ضرورت توجه به امنیت سرمایهگذاری به منظور جذب سرمایه در بخش معدن/ افزایش تصاعدی حقوق دولتی معادن چالش اصلی است.

رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: امنیت سرمایهگذاری به خصوص در حوزه معدن و صنایع معدنی، از مهمترین معیارهای جذب سرمایه در این بخش است. در حال حاضر حوزه معدن ریسک بالایی را به دنبال دارد و از آن جایی که معادن انفال محسوب میشوند، بخش خصوصی باید از اطمینان خاطر کافی برخوردار باشد تا بتواند سالیان سال در محدوده معدنی مشخص بهرهبرداری و اشتغالزایی کرده و به تولید ناخالص کشور کمک کند.
به گزارش ایلنا از خراسان رضوی، غلامرضا نازپرور اقتضائات تحقق شعار سال مبنی بر «سرمایهگذاری برای تولید» اشاره و تصریح کرد: رهبری بیش از یک دهه است که سالها را تحت عناوین تولید نامگذاری کردهاند؛ چرا که اگر تولید رونق پیدا کند، قطعا مسائل و مشکلات اقتصادی کاهش مییابد. در راستای تحقق شعار سال جدید نیز، دولت به منظور ترغیب بخش خصوصی به سرمایهگذاری در تولید باید الزاماتی را رعایت کند؛ البته ورود به برخی از حوزهها در توان بخش خصوصی نیست؛ از این رو دولت باید رأساً به این حوزهها ورود پیدا کند، به طور مثال، حوزه انرژی از جمله این حیطههاست که مغفول مانده و سبب بروز ناترازی انرژی و کاهش تولید شده است.
وی با اشاره به اهمیت فراهم کردن زیرساختهای لازم برای توسعه سرمایهگذاری در بخش معدن، افزود: در حال حاضر زیرساخت های این حوزه، به قواره ظرفیتهای موجود نیست؛ به طوری که اکثر معادن، برق مورد نیاز خود را از طریق ژنراتور تامین می کنند که ژانراتور نیز نیاز به سوخت دارد. در سال گذشته با کمبود سوخت مواجه بودیم که امید می رود سهمیه سوخت استان در سال جاری کاهش پیدا نکند.
وی با بیان اینکه سرمایهگذار در سایه ارائه مشوق، ترغیب به سرمایهگذاری میشود، تصریح کرد: بسیاری از کشورهای منطقه، زمین را به قیمت ارزان در اختیار سرمایهگذار قرار داده و وی را 10 الی 15 سال از پرداخت مالیات معاف می کنند تا بخش خصوصی به سرمایهگذاری ترغیب شود؛ این در حالی است که در کشور ما متاسفانه در یک دهه گذشته دولت حقوق دولتی معادن را به صورت تصاعدی افزایش داده که این افزایش چشمگیر، حوزه معدن را در بعضی از موارد از توجیهپذیری خارج کرده است. از این رو پیشنهاد می شود مشوق ها در حوزه معدن افزایش یابد و بخشی از این مشوق ها را میتوان در حوزه تسهیلات در نظر گرفت، چرا که تسهیلات حوزه معدن نسبت به حوزه صنعت بسیار اندک است. از طرفی، طبق قانون، باید پروانه معدن به عنوان وثیقه مورد پذیرش بانکها واقع شود؛ این در حالی است سیستم بانکی آن را به عنوان وثیقه قبول نمی کند.
نازپرور با بیان اینکه امید می رود در سالی که به نام سرمایهگذاری در حوزه تولید مزین است، حداقل قانون به خوبی اجرایی شود، خاطرنشان کرد: در حوزه معدن بعضا باید مقررات زدایی صورت بگیرد تا موانع تولید رفع شود. دولت باید از بخش خصوصی حمایت کرده و خود نیز به این حوزه ورود پیدا کند. به بیان دیگر، اگر شرکت های دولتی نظیر ایمیدرو که از سرمایههای خوبی برخوردار هستند، در این حوزه ها سرمایهگذاری کنند، قطعا به تحقق شعار سال نزدیک می شویم.
وی افزود: طبق برنامه هفتم پیشرفت، برای حوزه معدن رشد ۱۳ درصدی در نظر گرفته شده؛ این در حالی است که رشد ۸ درصدی برای حوزه صنعت لحاظ شده است. براساس بررسی های خانه معدن ایران، به منظور تحقق رشد ۱۳ درصدی، در حوزه معدن نیاز به ۵۵ میلیارد یورو سرمایهگذاری جدید میباشد که این میزان از سرمایهگذاری توسط بخش خصوصی امکان پذیر نیست. نکته قابل توجه آن است که در برخی از حوزه ها که ریسک بالایی به دنبال دارد، دولت باید ورود پیدا کند که این مهم باید توسط شرکتهای دولتی مانند ایمیدرو انجام شود. این حالی است که این سازمان در خراسان رضوی سرمایهگذاری اندکی داشته است؛ لذا باید از این شرکت برای سرمایهگذاری در استان دعوت شود.
رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی مشهد ادامه داد: خراسان رضوی به لحاظ معدنی رتبه 2 الی 3 را در کشور دارد، لذا میطلبد سرمایهگذاری در این حوزه انجام شود. خوشبختانه استانداری همراهی لازم را با بخش خصوصی دارد، حال انتظار میرود دیگر دستگاههای دولتی نیز همراهی و تعامل لازم را با بخش خصوصی داشته باشند. مهمتر آن که ما با تعارض بخشنامهها مواجه هستیم که این مسائل چه در سطح استانی و چه در سطح ملی باید رفع شود. این همراهی اگر نباشد، شاهد اتفاق مطلوبی در این حیطه نخواهیم بود.
نازپرور یادآور شد: بخش عمده ای از چالشهای حوزه معدن مربوط به منابع طبیعی و محیط زیست است که این تضاد بعضا ناشی از بخشنامههای متناقض میان دستگاههای متولی است. آنچه مسلم است اولویت اجرا ابتدا با قانون، آیین نامه اجرایی و پس از آن بخشنامه است. حال در صورت همراهی دستگاهها و حل تعارض بخشنامهها، حداقل 50 درصد الی 60 درصد به تحقق شعار سال در حوزه معدن نزدیک میشویم که اقدام بسیار خوبی است.