ایلنا از سیستان و بلوچستان گزارش میدهد؛
پناه به "هوتکها" در نبود آب لولهکشی/ ۱۵۰ خانوار بدون آب شرب/ مدیرکل آبفای استان: مشکل آبرسانی نداریم
کمبود و نبود آب شرب مشکل تازهای در شهرها و روستاهای سیستان و بلوچستان نیست. کم آبی در بسیاری از مناطق جنوبی این استان بویژه چابهار، کنارک و قصرقند، باعث شده اهالی بومی به استفاده از "هوتکها"و برکههای آب طبیعی رو بیاورند؛ این در حالی است که مسئولان آب استان منکر استفاده اهالی از آب غیربهداشتی هوتکها هستند و میگویند شاید شبکه آبرسانی فرسوده باشد ولی قابلیت تامین آب شربمردم منطقه را دارد و مشکل آبرسانی نداریم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مشکل کم آبی و به خصوص آب شرب مردم استان سیستان و بلوچستان صحبت امروز و دیروز نیست. سالهای سال است که این مردم به دلیل کمبود آب با مشکلات عدیدهای از جمله مسائل بهداشتی روبهرو هستند. به گفته نماینده سیستانوبلوچستان در شورای عالی استانها تنها 19درصد شهرستان چابهار از نعمت شبکه آب شرب سالم و لولهکشی برخوردار است.
بسیاری از روستاهای جنوب استان سیستم آبرسانی فرسودهای دارند که مدام با قطعی آب آنهم در فصل تابستان و گرمای شدید هوا مواجه اند و این مشکل باعث میشود اهالی روستاها برای تامین آب مصرفی به "هوتکها" رو بیاورند. این هوتکها گودالهای مصنوعی و یا طبیعی نسبتاً بزرگی است که آب حاصل از بارندگیها در آن جمعآوریشده و در طول سال به مصارف آشامیدنی انسان و حیوانات میرسد، این گودال در زبان بلوچی در منطقه بلوچستان به "هوتِگ" مشهور است.
منبع تأمین آب بسیاری از روستاهای جنوب سیستان و بلوچستان ازجمله بخش منطقه «دشتیاری»، «تلنگ» و «پلان» که از بیآبی رنج میبرند "هوتک" و چالههای آب ناشی از باران است.
150 خانوار بدون آب شرب
محمد براوی دهیار روستای "دور" از توابع کنارک در گفتگو با ایلنا، درباره مشکل بیآبی این روستا اظهار داشت: لولهکشی آب روستا 25 سال پیش با هزینهای که خود اهالی پرداخت کردند، انجام شد که با گذشت زمان این لولهها فرسوده شدند و این در حالی است که تعداد خانوار ساکن این روستا از 25 سال پیش تاکنون از 20 به 150 خانوار افزایش یافته است.
2 سال است از آب هوتک برای شرب استفاده میشود
وی ادامه داد: برای برطرف شدن مشکل فرسودگی لولههای آب شرب روستا که اهالی را با مشکلات عدیدهای روبهرو کرده بارها به مسئولان شهرستان و استانی مراجعه کردیم ولی هیچ اقدامی در این زمینه شکل نگرفت. اهالی به ناچار برای آب شرب دو سالی میشود که از آب هوتکهای منطقه استفاده میکنند که برای مصارف غیرشرب و احشام به کار میرود.
دهیار روستای "دور" افزود: برای آبرسانی سیار به این روستا نیز سازمان آبفای شهرستان کنارک اعلام کرده که برای این تانکرها باید حتما موتور آب در روستا باشد که به دلیل نبود این موتورها در بسیاری از موارد آب را به مرکز شهرستان بازمیگردانند.
مسئولان جواب سر بالا میدهند
براوی عنوان کرد: اهالی روستا برای تهیه آب شرب واقعا در مضیقهاند و هرچه به ادارات مختلف مراجعه میکنند جواب سربالا میشنوند و مدام با گفتن اینکه بودجه و اعتبار نداریم پاسخهای تکراری میدهند. البته مسئول فعلی اداره آبفای کنارک برای برطرف شدن مشکل قول مساعد داده که رسیدگی کند.
مشکل قطعی برق در هوای شرجی منطقه
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به مشکل برق این روستا نیز اشاره کرد و گفت: علاوه بر مشکل آب شرب در این روستا مشکل برق هم داریم. منطقهای که ما زندگی میکنیم هوای شرجی بالایی دارد و به دلیل سیمهای برق آلومینیومی مدام برق روستا قطع و وصل میشود و بارها وسایل برقی اهالی روستا از جمله کولر و یخچال شان سوخته است.
وی اضافه کرد: سازمان برق نیز مثل سازمان آب مدام میگوید برای برطرف کردن مشکل برق روستایتان اعتبار نداریم.
طرح هادی مشکلی برای ساختن خانه جوانان روستا
وی مشکل دیگر روستای شان را طرح هادی بیان کرد و گفت: نقشه این طرح سال 98 در روستا کلید خورد ولی متاسفانه هنوز اجرا نشده است. تعدادی از جوانان این روستا ازدواج کردهاند ولی زمین مسکونی برای ساختن خانه ندارند. برای این مشکل با بنیاد مسکن مکاتبه کردیم که این بنیاد اعلام کرد از استان مجوزی صادر نمیشود که برای اهالی روستای "دور" زمین تملک کنیم. در واقع هر کجا مردم میخواهند ساخت و ساز کنند اجازه نمیدهند و میگویند زمین ملی و دولتی است.
دهیار روستای دور: برای برطرف شدن مشکل فرسودگی لولههای آب شرب روستا که اهالی را با مشکلات عدیدهای روبهرو کرده بارها به مسئولان شهرستان و استانی مراجعه کردهایم ولی هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفت. اهالی به ناچار برای استفاده از آب شرب دو سالی می شود که از هوتکهای منطقه استفاده میکنند که برای مصارف غیرشرب و احشام است.
درحالی که دهیار روستای "دور" از توابع کنارک مشکلات آب شرب و برق این روستا را برای زندگی اهالی سخت و غیرقابل تحمل میداند، در مقابل مدیرکل آبفای استان سیستان و بلوچستان صحبتهای دیگری را مطرح میکند.
روستای "دور" مشکل آب شرب ندارد
مدیرکل آبفای استان سیستان و بلوچستان در این باره به خبرنگار ایلنا، گفت: روستای 85 خانواری روستای "دور" دارای شبکه آبرسانی است و تعجب میکنم که میگویند آب شرب ندارند و از "هوتک" آب آشامیدنیشان را تامین میکنند. شبکه آبرسانیشان قدیمی است ولی قابلیت آبرسانی را دارد و آب مورد نیازشان را تامین میکند. شاید اختلالاتی در شبکه آبرسانی به شکل مقطعی بوجود آمده باشد ولی با تعمیرات به موقعی که توسط کارکنان اداره آبفای شهرستان صورت میگیرد، مشکل خیلی زود برطرف میشود.
علیرضا قاسمی ادامه میدهد: این روستا اصلا هوتک ندارد و در مواقع مشکل شبکه آبرسانی از طریق تانکرهای سیار آب مردم این روستا تامین میشود. قطعا کارشناسان شرکت آبفا را به منطقه اعزام خواهند شد تا اگر مشکلی در زمینه آب شرب دارند رسیدگی و برطرف شود.
71 درصد مناطق کنارک از آب شرب بهره مندند
وی گفت: در شهرستان کنارک 71 درصد از مناطق از آب شرب بهرهمند هستند و تعدادی از روستاها نیز در برنامه برای آبرسانی گنجانده شده اند و یا در نوبت اعتبارات صندوق قرار گرفتهاند.
معرفی 2 پروژه آبرسانی برای کنارک
قاسمی عنوان کرد: امسال در بخش کنارک دو پروژه جدید معرفی میکنیم تا تعدادی روستای دیگر را نیز در این منطقه وارد مدار کنیم. اما روستاهایی که تحت پوشش نیستند برای مصرف آب غیر شرب شان از هوتکها استفاده میکنند و برای مصارف شرب اهالی این روستاها از تانکرهای آبرسانی سیار استفاده میشود و آب شیرین را از تصفیه خانه های شهرستان کنارک به مناطق روستایی منتقل می کنند.
وی گفت: استفاده از آب هوتک برای مصارف شرب اصلا به روستاها توصیه نمیشود. روستاها را به لحاظ آبرسانی سیار تقسیم بندی کرده ایم که البته امسال با 126 تانکر آبرسانی آبفا که 50 درصد آنها تحت مالکیت اداره و 50 درصد در اختیار بخش خصوصیاند قرارداد داریم. البته اعتبارات آنها به دلیل مشکلات مالی سازمان آبفا هنوز تخصیص نیافته و ما به این بخش بدهکاریم. همین مسائل باعث نارضایتی در بحث آبرسانی به روستاها شده است.
قاسمی بیان کرد: برخی اهالی از آب هوتک استفاده میکنند و این را ما به لحاظ بهداشتی توصیه نمیکنیم. تانکرها کار آبرسانی را انجام می دهند. البته شاید این آبرسانی با تاخیر همراه باشد. از سوی دیگر شاید مصرف اهالی روستاها بیشتر از مقدار آب شربی است که به شکل سیار در اختیارشان قرار میگیرد و به همین دلیل به آب هوتکها رو میآورند.
طرح تصفیه آب هوتکها اجرا میشود
مدیرکل سازمان آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان ادامه داد: طرح تصفیهسازی آب هوتکها برای اهالی روستاها تقریبا 4 ماه است در دست اجرا است تا با تصفیهکنهای کوچک از آب همین هوتکها در اختیار اهالی روستاها قرار بگیرد. برای تامین هزینه این طرح از خیران کمک گرفتهایم.
وی گفت: ما بیشترین مشکل آب شرب را در مناطق جنوبی استان داریم؛ در شهرستان چابهار و کنارک طرح تصفیه آب هوتکها در این مناطق انجام خواهد شد که بخشی از هزینهها از طریق خیرین و بخشی از هزینه را موسسه علم و فناوری کمک کردند.
وی تصریح کرد: در برنامه آبرسانی امسال قرار است تکتک روستاهای منطقه کنارک را تا 80 درصد به بهرهمندی از شبکه آبرسانی برسانیم. در حال حاضر مشکل آب شرب روستای بندینی با حدود 200 خانوار حل شده است. در سراسر استان سیستان و بلوچستان 6 هزار روستا داریم که ضریب بهره مندی از آب شرب 63 تا 64 درصد است.
مدیرکل آبفای استان سیستان و بلوچستان ادامه داد: بیشترین بهرهمندی از شبکههای آبرسانی استان در شمال استان است که آنهم فرسوده و قدیمی شده و نیاز به بازسازی دارند اما بیشترین نقاطی که با مشکل آب روبرو هستند یکی حوزه سوران در بخش سراوان است که بیشترین آبرسانی سیار را داریم و یکی حوزه جنوب چابهار، کنارک و بخش تلنگ قصر قند. در سایر بخشهای استان سعی کردهایم با خط لوله و شبکه بهداشتی آبرسانی سالم را برای مردم منطقه فراهم کنیم.
گزارش: مریم بازوند