خبرگزاری کار ایران

ایلنا از طبیعت بکر هرمزگان گزارش می دهد؛

سرسبزی کرانه‌های خلیج فارس با مشارکت مردم محلی/ راز شگفتی جنگل‌های اسطوره ای حرا

سرسبزی کرانه‌های خلیج فارس با مشارکت مردم محلی/ راز شگفتی جنگل‌های اسطوره ای حرا
کد خبر : ۸۴۵۰۹۱

جنگل های حرا از گونه‌های منحصر به فرد است که تنها در آب رشد می کند و سواحل جنوبی ایران محل رویش این گیاهان است که یکی از شگفت انگیزترین پدیده‌های طبیعی جهان است.

به گزارش ایلنا از هرمزگان،جنگل‌های حرا بر روی خاک‌های لجنی ناشی از رسوب خاک‌های حاصل از فرسایش سواحل رشد می‌کند و با جزر و مد آب در دریا شناور می‌شوند و این ویژگی، راز شگفتی جنگل‌های اسطوره‌ای حراست. اروپائیان این گیاه اسطوره‌ای را به افتخار دانشمند ایرانی ابوعلی سینا، اوسینا می‌نامند.

حرا یکی از انواع گیاهان مانگرو و اکوسیستم منحصربفردی است که در نواحی جزرو مدی، رودخانه ها، مصب‌ها و خلیج‌های مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد می‌کنند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان هم می‌گوید: ۲۱ هزار هکتار از مساحت جنگل‌های استان رویشگاه جنگلی مانگرو است که از این نظر رتبه نخست را در کشور دارد.

مانگرو شامل دو گونه حرا و چندل است و گونه چندل تنها در خور آذینی رشد می کند.

ذاکری می‌افزاید:جنگل‌های مانگرو در خلیج فارس شامل دو گونه منحصر به فرد حرا و چندل است که گونه چندل فقط در سواحل هرمزگان و در خور آذینی شهرستان سیریک می‌روید و تنها گونه درختی زنده زای کشور است.

کاهش دما، کاهش طوفان‌های دریایی، تعدیل هوا، کنترل فرسایش ساحلی، تثبیت رسوب گذاری، وجود پدیده زنده زایی یا شبه زنده زایی وتامین نیاز‌های زیستگاهی آبزیان از ویژگی‌های دیگراین درختان دریایی است.

جنگل حرا؛ مهد و زیستگاه انواع گوناگون آبزیان، پرندگان و دوزیستان است

وجود حرا در بخش آبی خلیج فارس و در نزدیکی سواحل علاوه بر ایجاد سایه‌سار خنک برای پرندگان و سایر موجودات، در عمق نیز، مامن خوبی برای آبزیان و سایر موجودات دریایی با توجه به غنی‌سازی آب‌های محیطی دارد، به نحوی که امروز اغلب فعالان و کارشناسان محیط زیستی از بین رفتن پوشش حرا را برابر با از بین رفتن محل تولید و تولد چرخه‌های اول زنجیره غذایی می‌دانند.

حرا را می‌توان در حالت طبیعی خود به مسکن و ماوایی برای انواع و اقسام جانوران و جانداران در هوا و زمین و دریا تشبیه کرد که دارای جان و سرزندگی است و همانند شهرهای شلوغ ترددها در آن همواره رویه‌ای خاص و قابل تامل دارد.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان گفت: جنگل های حرا در هرمزگان سبب کانون تنوع زیستی ،ایجاد زیستگاهای انواع آبزیان از جمله میگو می شود و الودگی موجود در آب و خاک را به خود جذب می کند و سبب محیط سالمی برای اب و خاک در این عرصه ها می شود.

حرا ظرفیت بی نظیری برای گردشگری و طبیعت گردی 

زیبایی خیره کننده، دلنواز و چشم نواز جنگل های حرا در غرب جزیره قشم موجب شده تا همه ساله هزاران نفر از گردشگران داخل و خارجی بازدید از آنها را در برنامه سفر خود لحاظ کنند.

گردشگرانی که برای نخستین بار و در هنگام مد کامل دریا از این مناطق بازدید می کنند با جنگل های سرسبزی مواجه می شوند که گویی روی آب های خلیج فارس شناور هستند؛ درحالیکه هنگام پایین رفتن آب (جزر) تپه هایی را با درختان کوچک، متوسط و حتی تنومند که ریشه های انبوه آنها از خاک بیرون آمده، مشاهده می کنند.

گردشگرانی که به هرمزگان سفر می کنند برای  دیدن جنگل‌های حرا بندرخمیر و ساحل شمالی قشم نیز همیشه لحظه شماری می‌کنند. شهرداری بندرخمیر و محیط زیست در مجاور شهر خمیر مجموعه‌ای تفریحی برای اسکان موقت و برخوردار از قایق‌های کوچک برای گشت‌زنی گردشگران در کانال‌های میانی جنگل‌های حرا در این منطقه از هرمزگان ایجاد کرده است.

در شرق هرمزگان و خورآذینی که در انتهای دلتای میناب و سیریک قرار دارد نیز جنگل‌های حرا با اندک تفاوتی از جنگل‌های حرا مرکزی هرمزگان هر ساله گردشگران زیادی را به خود جلب می‌کند، برای دسترسی به حرا خور آذینی نیز باید از طریق بندرعباس و یا میناب به سمت شهرستان بندرسیریک مسیرهای خود را انتخاب کرد.

مدیر کل منابع طبیعی هرمزگان با بیان اینکه هرمزگان به دیار حرا شناخته شده است گفت:در  55 کشور دنیا  جنگل های حرا  وجود دارد که در هرمزگان نیز با دارا بودن جنگل های حرا تابلویی برای معرفی استان به گردشگران و طبیعت گردان است.

برپایی نهضت ملی نهال کاری فرصت بی نظیری برای سرسبزی خلیج فارس با گونه حرا

هدف اصلی از اجرای طرح بسیج ملی نهال کاری، ترویج فرهنگ درختکاری، کمک به افزایش سطح عرصه‌های جنگلی،کاهش ریزگردها ، گردو غبار و توسعه فضای سبز و سرسبزی کرانه های خلیج فارس است.

در استان هرمزگان در 7 شهرستان و  9 نقطه همزمان کاشت نهال آغاز شد و 115 هزار اصله نهال امروز توسط مردم کاشته شد.

مدیر کل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: نهال کاری عمومی برای ایرانی سرسبز با کاشت 14 میلیون اصله نهال در بیش از 260 شهرستان کشور همزمان با روز جهانی خاک برای سرسبز کردن خاک ایران اسلامی آغاز شده است که در هرمزگان نیز در شهرهای ساحلی نهال‌کاری حرا با مشارکت مردم، انجمن‌های مردم نهاد، مسئولان و دانش آموزان صورت گرفت.

ابوالقاسم حسین‌پور افزود: بسیج ملی نهال‌کاری همگانی با توجه به شرایط تغییرات اقلیمی در کشور جهت پایداری زیستی در دستور کار قرار گرفته است و با اهداف استفاده کامل از فصل کشت و رویش بنا به نظر متخصصان کاشت برای اولین بار در پاییز انجام شده است تا فرصت بیشتری برای مردم و فعالین حوزه درختکاری فراهم تا درختان بیشتری در کشور کاشته شود.

مشارکت جوامع محلی در کاشت نهال حرا 

زمان بذردهی درختان حرا خرداد است و بذردهی اینگونه از شرق به غرب هرمزگان با تاخیر زمانی آغاز می‌شود به طوری که در شرق استان و در شهرستان جاسک در نیمه دوم تیرماه و در قشم مرداد و شهریور ماه بذر این درخت آماده کشت و تولید نهال می شود.

بومی های ساکن حاشیه این جنگل ها از سرشاخه های حرا به عنوان علوفه و خوراک دام های خود استفاده می کنند و در هنگام گلدهی نیز زنبورداران محلی کندوهای خود را به مناطق ساحلی می‌آورند زیرا عسل حرا در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس خریداران زیادی دارد.

طرح توسعه این جنگل ها می‌تواند ظرفیت‌ها و مزیت های گردشگری جزیره را افزایش بدهد و از قبل اجرای این طرح اقتصاد جامعه محلی و روستایی را تقویت کند.

افزایش دو برابری تولید و کاشت نهال حرا در سواحل و خورهای هرمزگان 

رئیس اداره جنگل‌کاری اداره کل منابع طبیعی هرمزگان گفت: از ابتدای سال تاکنون 125 هزار اصله نهال حرا در خورها و سواحل استان تولید و کشت شده است که دو برابر پارسال است .

عبدالعزیز کرد افزود: افزایش اعتبارات و مشارکت و استقبال بی نظیر جوامع محلی از مهمترین دلایل افزایش جنگل های حراست.

وی با اشاره اعتبار 326 میلیون تومانی امسال برای تولید و کشت حرا گفت: بر اساس طرح ملی مدیریت پایدار مانگرو از سال 70  تاکنون  9 و نیم میلیون اصل نهال حرا در استان تولید و کشت شده است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز