از خوردن قارچ های خودرو خودداری کنید/ مسمومیت با قارچ غیرخوراکی از علائم تا درمان

رئیس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: از مصرف قارچ های خود رو یا جمع آوری شده توسط افراد عادی و یا قارچ های فله ای خودداری شود، چراکه ممکن است استفاده از آنها سبب مسمومیت و حتی مرگ شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حمید مخیری روز چهارشنبه بیست و هفتم فروردین ماه در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه از میان حدود ۵ هزار گونه قارچ، حدود ۱۰۰ گونه آن برای انسان سمی است، اظهار داشت: با توجه به فرا رسیدن فصل بهار، رشد قارچهای خودرو و استفاده از آنها توسط مردم مسمومیتهای ناشی از آن افزایش مییابد.
رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: اکثر موارد مسمومیتهای گزارش شده با قارچهای سمی به جای گونههای خوراکی آن میباشد.
مخیری با تاکید بر اینکه علائم و نشانههای بالینی متعاقب مصرف خوراکی در اینگونه قارچها به صورت تاخیری ظاهر میشود، خاطرنشان کرد: در مرحله اول علائم معمولا بعد از ۵ الی ۲۴ ساعت بعد از مصرف خوراکی ظاهر میشود.
وی افزود: این علائم به صورت اختلالات گوارشی از قبیل: تهوع، استفراغ، دردهای شکمی و اسهال آبکی میباشد که ممکن است در این مرحله با مسمومیت غذایی ساده باکتریایی اشتباه شود.
رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشت دانشگاه لرستان عنوان کرد: در مرحله دوم با وجود درمانهای علامتی و حمایتی بعد از ۱۲ الی ۲۴ ساعت اختلالت گوارشی تشدید شده و در صورتعدم درمان مناسب، درگیری لوزالمعده نیز مشاهده شده است.
مخیری تاکید کرد: علایم و نشانههای بالینی در مرحله سوم و نهایی مسمومیت شامل ضعف، گیجی، کاهش سطح هوشیاری، افت شدید قند خون، افزایش بیلی روبین و آنزیمهای کبدی و اختلالات کلیوی مانند کاهش حجم ادرار و نارسایی کلیه میباشند که بعد از ۲ تا ۶ روز میتواند با ایجاد نارسایی شدید کبد و کلیه سبب مرگ فرد مسموم شوند.
چگونه از مسمومیت با قارچ پیشگیری کنیم؟
مخیری در رابطه با پیشگیری از مسمومیت با قارچ بیان کرد: از مصرف قارچهای خود رو یا جمع آوری شده توسط افراد عادی و یا قارچهای فلهای خودداری شود و تنها قارچهایی که توسط مراکز مجاز در بستهبندیهای داری مجوز غذا و دارو وزارت بهداشت هستند استفاده شود.
وی ادامه داد: شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی آن بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و توسط کارشناسان و متخصصان قارچشناسی و گیاهشناسی امکانپذیر است لذا از توصیههای برخی از افراد عادی در تشخیص انواع سمی از خوراکی توجه نکنید.
رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشت یادآور شد: مصرف قارچها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشان دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست، همچنین برخی روشهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیصعدم سمیت آن نیست.
مخیری با تاکید بر اینکه قارچها به صورت خام و به مقدار زیاد نباید مصرف شوند، خاطرنشان کرد: در برخی موارد حرارت برخی از مواد سمی موجود در قارچها را از بین میبرد اما برخی سموم موجود در قارچها مقاوم به گرما بوده و بر اثر فرایند غذاسازی مانند کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخارپز و… در تخریب کامل مواد سمی موجود در قارچ موثر نیست.
چگونه مسمومیت با قارچ را درمان کنیم؟
وی در این رابطه گفت: در صورت بروز علائم و نشانههای گوارشی به صورت تاخیری ۵ الی ۱۲ ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی شمشناسی بالینی و مسمومیت منتقل کنید.
مخیری ادامه داد: انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیتها امکان درمان موفقیت آمیز را افزایش میدهد و هر گونه تاخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار میشود. بنابراین با مشاهده علایم و نشانههای
بالینی اولیه به ویژه از نوع تاخیری در فردی با سابقه مصرف خوراکی قارچ، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز نموده و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل نمایید.
رییس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر معاونت بهداشت اظهار کرد: در صورت امکان، نمونه باقی مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی کادر پزشکی در بیمارستان همراه داشته باشید.
مخیری تصریح کرد: با توجه بهعدم وجود پادزهر اختصاصی برای این نوع مسمومیت ها، درمان تنها بر اساس اقدامات علامتی و حمایتی استوار میباشد.