ایلنا از مناطق ویژه اقتصادی جنوب گزارش میدهد؛
تعدیل نیرو و دیوار کوتاه کارگران بومی
در چندماههی اخیر، بخصوص در مناطق ویژه اقتصادی پتروشیمی و بندر امام خمینی، کارگران بومی بهراحتی اخراج میشوند.
به گزارش ایلنا از بندر امام خمینی، در حالی که سیاستهای استاندار قبلی در راستای تثبیت جمعیت و جلوگیری از مهاجرت به دلیل شرایط نامساعد جوی ازجمله ریزگردها و افزایش شدید گرما همچنین محرومیتها، متمرکز شده بود، در چند ماه اخیر بهخصوص در مناطقی که تابع قانون کار مناطق ویژه و آزاد هستند، به بهانه تعدیل نیرو، کارگران بومی بهراحتی اخراج میشوند.
ادارات کار این مناطق، آمار مشخصی از میزان اخراجیها ندارند یا ارائه نمیدهند اما آنچه از آمار غیر رسمی به دست آمده، از اخراج بیش از هزار نفر در یک سال اخیر در این مناطق حکایت میکند.
مسئلهای که اکثر این کارگران اخراجی در گفت وگو با خبرنگار ایلنا مطرح کردهاند این است که چرا باید کارگران غیر بومی که از استانها و شهرستانهای دیگر آمدهاند و همچنین برخی نیروهای بازنشسته، به کار مشغول باشند ولی ما که محل زندگی و خانوادههایمان متعلق به این خطه است، بیکار بمانیم.
«پیرایش»، دبیر اجرایی خانه کارگر بندر امام وجود قانون کار مخصوص مناطق آزاد را یکی از موانع پیگیری حقوق کارگران میداند و معتقد است که باید نمایندگان مجلس شورای اسلامی، در خصوص یکپارچه کردن قانون کار، اقدام کنند زیرا شورای های حل اختلاف در ادارات کار، اهرمی برای نفوذ در اینگونه مناطق ندارند.
وی میگوید: وجود این دو منطقه ویژه باعث تغییر شیوه کار سنتی در مناطق ماهشهر و بندر امام شده، یعنی بخشهای کشاورزی، دامپروری، صیادی و ... که تا قبل از ورود صنعت به این مناطق، رونقی داشته است را از بین برده و جوانان را وابسته به خود کرده و با کوچکترین نوسان سوددهی در صنایع خود، که اکثراً میتواند به دلیل سوء مدیریت باشد، سعی به جبران زیان وارده با اخراج کارگران میکنند.
وی گفت: معمولاً در این مناطق ما بهصورت عمده با دو نوع نیروی کار بومی و غیربومی روبرو هستیم و از آنجائی که تمام مدیران ارشد، غیربومی هستند و از طرفی، کارگران غیربومی معمولاً با واسطه و سفارش به کار گرفته شدهاند و دیواری بلندتر از کارگران بومی دارند، اخراج نیروهای بومی به سهولت انجام میگیرد و قانون کار این مناطق نیز قادر به جلوگیری از سیل این اخراجها نیست.
پیرایش گفت: آخرین موردی که به ما اطلاع داده شده، اخراج تعدادی از کارگران بومی شاغل در شناورهای اداره بندر امام است، که ظاهراً برای جلوگیری از زیان پیمانکار مربوطه، اخراج شدهاند. در حالیکه تعدادی از نیروهای مشغول بکار در این رده از نیروهای بازنشسته اداره بنادر و تعدادی دیگر، نیروهای غیربومی هستند.
«منصور قمر» فرماندار شهرستان ماهشهر نیز در خصوص توجه به اشتغال نیروهای بومی به ایلنا گفت: لیستی از متقاضیان کار تهیه کرده ایم که در برگیرنده مشخصات کامل متقاضی با شماره تماس بوده و در اختیار تمام شرکتهای منطقه قرار دادهایم تا منبعد در صورت نیاز به استخدام، از این لیست استفاده کنند.