رئیس اتاق بازرگانی ایران مطرح کرد:
ضرورت هدفمندسازی حمایتها و مدیریت منابع دولت در جبران خسارتهای ناشی از شیوع کرونا
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: محدودیت منابع مالی ایجاب می کند تا در بحث حمایت و جبران خسارات وارده به بنگاه های اقتصادی، ناشی از شیوع بیماری کرونا، مدیریتی هدفمند اتخاذ و اولویت بندی موثری انجام بگیرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا از مشهد، غلامحسین شافعی در هفتاد و چهارمین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان، بحران ناشی از شیوع کرونا را آزمونی بزرگ برای جوامعی دانست که سلامت، زندگی اجتماعی و شرایط اقتصادی خود را در معرض تهدید دیدند و گفت: شرایط ایران در مواجهه با این بیماری همهگیر متفاوت بود، کشوری که پیش از این با تحریمها دست به گریبان شده و به استناد آمارها، در 9ماهه سال 98، رشد اقتصادی منفی 7.6درصدی و تورمی بالا را تجربه می کرد، این بار خود را در مصاف با چالشی بزرگتر دید.
وی ادامه داد: خوشبختانه جامعه ایرانی به رغم مشکلات موجود، توانست با سربلندی از پیک این بحران عبور کند و در این باب باید، پیشرفت های علمی کشور و همبستگی عمیق مردمان این سرزمین را ارج بگذاریم. وجدان کاری، تعهد و ایثار آحاد جامعه برای کمک به عبور از این شرایط، ستودنی بود.
شافعی در بخش دیگری از اظهارات خود به دیدار اخیر جمعی از فعالان اقتصادی با روحانی، رئیس جمهوری کشورمان اشاره و بیان کرد: در جلسه مذکور، تاکید رئیس دولت خطاب به وزیر اقتصاد، استفاده حداکثری از ظرفیت شورای گفتگو برای ارتقای تعاملات با بخش خصوصی بود.
وی متذکر شد: دولت در شرایط فعلی با تنگناها و مضایق بسیاری دست به گریبان است. کاهش بهای نفت، کسری درآمدهای دولت، افت درآمدهای مالیاتی و... گواه مشکلات این بخش است. از سوی دیگر، بحران ناشی از شیوع کرونا نیز تا به امروز بنگاه های اقتصادی و واحدهای صنفی فراوانی را در اقصی نقاط کشور متضرر نموده است. باید اذعان کنیم که منابع دولت در حمایت از این کسب و کارهای خسراندیده محدود است، پس آنچه که در این راستا تخصیص پیدا می کند باید به درستی مدیریت و اولویت بندی شود تا اثرات آن را در ترمیم اقتصاد کشور شاهد باشیم.
وی توضیح داد: تمامی مولفههایی که برای اولویت دهی به بخش های زیان دیده و درگیر بحران، با نظرخواهی از بخش خصوصی احصاء شده، در اختیار مراجع مرتبط قرار گرفته است و از استاندار خراسان رضوی نیز درخواست داریم تا در تخصیص و توزیع کمک ها در سطح استان، به این مولفه ها، توجه لازم را داشته باشد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی افزود: در شرایط موجود و به منظور توزیع عادلانه و مدیریت شده منابع حمایتی، باید نگاهی جامعتر را اتخاذ کنیم. برای نمونه، در این ایام شماری از کسب و کارها به واسطه شیوع کرونا و نوع خدمات یا تولیدشان، رونق یافتند، قطعا باید ساز و کاری پیش بینی شود تا این موارد شناسایی شوند، توامان شماری از بنگاه های اقتصادی، تا حتی پیش از این اتفاق نیز دچار بحران بودند و اخذ این کمکها نیز به احیای آنها کمکی نخواهد کرد، به موارد ذکر شده، بنگاه های اقتصادی وابسته به نهادهای دولتی، عمومی، نظامی و... را نیز بیافزایید که منابع حمایتی خاص خود را دارند.
وی گفت: در سوی دیگر، بخش هایی نیز هستند که رونق آنها به رشد اقتصاد منجر می شود، کشور را از واردات بینیاز میسازد و صادرات را افزایش میدهد. احصاء این موارد میتواند به هدایت هرچه بهتر و موثرتر تسهیلات و حمایت هاو پرهیز از اتلاف منابع منجر شود.
علیرضا رزم حسینی استاندار خراسان رضوی نیز در تشریح شرایط استان در مواجهه با بحران ناشی از شیوع کرونا، گفت: از اسفندماه 98 و با اوجگیری شیوع این بیماری در کشور، شاهد اُفت فعالیتهای اقتصادی در استان بودیم و بسیاری از تحرکاتی که رشد و توسعه این بخش را متجر میشد، از دست دادیم که از جمله آن فرصت سفر گردشگران و زائران در ایام نوروز به مشهد مقدس بود.
وی در ادامه گزارشی مختصر از اقدامات نهادهای مختلف در راستای مقابله با این بیماری ارائه داد و از تصمیمات سخت و دشواری سخن گفت که برای حفظ سلامت عامه جامعه، از سوی ستاد استانی مقابله با کرونا اخذ شده است.
رزم حسینی بیان کرد: استان با مدیریت خوب دستگاههای سلامت و همراهی همه ارگانها و به ویژه بخش خصوصی و تشکلهای فعال این حوزه، از موج اول این بیماری عبور کرده است.
استاندار خراسان رضوی، وضعیت این خطه را به استناد ارزیابیهای ستاد ملی کرونا همچنان «قرمز» دانست و تاکید کرد: فاصله گذاری اجتماعی، اقدام درستی بود که در کشورهای دیگر نیز تجربه شد و نتایج مثبتی در بر داشت، البته این نگرانی همچنان وجود دارد که در صورت عدم رعایت پروتکل های بهداشتی، آن هم به موازات کاهش محدودیت ها، شاهد رشد مجدد آمار مبتلایان باشیم. به طور طبیعی، کاهش آمارها نیز این ظرفیت را فراهم می کند تا زمینه رفع محدودیت های بیشتر فراهم شود.
وی از اصناف استان به واسطه همراهی در پیشبرد سیاست های مقابله با کرونا تقدیر کرد و گفت: همکاری آحاد جامعه در اجرای پروتکل های بهداشتی و پیشگیرانه، حکایت از هوشمندی و همراهی مردم همیشه در صحنه ایران دارد و به مدد همین ظرفیت، اتفاقات خوبی را شاهد بودهایم.
رزم حسینی با اشاره به حجم سنگین نقدینگی سرگردان در کشور که در موج جدید خود به سمت بازار بورس گرایش یافته و عنوان کرد: امیدواریم به اتکای تجارب گذشته و سرنوشت بازارهایی که اغلب این نقدینگی را جذب می نمودند، برای این موج برنامه ریزی درستی انجام شود.
استاندار خراسان رضوی با اشاره به بعضی از تجارب حاصله در روند اجرای طرح مثلث توسعه اقتصادی- فرهنگی خراسان رضوی و حضور موثر بعضی معین های اقصاد در عرصه سرمایهگذاری، بیان کرد: کشورمان دارای ظرفیتهای ویژه ای است که بسترهای سرمایه گذاری فراوانی در آنها فراهم است و باید از آنها بهره لازم را ببریم.
این مقام مسئول یادآور شد: یکی از تلاش های ما در سال جاری تسهیل در اخذ مجوزها خواهد بود تا یک فعال اقتصادی بتواند ظرف بازه کوتاهی مجوزهای لازم را دریافت کند، رویه های فعلی چرا به گونه ای است که سرمایه گذار باید شش ماه و چه بسا بیشتر، برای اخذ مجوزی پیگیری انجام دهد؟ همین مسائل و موانع است که رغبت برای سرمایه گذاری را کاهش می دهد.