در گفت و گو با ایلنا مطرح شد:
استخراج بی رویه از کوه بیرمی به بهانه صادرات سنگ / نابودی محیط زیست و آلودگی هوا تنها عایدی مردم / عمارت تاریخی منطقه در خطر تخریب
فعال محیط زیست بوشهری ضمن انتقاد از استخراج بیرویه معدنکاران از کوه بیرمی در خرموج مرکز شهرستان دشتی که باعث تخریب محیط زیست منطقه شده، گفت: این اقدام علاوه بر خسارتهای زیست محیطی، عمارت تاریخی"شیرینه" متعلق به دورانقاجار را نیز در معرض تخریب قرار داده است.
سیدکریم موسوی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: کوه بیرمی در شهر خرموج سالهاست مورد هجوم متهها و ماشینهای سنگشکن معدنکاران قرارگرفته است. این کوه دارای انواع گونههای جانوری، گیاهی و همچنین یک قلعه تاریخی است که قدمت آن به دوره قاجار بازمیگردد. این عمارت تاریخی در دل کوهستان قرار گرفته و جزو میراث فرهنگی محسوب میشود.
وی ادامه داد: عمارت "شیرینه" توسط محمدخان دشتی بنا نهاده شده و با توجه به اینکه سرچشمه آب شیرینی در کنار این عمارت قرار داشت، به عمارت شیرینه مشهور شد و قدمت این بنا به صد سال پیش میرسد که برای برگزاری شب شعر مورد استفاده قرار می گرفت.
این فعال محیط زیست با اشاره به اینکه کوه بیرمی 10 سالی است مورد هجوم معدن کاران قرار گرفته است، افزود: با استخراج سنگهای این معدن و صادرات آن به کشورهای حوزه خلیج فارس نه تنها سودی عاید مردم این شهرستان نمیشود که هیچ فقط باعث نابودی محیط زیست و آلودگی هوا بر اثر گرد و خاک ناشی از سنگشکن ها می شود. هرچند این منطقه در فصول گرم سال با مشکلات ریزگردها مواجه می شود.
موسوی عنوان کرد: برای جلوگیری از تخریب محیط زیست منطقه، پویشی با نام"نجات بیرمی" با مشارکت حدود 300 نفر از دوستداران محیط زیست شهرستان تشکیل شده و برای شکایت از معدن کاران بیش از 8000 نفر در سطح شهرستان با امضای دشخصی ار این پویش حمایت کرده اند.
موسوی ادامه داد: با تلاش فعالان محیط زیست تاکنون موفق به تعطیل کردن یکی از این معادن شدهایم. این معدن در منطقه آبشخور حیاط وحش و همچنین در کنار منابع آب شرب شهر خرموج قرار داشت.
این فعال محیط زیست در بخش دیگری از صحبت های خود به مشکلات یک کارخانه سیمان در منطقه لاورد نیز اشاره کرد و گفت: این کارخانه 8 سال قبل در منطقه افتتاح شد و روستاهای خوش آب و هوای منطقه را به لحاظ پوشش گیاهی و طبیعت در شهرستان دشتی به نابودی کشانده است.
وی با اشاره به اینکه سنگ شکن های زیادی در کنار کوه بیرمی مشغول به کارند و با حفاری های بیش از 30 متر در مناطق کوهستانی و استخراج سنگ با ایجاد گودال ها در کوهستان باعث جمع آوری آب در زمان بارش های سیلابی می شوند، گفت: این اقدام از سوی معدنکاران باعث فوران آب و سرازیر شدن سیلاب به سوی شهر خورموج می شود.
این فعال محیط زیست ادامه داد: ما در منطقه خشک و کم آب استان قرار داریم و اگر چشمه آبی داریم باید با جان و دل از آن محافظت کنیم چون تنها دارایی ما برای زندگی همین آب است.
وی با انتقاد از عملکرد اداره میراث فرهنگی در این خصوص، افزود: این اداره تاکنون هیچ حمایتی در این زمینه از فعالان محیط زیست نداشته و مسئولان استانی بیشتر جانب معدنکاران هستند ولی اداره محیط زیست تاکنون در حد توان از فعالان محیط زیست حمایت کرده و نسبت به حفاریها در کوه بیرمی اعتراض کرده و از نظر حقوقی در حال پیگیری این موضوع است.