معاون حفاظت محیطزیست آذربایجانشرقی خبرداد:
تشکیل پرونده برای 9 بیمارستان متخلف در تبریز / بیتوجهی مراکز درمانی به پسماندهای پزشکی
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی از تشکیل پرونده برای 9 بیمارستان متخلف تبریز به علت بیتوجهی به بی خطرسازی پسماندهای پزشکی خبر داد.
به گزارش ایلنا، "حسن عباسنژاد" از تشدید برخورد با تخلفات بیمارستان ها در بی خطرسازی پسماندهای پزشکی خبر داد و گفت: با هماهنگی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان، طرح تشدید برخورد با تخلفات بیمارستانها در بی خطرسازی پسماندهای پزشکی اجرا میشود.
وی با اشاره به پایش مداوم و شبانه روزی وضعیت بیمارستان های تبریز افزود: ماموران اداره پایش و نظارت حفاظت محیط زیست استان به صورت شبانه روزی و مداوم از وضعیت بیمارستانها در نحوه بی خطرسازی پسماندهای عفونی و شیمیایی پزشکی بازدید و نظارت میکنند.
وی ادامه داد: یکی از انواع پسماندهای جامد تولیدی در شهرها، پسماندهای تولیدی در مراکز بهداشتی و درمانی اعم از بیمارستان ها، آزمایشگاه ها، کلینک ها و مطب ها با جراحی محدود، طب سنتی، تزریقات و پانسمان، مراکز تصویر برداری پزشکی و ... است که این گونه پسماندها با توجه به ماهیت خود اثرات سوء بهداشتی و زیست محیطی در طبقه پسماندهای ویژه و بسیار خطرناک قرار می گیرند.
عباس نژاد گفت: بر اساس همین ماهیت خطرناک، پسماندهای پزشکی نیازمند مدیریت خاص بویژه در کلیه مراحل تولید، ذخیره سازی، جمع آوری و دفع نهایی است.
وی افزود: در کلان شهر تبریز در حال حاضر بر اساس آمار غیر رسمی حدود 7 هزار واحد بهداشتی و درمانی مشغول فعالیت هستند که از این مقدار تنها حدود 10 درصد پسماندهای عفونی خود را مدیریت می کنند و متاسفانه سایر مراکز پسماندهای تولیدی خود را مستقیماً از طریق اختلاط با پسماندهای عادی شهری در باکس های خیابانی تخلیه می کنند که این موضوع با توجه به امکان انتشار انواع آلودگی ویروسی و باکتریایی و زیست محیطی سلامت جامعه و شهروندان تبریزی را با خطر جدی بالقوه روبه رو ساخته است.
معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست آذربایجانشرقی تاکید کرد: موظف کردن واحدهای بهداشتی مانند بیمارستانها، مطب ها، دندانپزشکی ها، کلینک ها و آزمایشگاه ها که تولید پسماند عفونی و بهداشتی دارند برای بی خطر سازی به استناد ماده 10 از فصل پنجم ضوابط اجرای قانون مدیریت پسماندهای پزشکی توسط سازمان نظام پزشکی و معاونت بهداشت علوم پزشکی که جزو تکالیف قانونی آنهاست که تاکنون متاسفانه برای حل و فصل این خلاء و مخاطره بهداشتی و زیست محیطی هیچگونه اقدام جدی عملی از سوی دستگاه های مزبور صورت نگرفته است.
وی افزود: تعداد 22 واحد بیمارستانی از 44 واحد بیمارستانی در کل استان در کلانشهر تبریز فعال هستند که بر اساس پایشهای انجام گرفته میزان تولید زبالههای عفونی روزانه 17000 کیلوگرم و میزان پسماندهای تیز وبرنده 5/87 و پسماند دارویی و شیمیایی 34 کیلوگرم است.
این مقام مسئول تاکید کرد: بیمارستان ها به عنوان تولیدکننده پسماندهای عفونی موظفند نسبت به بی خطرسازی در همان محل با رعایت اصول و ضوابط تعریف شده در قانون اقدام کنند و اگر پسماندهای خود را در اختیار شرکت های مجوز دار امحاء پسماندهای پزشکی قرار می دهند بر اساس ماده 5 و ماده 7 همین اصول و ضوابط اجرایی در قانون بر حُسن انجام کار آن شرکت باید نظارت داشته باشند که تعدادی از این بیمارستان ها کار بی خطرسازی پسماندهای پزشکی را به صورت مطلوب انجام نمی دهند.
عباس نژاد گفت: با توجه به ماهیت بسیار خطرناک اینگونه پسماندها و وظیفه دستگاههای نظارتی و اجرایی در قانون مدیریت پسماند و اینکه الزام مدیریت اصولی بر هیچ یک از افراد جامعه پنهان نیست، باید اجرای مطلوب بی خطرسازی پسماندهای پزشکی در تمامی ابعاد بصورت کامل و مجزا در حد عالی انجام شود و عدم التزام به این قانون بیتوجهی به سلامت عمومی جامعه محسوب شده و ما به عنوان دستگاه ناظر با هر گونه تخلف از قانون برخورد خواهیم کرد.
وی افزود: در این راستا برای سه بیمارستان متخلف نیز اخطاریه زیست محیطی صادر شده و برای 9 بیمارستان دیگر به دلیل عدم رعایت کامل ملاحظات زیست محیطی در مدیریت پسماند پزشکی، پرونده تشکیل شده که در صورت عدم انجام اقدامات اصلاحی، طبق ماده 688 قانون مجازات اسلامی به مرجع قضایی معرفی خواهند شد.
وی همچنین از صدور اخطاریه زیست محیطی به شرکت آبفای آذربایجان شرقی به دلیل عدم اجرای قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست در کنترل پارامترهای خروجی فاضلاب بیمارستانها خبر داد و افزود: شرکت آب و فاضلاب استان ملزم به کنترل و رعایت پارامترهای خروجی بیمارستان هاست که با احداث سیستم پیش تصفیه برای کنترل پارامترهای خروجی از ورود آلودگی عفونی و شیمیایی به شبکه فاضلاب تبریز پیشگیری شود.