قیمت مرغ در یزد پر کشید/ هر کیلوگرم گوشت مرغ 12 هزار و 400 تومان
مرغ یکی از محصولات پروتئینی پرمصرف در سبدخانوار ایرانی است زیرا قیمت این محصول در مقایسه با سایر مواد پروتئینی ارزانتر و برای استفاده افراد خانوار مقرون به صرفهتر است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، بر اساس آمارها، سرانه مصرف ماهیانه گوشت مرغ در ایران بیش از 4.25 کیلوگرم است و به این ترتیب میزان مصرف این نوع گوشت از کشورهایی چون چین، کلمبیا، اتحادیه اروپا، هند، اندونزی، ژاپن و حتی کرهجنوبی با اختلافی فاحش، بیشتر است. بنابر این میطلبد تا حداقل قیمت آن ثابت بوده و کمتر دچار نوسان و روند رو به افزایش شود اما متاسفانه هر ماه قیمت مرغ در بازار دچار نوسانات زیادی میشود تا جایی که قشر متوسط جامعه نیز از خرید این ماده پروتئینی باز می ماند.
قیمت مرغ در حالی این روزها روند جهشی به خود گرفته است که متولیان امر از کاهش نرخ آن خبر می دهند و معتقدند این قیمت ها به نوعی گرانفروشی یا تخلف از نرخ گذاری است.
بر اساس اعلام اتحادیه مرغداران استان قیمت هر کیلو مرغ گرم برای مصرف کننده در تاریخ دوم دی ماه برابر با 12 هزار و 400 تومان است. این در حالی است که قیمت مرغ زنده برابر با هشت هزار و 500 تومان و قیمت گوشت مرغ در کشتارگاه طیور 11 هزار و 950 تومان اعلام شده است.
بعضی از فروشگاههای زنجیرهای و مراکز فروش با اعمال تخفیفهایی مرغ و تخم مرغ را با قیمتهایی کمتر از قیمت های اعلامی به فروش میرسانند اما میزان گرانیها در این ایام به قدری است که تخفیفهای جزیی هم اجازه خرید بی دردسر و راحت را به متقاضیان نمیدهد.
گزارشهای میدانی خبرنگار ایلنا حاکی از این است که بسیاری از شهروندان به دلیل جهش ناگهانی قیمتها در خرید مایحتاج خود محتاطانه عمل می کنند و در بسیاری از موارد از خرید نیز خودداری کرده اند.
این در حالی است که استان یزد با تولید سالانه 58 هزار تن گوشت مرغ یکی از استان های سرآمد در تامین مرغ کشور است.
به گفته رئیس سازمان دامپزشکی استان یزد، مازاد تولید استان در زمینه طیور به استان های همسایه نظیر اصفهان، کرمان و شیراز صادر می شود.
افزایش بی رویه قیمت مرغ به همراه کوچک شدن اندازه آن میزان تولید ماهانه گوشت مرغ در استان یزد را به شدت کاهش داده تا جایی که حتی مرغداران این استان را با مشکلات جدی اقتصادی و معیشتی مواجه کرده است.
بروز بیماریهای طیور از جمله آنفلوآنزای پرندگان نیز به دلیل خسارت و تلفاتی که بر تولید گوشت مرغ دارد در افزایش قیمت آن بی تاثیر نیست چراکه هم تقاضا افزایش مییابد و هم اینکه عرضه کم میشود.
از سوی دیگر، برخی نیز افزایش قیمت نهادهها مانند ذرت و جوجه یکروزه را عامل گرانی گوشت مرغ در بازار میدانند اما به نظر می رسد موضوع ارتباطی با افزایش قیمتها نداشته باشد چراکه نهادههای خوراکی طیور به گفته رئیس دامپزشکی استان، اغلب وارداتی است و در حال حاضر نرخ دلار در سراشیبی سقوط قرار گرفته و با کاهش قیمت مواجه است.
قیمت مرغ از میانگین کشوری بیشتر نشود
معاون هماهنگی منابع اقتصادی استانداری یزد هم با تاکید بر لزوم برخورد با گران فروشی گفت: در صورتی که فروشگاهی اقدام به عرضه گوشت یا مرغ با قیمت بالاتر از قیمت مصوب کرد حتما باید با جدیت با وی برخورد شود.
علی زینی وند با بیان اینکه باید بر قیمت گذاری و عرضه مرغ در استان نظارت دقیقی صورت پذیرد ادامه داد: استان یزد به عنوان تولیدکننده مرغ در کشور شناخته میشود به هیچ عنوان قابل قبول نیست که قیمت مرغ در این استان بالاتر از میانگین کشوری باشد و حتما باید از این میانیگن کمتر شود.
غفلت ناظران و سوء استفاده دلالان
در حالیکه هر یک از فعالان عرصه تولید و توزیع مرغ دلایلی را برای افزایش قیمت این محصول اعلام میکنند، به نظر می رسد که دلیل منطقی برای افزایش قیمت مرغ در بازار وجود ندارد. غفلت دستگاههای نظارتی و سوء استفاده دلالان در کشتارگاه و عاملان خردهفروشی از عوامل افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار است.
این موضوع اما تنها به نرخ گوشت مرغ ختم نمی شود و بازار دیگر محصولات پروتئینی از جمله تخم مرغ را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
در حال حاضر قیمت هر کیلو تخم مرغ برای مصرف کننده مربوطه 9 هزار و 500 تومان اعلام شده است اما در بسیاری از فروشگاه ها در سطح عرضه نرخ هایی بالاتر از قیمت اعلام شده اعمال می شود.
در خصوص گوشت مرغ نیز توزیع مرغ منجمد نیز از 19 آذر ماه به قیمت هر کیلو هشت هزار و 900 تومان در فروشگاه های زنجیره ای، تعاونی های کارمندی و کارگری و ... جهت تنظیم بازار در استان یزد آغاز شده است اما این اقدامات جای نظارت و برخورد با بی قانونی و تخلفات را نمی گیرد و لازم است مسئولان مربوطه در استان جدی تر برای معیشت مردم اقدام کنند.