایتخت خوب پیش ببریم و قرابت جغرافیایی با پایتخت میتواند برای پیگیری مطالبات ذینفعتر باشد، البته این مسئله برای تمام استانهای مشابه هرمزگان وجود دارد.
وی ادامه داد: شاهد این مسئله هستیم که در استان هرمزگان کنشگران سیاسی و اشخاصی که دارای پتانسیل اثرگذاری در تهران هستند، از وحدت برخوردار نیستند که این مسئله دلایل مختلفی دارد که این موضوع یکی از ضعفهای عمده در راستای احقاق حقوق قانونی استان است.
میرزاده افزود: متاسفانه حتی در دورههای مختلف شاهد اختلاف نظر میان اشخاص راه یافته به مجلس بودهایم و حتی در برخی موارد بسیاری از نیروهایی راه یافته، فاقد پتانسیلهای چانهزنی بوده و از تجربه کافی در حوزههای سیاسی و اداری در سطح کلان برخوردار نبودهاند.
مغفول ماندن مسائل کلان استان
وی اضافه کرد: نیروهای راه یافته به مجلس عموماً با هم، همسو نبوده، وحدت نظری در میان آنها وجود نداشته و منافع خود را همسو نمیبینند. از سوی دیگر بیشتر توجهشان معطوف به حوزههای انتخابیه بوده و کمتر درگیر مسائل کلان استان میشوند و حتی در برخی موارد حد و مرزهای جناحی باعث شده تا نمایندگان از اجماع نظر و رسالت کاری و محلی و برنامههای استانی غافل بمانند.
این کارشناس مسائل سیاسی اذعان کرد: یکی از کانالهای مهم دیگر در پیگیری امورات استانی، شورای عالی استانها است که باید گفت با توجه به اینکه افرادی که به شوراهای شهر و روستاها راه پیدا میکنند عموماً فاقد تجربه کافی و توانایی لازم برای برنامهریزی و چانهزنی هستند، از این رو شورای عالی استانها ضعیف شده است و این مسئله باعث شده تا جایگاه تشریفاتی داشته باشد و عملا این کانال را نیز برای پیگیری امورات استانی از دست دادهایم.