ایلنا از کرمان گزارش می دهد؛
روستاهای "جهر" و"امیرآباد" زیر گل و لای سیل/ ضرورت احداث سیل بند در حاشیه روستاها / بیکاری کشاورزان روستا به دلیل سیل و کرونا
با جاری شدن سیل در بخش شهداد استان کرمان بیشترین خسارت ها در 2 روستای "جهر" و "امیرآباد" رخ داد که اهالی این روستاها زندگی و زمین های کشاورزی شان زیر گل و لای دفن شد و این روزها برای لایروبی این گل و لای نیاز به تجهیزات مکانیکی دارند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیل 29 فرودین ماه سالجاری در برخی از مناطق شهداد در استان کرمان باعث خسارت هایی به زیر ساختهای مسکونی، عمرانی، کشاورزی و جادهای منطقه شد. به خصوص روستاهای "جهر" و "امیرآباد" بیشترین آسیب و خسارت ها را در بخشهای مختلف متحمل شدند.
بیشترین خسارت سیل به 2 روستای بخش شهداد
بخشدار سابق شهداد در این باره به خبرنگار ایلنا گفت: لایه 30 تا 60 سانتی از گل و لای همرا با آب شور سطح باغات و زمین های کشاورزی بخش شهداد را پوشانده که قرار است با تصمیم گیری ستاد بحران این زمینهای کشاورزی را با تامین اعتبار لایروبی کنند.
محمدحسین یزدان پناه افزود: منازل روستایی "جهر" ، "امیرآباد" و "همت آباد" بخش شهداد بیشتر دچار آبگرفتگی شدند و به دیوارههای روستایی، کشاورزی و قناتهای این روستاها آسیب وارد شد.
وی ادامه داد: میزان خسارت سیل در بخش شهداد به صورت کلی در تمامی بخش ها به زودی اعلام خواهد شد.
تخریب کانال های آب 3 چشمه روستا
حمید آنت دهیار روستای "جهر" نیز در مورد وضعیت این روستا بعد از سیل 29 فرودین به خبرنگار ایلنا گفت: بر اثر جاری شدن سیل کانالهای آب 3 چشمه این روستا به طور کامل تخریب شدند که اداره جهاد کشاورزی منطقه تعدادی لوله برای انتقال آب چشمه به زمینهای کشاورزی به روستا ارسال کرده ولی برای نصب لوله ها نیاز ضروری به بیل مکانیکی داریم.
بخشدار سابق شهداد: منازل روستایی "جهر" ، "امیرآباد" و "همت آباد" بخش شهداد بیشتر دچار آب گرفتگی شدند و به دیوارههای روستایی، کشاورزی و قناتهای این روستاها آسیب وارد شد
وی افزود: در حال حاضر از روی ناچاری مردم روستا با هزینه خودشان مقداری نایلون برای انتقال آب به زمینهای کشاورزی استفاده می کنند که متاسفانه حیوانات وحشی مانند شغال آنها را پاره کردند.
تخریب 60 منزل مسکونی
دهیار روستای جهر با اشاره به اینکه در این روستا 160 خانوار زندگی می کنند، گفت: سیل 60 منزل مسکونی روستا را تخریب کرد.
آنت به نحوه امدادرسانیها در روزهای ابتدای سیل پرداخت و افزود: گروه های امدادی و جهادی گل و لای داخل منازل را تخلیه کردند و اداره آب و فاضلاب و برق از همان روز اول پای کار بودند و 35 تیر برق از روستا و لوله های آب شرب که بر اثر سیلاب تخریب شد را بلافاصله تعمیر و وصل کردند.
وی عنوان کرد: شغل اهالی روستای "جهر" کشاورزی و کارگری به شکل روزمزد در باغات شهرهای دیگر با نگهداری از درختان نخل و چیدن خرما است که البته با وضعیت شیوع بیماری کرونا و سیل از کار بیکار شدند.
آنت گفت: لایروبی معابر و کوچههای روستا به دلیل نبود ماشین آلات مکانیکی هنوز انجام نگرفته است و مردم با دست خالی نمیتوانند این حجم از سنگ و گل و لای را جمع آوری کنند. از مسئولان تقاضا داریم در این زمینه کمک کنند.
دهیار روستای جهر ادامه داد: تمامی دیواره های روستا تخریب شده و دام سبک اکثر روستاییان از بین رفته است که مسئولان قول دادهاند در بحث خسارت ها به اهالی روستا تسهیلات پرداخت خواهند کرد.
دهیار روستای جهر: بر اثر جاری شدن سیل کانالهای آب 3 چشمه این روستا به طور کامل تخریب شدند که اداره جهاد کشاورزی منطقه تعدادی لوله برای انتقال آب چشمه به زمینهای کشاورزی به روستا ارسال کردند ولی برای نصب لوله ها نیاز ضروری به بیل مکانیکی داریم
وی به نبود سیل بند در دو طرف رودخانه روستای شان نیز اشاره کرد و گفت: اگر 2 سیل بند در کنار رودخانه ایجاد شود دیگر شاهد ورود سیلاب به داخل روستا و این همه خسارت مالی نخواهیم بود.
هامد شورآبادی تکابی دهیار روستای "امیر آباد" بخش شهداد نیز در مورد این روستای سیل زده به ایلنا گفت: میزان شدت سیلاب بسیار زیاد بود و به زیر ساخت های روستا خسارت های فراوانی وارد کرد 30 حلقه چاه و قنات تخریب شد و جاده ها، معابر و کوچهها پوشیده از گل و لای شد.
80 درصد منازل آسیب جدی دیدند
وی عنوان کرد: به دامداری، زمین های کشاورزی، ساختمان های گاوداری روستا آسیب جدی وارد شد. 80 درصد منازل اهالی روستا براثر جاری سیل نا ایمن شدند و ممکن ایت با حادثه دیگری مانند زلزله تخریب شوند. بنیاد مسکن قرار است برای برخی از اهالی روستا تسهیلات در نظر بگیرد که منازلشان را بازسازی کنند.
شورآبادی تکابی اضافه کرد: کشاورزی سنتی تنها منبع درآمد مردم روستای امیرآباد است آن هم با آب جیره بندی برای کشت محصولاتی مانند سیر، یونجه و جو استفاده می شود که بخشهایی از این زمینها با جاری شدن سیل تخریب شد.
وی با بیان اینکه زمین های کشاورزی باید لایروبی شود، گفت: البته برای لایروبی نیاز به تجهیزات مکانیکی داریم چرا که حجم زیادی از گل و لای سطح زمین ها را پوشانده است.
دهیار روستای امیر آباد: 80 درصد منازل این روستا براثر جاری سیل نا ایمن شدند و ممکن است با حادثه دیگری مانند زلزله تخریب شوند
این دهیار گفت: طی 15 سال گذشته این چهارمین بار است که سیلاب وارد روستای امیر آباد و باعث خسارتهای بیشماری به اهالی این روستا می شود و هر بار با سیلاب حجم زیادی گل و لای در کف معابر روستا جمع می شود و به دلیل عدم لایروبی و شن ریزی بر روی آنها خانه ها در گودی قرار گرفته و سیلاب به راحتی وارد منازل روستائیان می شود و با جاری شدن سیل اخیر بسیاری از منازل آسیب جدی دیده اند.
وی در پایان با اشاره به نیاز ضروری روستای امیرآباد به سیل بند، افزود: این روستا نیاز ضروری به سیل بند در بحث کنترل سیلابهای بعدی دارد. امیدوارم مسئولان چارهای برای ایجاد سیلبند، بازسازی زمینهای کشاورزی و قنات های منطقه بیندیشند چرا که تنها منبع درآمدی اهالی این روستا کشاورزی است.
گزارش: مریم بازوند