در گفت و گو با ایلنا مطرح شد:
فرسودگی لولهها؛عامل هدر رفت آب در یزدانآباد کرمان/ایجاد شکافهای خطرناک بر اثر برداشت بی رویه از آب های زیر زمینی منطقه
بخشدار یزدان آباد در استان کرمان با اشاره به اینکه فرسودگی لوله ها باعث هدر رفت آب در این منطقه می شود، گفت: حفر چاه های بی رویه باعث کاهش شدید آبها و فرسودگی خاک و ایجاد شکاف های خطرناک شده است.
سید میثم ترابی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به اینکه صنایع و معادن بسیاری اینجا در حال فعالیت هستند ولی بخش یزدان آباد هنوز جزو مناطق محروم استان کرمان است، اظهار داشت: متاسفانه با وجود این صنایع هنوز بخش توسعه نیافته و اهالی با مشکلاتی عدیدهای از جمله کمبود آب، جاده و آموزش دست به گریبانند.
ترابی در ادامه به مشکلات جادههای یزدانآباد به خصوص مناطق عشایری اشاره کرد و افزود: هنوز این جادهها آسفالت نشدهاند و بهرغم ترددهای فراوان اهالی منطقه به صورت خاکی باقی ماندهاند.
وی به مشکلات کمبود آب روستاهای یزدان آبان نیز اشاره کرد و گفت: مشکل عمده اهالی بخش کمبود آب است که به دلیل فرسودگی لولهها با گذشت 40 سال هنوز تعویض نشدهاند.
بخشدار یزدان آباد ادامه داد: 17 روستای این بخش از جمله شعبجره، یزدان آباد، جلال آباد و سنگ با قطعی آب مواجهند. در برخی از روستاها که بحران داریم با تانکر آب رسانی میشود چرا که 17 ساعت در شبانه روز آب ندارند.
فرسودگی لوله ها باعث هدر رفت آب
ترابی عنوان کرد: به دلیل فرسودگی لولهها آب زیادی هدر می رود. در بحث مدیریت آب ضعیف عمل شده و یکی از دلایل کم آبی بعد از فرسودگی لولهها حفر چاههای متعدد در منطقه است.
حفر 600 حلقه چاه برای مصارف کشاورزی
وی اضافه کرد: در شهرستان زرند بیش از 600 حلقه چاه به وسیله پمپ برای مصارف باغات پسته حفر شده است. هرچند پسته محصولی استراتژیک برای این شهرستان است و قیمت بالایی دارد ولی برای پرورش باغات پسته متاسفانه به صورت بیرویه از آبهای زیر زمینی برداشت می شود. همچنین 3 الی 4 کارخانه جات صنعتی فولاد آب بر در منطقه داریم که همه این موارد باعث کاهش شدید آب های زیر زمین منطقه می شود.
بخشدار یزدان آباد: 17 روستای این بخش از جمله شعبجره، یزدان آباد، جلال آباد و سنگ با قطعی آب مواجهند که با تانکر آب رسانی می شوند و گاهی 17 ساعت از شبانه روز آب ندارند
ترابی تصریح کرد: برای منطقه یزدان آباد که کویری است با مصرف بی رویه از آب چاه ها باعث پایین آمدن سطح آب ذخایر زیر زمینی میشود که متاسفانه 90 درصد این آب ها در بخش کشاورزی مصرف می شود. در بخش یزدان آبان تنها محصول کشاورزی باغات پسته است. البته ناگفته نماند مردم چارهای جز کشاورزی این محصول ندارند. اما باید آبیاری بخش کشاورزی به سوی آبیاری نوین هدایت شود. البته این اقدام نیاز به اعتبار و بودجه دارد که باتوجه به شرایط تحریم ها و مشکلات اقتصادی این کار تقریبا غیرممکن است.
وی اظهار داشت: آب منبع حیات است و برخلاف بسیاری از احتیاجات ضروری هرگز نمیتوان برای آن جایگزینی در نظر گرفت و موضوع کمبود آب اصلا شوخی بردار نیست و مانند بیماری لاعلاج درمان ندارد و فقط می توان از مبتلا شدن به آن پیشگیری کرد و برای ذخایر حوزه آب باید سرمایه گذاری شود که با مشکل مواجه نشود.
حتی بارندگی های پربار هم کمبود آب را جبران نمی کند
بخشدار یزدان آباد عنوان کرد: به جرات میگویم حتی با بارندگیهای امسال هم مشکلات و کمبودهای بیآبی جبران نمیشود. به وسعت تمامی ایران و 2 برابر ارتفاع برج آزادی تهران متاسفانه در 2 دهه اخیر ذخایر آب های زیرزمینی ما کاهش یافته و برای جبران این فاجعه باید سالیان سال برف در ارتفاعات ببارد که آبهای از دست رفته زیر زمینی جبران شود که با این بارندگیهای، خشکسالی های گذشته جایگزین نمیشود.
چاه های عمیق باعث برداشت بیشتر آب های زیرزمینی
وی بیان کرد: متاسفانه برای برداشت و حصول آب به تازگی یک روش جدید ابداع شده که با حفر چاههای عمیق به عمق بیش از 300 متر آب برداشت میشود و این بسیار نگران کننده است و در آینده نه چندان دور به دلیل فرسودگی لولهها، کمبود آب و پایین رفتن عمق آب های زیرزمینی این منطقه دچار بحران جدی بی آبی خواهد شد.
بخشدار یزدان آباد: برداشتهای بی رویه آب باعث می شود حفره های داخل خاک ها از آب خالی شود و همین باعث شکافهای در خاک شده که به وضوح در منطقه قابل مشاهده است
ترابی ادامه داد: برداشتهای بی رویه آب باعث می شود حفرههای داخل خاکها از آب خالی شود و همین باعث فرسودگی و شکافهایی در خاک شده که به وضوح در منطقه قابل مشاهده است.
مشاهده تب مالت در بین مردم منطقه
وی به بهداشت و درمان مردم منطقه نیز اشاره کرد و گفت: در بحث بهداشت تا حدودی فرهنگ سازی شده البته هرچند مواردی تب مالت در بین مردم مشاهده شده و برای مقابله با این بیماری ها باید به اهالی منطقه آموزش های بیشتری داده شود.
بخشدار یزدان آباد در ادامه افزود: این بخش با 18 هزار نفر جمعیت بزرگترین بخش استان کرمان است. در بخش یزدان آباد دو شهر با فاصله 90 کیلومتر وجود دارد که با توجه به گستردگی منطقه نیاز به توجه بیشتری به لحالظ امکانات رفاهی دارد.
اینجا نشاطی در بین دانش آموزان وجو ندارد
ترابی در بخش پایانی صحبت های خود نیز به مشکلات آموزشی یزدان آباد اشاره کرد و گفت: اینجا مدارس بسیار فرسوده است و شادابی و نشاط در بین دانش آموزان وجود ندارد. یکی از مدارس نوساز زرند را بعد از وقوع زلزله برای دانش آموزان دبیرستانی در نظر گرفته بودند که با توجه به بازدیدی که از مدرسه دانش آموزان کنکوری و فضا و شرایط نامطلوب شان که در فضایی تاریک با میله های سیاه درس میخواندند را مشاهده کردم با هماهنگی رئیس آموزش و پرورش شهرستان آنها را به این مدرسه جا به جا کردیم که در فضای مطلوب تری آموزش ببینند.
گفتوگو: مریم بازوند