ایلنا گزارش میدهد:
جادههای مرگ در کمین مسافران سیستان و بلوچستان/ بازی با آتش برای لقمهای نان/ لحاظ نشدن اتباع بیگانه در حوادث ترافیکی استان
جاده های جنوب استان سیستان و بلوچستان به قتلگاه تبدیل شدهاند و هر روز شاهد مرگ مردمانی هستیم که در میان آتش برای لقمهای نان به خاکستر تبدیل می شوند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سالهای سال است که مشکلات استان محروم و مرزی سیستان و بلوچستان در تمامی حوزهها مورد بحث و بررسی اهل رسانهها از جمله فقر، اعتیاد، بیکاری، ازدواج کودک و... قرار می گیرد. مردم پهناورترین استان کشور با سختی بسیار و با ابتداییترین امکانات بهداشتی و رفاهی زندگی خود را می گذرانند و اینها کم بود که حوادث جادهای در محورهای نابسامان این استان و مخصوصا در بخش جنوبیش تبدیل به جاده های مرگ شده و روزانه شاهد کشته و مجروح شدن تعداد زیادی از این مردم هستیم.
ابراهیم جاوشیری مدیرکل راه و شهرسازی محورهای جنوب استان سیستان و بلوچستان درباره وضعیت راههای جنوب سیستان و بلوچستان به خبرنگار ایلنا گفت: نسبت به شاخصهای کشوری بزرگراههای محورهای این استان از پایینترین شاخص برخوردارند و در بخش جنوبی فقط 55 کیلومتر بزرگراه داریم و آزاد راه اصلا وجود ندارد.
وی در ادامه افزود: در محورهای جنوب به شمال از چابهار-ایرانشهر-خاش زاهدان- زابل به میلک که به مرز افغانستان میرسد مطالعاتی برای بزرگراه شدن آن در دستور کار قرار گرفته است.
جاوشیری اضافه کرد: وزیر راه و شهرسازی درباره ساماندهی راههای جنوب استان سیستان و بلوچستان دستور جهادی دادهاند و در همین خصوص در بهمن ماه گذشته جلسهای با معاونان راه و شهرسازی و اداره کل راهداری استان تشکیل و تفاهم نامهای منعقد شد که محورهای 110 کیلومتری چابهار-کنارک-ایرانشهر-خاش- نیکشهر -زابل-بیلک برای بازسازی مرمت شوند.
دو عامل اصلی تصادفات مرگبار این محور قاچاق سوخت و انسان است و بیشتر خودروها که حامل قاچاق سوخت و انسانند موجب تصادفات جادهای می شوند که متاسفانه روزانه شاهد این حوادث تلخ در جنوب استان هستیم
وی عنوان کرد: محور چابهار -کنارک -نیکشهر در سال های گذشته برای احداث سریع آن برای حل مشکلات تردد مردم در بحث باز سازی به دستور وزیر وقت دو لایه آسفالت ریزی و چند لایه خاکریزیش حذف شد که هم اکنون برخی جاهای محور نشست هایی دارد که به دلیل بارهای ترافیکی با مشکل مواجه می شوند و جهت بهسازی این محور قرار بود با انعقاد تفاهم نامهای بین شرکتهای راه داری و بنادر و کشتیرانی با اعتبار 100 میلیارد تومانی مشارکتی جهت بهسازی این محور اعتبار لحاظ شود.
وی ادامه داد: محور ایرانشهر -چابهار نیز مطالعات باند جدیدش انجام شده و قرار است به زودی عملیاتی شود و با پیمانکاری شرکت ساخت و توسعه به زودی آغاز به کار کند.
جاوشیری در ادامه به تصادفات بیشمار محور ایرانشهر-خاش اشاره کرد و افزود: دو عامل اصلی تصادفات مرگبار این محور قاچاق سوخت و انسان است. اکثر خودروها که حامل قاچاق سوخت و انسانند موجب تصادفات جادهای می شوند که متاسفانه روزانه شاهد این حوادث تلخ در جنوب استان هستیم.
وی گفت: برای احداث باند دوم محور 55 کیلوکتری ایرانشهر-خاش قراردادهایی از سوی اداره راهداری با شرکت های پیمانی راه سازی منعقد شده و در حال حاضر 20 کیلومتر جاده دو بانده از این محور قابل بهره برداری است و مابقی این محور که 35 کیلومتر است توسط پیمانکار در دست اقدام است.
جاوشیری ادامه داد: قاچاقچیان سوخت و انسان به دلیل سرعتهای غیرمجاز برای هرچه سریعتر رسیدن به مقصد دچار سانحه و تصادف می شوند و 90 درصد بازدیدهایی کارشناسی که توسط عوامل راهداری در این محور صورت می گیرد تصادفات خودروهای سوخت و انسان ثبت شده است و این خودروها متاسفانه حتی فاقد پلاک هستند.
گاهی موارد حوادث جادهای داشتهایم که برای 100 هزارتومان سرنشین این خودروها دچار آتش سوزی شده به طوری که از جسد فرد اثری باقی نمانده است
وی ادامه داد: بندر چابهار در جنوب استان که ظرفیت مناطق آزاد حمل کالاهای آن از 2/5 میلیون تن به 8 میلیون تن رسیده است و در فاز بعدی نیز از 20 میلیون تن به 80 میلون تن میرسد اگر بزرگراه ایجاد نشود این جاده به قتل گاه تبدیل خواهد شد. خصوصا در مواقعی که کشتیها پهلو میگیرند در هنگام جابهجایی بار از طریق افغانستان به کشورهای آسیای میانه طبق آمارگیری پلیس راهها شاهد آمار افزایش 30 الی 40 درصدی کشتههای سوانح جاده ای در این مسیر را شاهدیم.
جاوشیری افزود: نبود بزرگراه و قرار گرفتن کامیونها پشت سر هم و همچنین سبقت کامیونها در این جاده از دلایل اصلی تصادف است. قاچاق انسان و سوخت و نداشتن کارخانهای برای اشتغالزایی از جمله عوامل دیگر تصادفات جاده ای است به طوری که مردم ناچارند برای 100 هزارتومان قاچاق سوخت کنند که در بسیاری موارد جان خود را در این راه می گذارند به شکلی که در بسیاری موارد هیچ آثاری از فرد سوخته شده در حادثه تصادف و آتش سوزی خودرو باقی نمی ماند.
در سال 98 ، علاوه بر خسارات مالی، بیش از 1000 نفر در استان بر اثر سوانح رانندگی و تصادفات جادهای جان باختند و نزدیک به 9 هزار نفر نیز معلول شدند
شهبخش گرگیج نماینده سیستان و بلوچستان در شورای عالی استانها نیز در ادامه به خبرنگار ایلنا درباره وضعیت نابسامان جادههای این استان گفت: به دلیل پراکندگی استان و راههای مواصلاتی دو اداره کل در زاهدان و ایرانشهر استقرار دارند. شاخص دسترسی راه روستایی در کشور 75 درصد و در استان سیستان و بلوچستان 40 درصد است. میانگین آزاد راه در کشور 15 درصد در استان ما صفر درصد است و بزرگراه استاندارد کشوری 30 درصد اما در استان فقط 5/2 درصد است.
وی ادامه داد: بر اساس آمار پزشکی قانونی میزان مرگ و میر در جادههای استان طی سال 97 نسبت به سال 96، 28 درصد افزایش داشته است. علاوه بر خسارات مالی بیش از 1000 نفر در استان در سال 98 بر اثر سوانح رانندگی و تصادفات جادهای جان باختند و نزدیک به 9 هزار نفر نیز معلول شدند. در کنار عوامل دیگر جادههای ناایمن و فاقد استاندارد لازم نیز یکی دیگر از عوامل فزاینده این حوادث است.
گرگیج اظهار داشت: سیستان و بلوچستان نقش مهمی در صادرات کالا به پاکستان، افغانستان و اتصال شرق اروپا به شرق آسیا از طریق بندر چابهار و نقش استراتژیک خود را در کشور و منطقه ایفا میکند و توسعه اسکله شهید بهشتی و پهلوگیری کشتیهای غولپیکر و معافیت تحریمهای چابهار فرصتهای استثنایی هستند اما به دلیل وضعیت نامناسب راههای دسترسی و کند بودن پیشرفت فیزیکی خطوط ریلی قطار توسعه را با چالش جدی مواجه کرده است.
دوبانده شدن محور و کاهش تصادفات جاده ای
محمود رضا ناصح رئیس فوریتهای پزشکی ایرانشهر نیز درباره آمار بالای تصادفات جادهای محور ایرانشهر- خاش به خبرنگار ایلنا گفت: امیدواریم برای کاهش تصادفات جادهای این محور 2 بانده شود که کمتر شاهد تلفات انسانی درجاده ها باشیم.
وی در خصوص آمار فوتیهای این محور گفت: آمار کشتههای جاده ایرانشهر-خاش بالا بوده و تنها برای درستی آمارها به پزشکی قانونی این استان باید استناد کرد در غیر اینصورت آمارها از سوی دیگر ارگانها دقیق اعلام نمی شود.
ناصح ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات ما در استان سیستان و بلوچستان این است که اتباع بیگانهای که در این محور دچار حادثه ترافیکی می شوند این افراد را به عنوان حوادث ترافیکی لحاظ نمی کنند حال پرسش این است که هزینه این افراد را چه کسی به بیمارستان باید بپردازد؟ برای هر مصدوم تصادفی اتباع بیگانه به طور میانگین 3 تا5 میلیون تومان برای بیمارستان ها هزینه دارد که این هزینه را کدام ارگان باید بپردازد؟
وی به اجساد قربانی سوانح ترافیکی جاده ایرانشهر-خاش اشاره کرد و گفت: به طور مثال در حادثه تصادفی که چند مصدوم و فوتی دارد، مصدومان با فاصله 100 کیلومتری به بیمارستان منتقل می شوند و تکلیف آن جسدی که در سر صحنه تصادف مانده است چه می شود و جزو وظایف ما نیست که هم اجساد و هم مصدومان حادثه را جابه جا کنیم که در این خصوص ارگانهای دیگری از جمله شهرداری، هلال احمر و ... باید چاره ای بیندیشند.
تعیین تکلیف حمل اجساد در سانحه تصادف
ناصح ادامه داد: اگر در چنین شرایطی فوریت های پزشکی اقدام به جابه جایی اجساد کند مردم شاکی می شوند که عوامل اورژانس پزشکی مصدومان را رها کرده و اجساد را جابجا می کنند. اگر این اتفاقات در طول روز رخ دهد نیروی انتظامی اجساد را جابه جا می کند ولی اگر شب باشد وظیفه انسانی ما حکم می کند که اجساد را به سردخانه بیمارستان منتقل کنیم زیرا در غیر این صورت ماندن اجساد با وجود برخی حیوانات وحشی در بیابان معلوم نیست چه بلایی بر سر آنها بیاید.
وی ادامه داد: مشکل دیگری که در مسیر جاده ای ایرانشهر-خاش وجود دارد تصادف خودروها با شتر است و برای جلوگیری از این اتفاق باید هردو مسیر جاده را چیزی حدود 2000 متر گاردریل نصب کنند.
براساس آمار پزشکی قانونی استان سیستان بلوچستان در نیمه اول سال جاری براثر سوانح جادهای در جنوب این استان 90 کشته برجای مانده که از این تعداد 68 کشته جادهای، 3 کشته درون شهری، 17 کشته مسیرهای روستایی، 1 کشته راه های اختصاصی و یک کشته در سایر راهها بوده است.