ایلنا گزارش میدهد؛
زاهدان زخم خورده از سرما/ قبضهای قامت شکن برق /تعرفه برق کویر نشینان سیستان وبلوچستان گرمسیری شود
حاشیه نشینان زاهدان، این روزها در غم سوخت میسوزند و دم نمیزنند، تازیانه های سرما بر تنشان می نشیند و باز هم در پی حل معضلاند، مردمانی که از رنج نداری، نه توان گاز کشی دارند و نه سهمیه نفت، آنان مجبور به استفاده از وسایل گرم سوز برقی شدهاند تا قبض های نجومی برق، قامتشان را بیش از پیش خمیده کند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اینجا سیستان وبلوچستان، دیار کویر نشینانی است که مرام مردمانش مثل جغرافیایش خاکی است، استانی که به واسطه اقلیم خشک و بیابانیاش در تیررس سرمای شدید است، منطقهای که روزگار ساکنانش همواره بر مدار محرومیت چرخیده است.
دست کوتاه کویر نشینان برای تامین نفت
حالا و در این فصل سرد سال ماجرای سرمای استخوان سوز این خطه از کشور در سایه نبود گاز و دست کوتاه کویرنشینان برای تامین نفت سفید بیشتر نمود پیدا کرده است.
مردم برخی از مناطق زاهدان با گلایه از وضعیتعدم توزیع نفت سفید از برودت و یخبندان هوای این استان تا منفی ۱.۶ درجه سانتیگراد میگویند که تا صبح باید در سرمای طلاقت فرسا سپری کنند.
حاشیه نشینان شهر زاهدان که بعنوان سردترین نقطه استان سیستان و بلوچستان از آن یاد میشود، فاقد گاز طبیعی هستند، محلاتی که با وجود لولهگذاری شبکه گاز هنوز موفق به تامین هزینه لوله کشی منازل خود نشدهاند ومجبورند تا از وسایل گرم سوز برقی استفاده کنند.
تراژدی سوخت کویر نشینان
سرگردانی مردم زاهدان برای تامین نفت سفید تراژدی غمبار این روزهای سرد سال برای کویر نشینانی است که در برابر سیلی سخت روزگار تاب آورده و هنوز چشم انتظار تصمیماتی هستند تا گرما بخش منازلشان شود.
این در حالیست که برخی از شهروندان همچنان در تکاپوی گرم کردن خانهها به وسیله هیترهای برقی هستند که رهاوردش قبضهای میلیونی است.
حالا و در این زمستان سرد، دوباره ماجرای صدور قبضهای نجومی برق، برای حاشیه نشینان فاقد گاز طبیعی زاهدان که توان تامین هزینههای لوله کشی گاز ندارند، به موضوعی چالش برانگیز تبدیل شدهاست.
با اینکه اولین فصل از زمستان خشک زاهدان تمام و باید قاعدتا″ بهای برق مصرفی مردم روند کاهشی داشته باشد، اما خبرها حاکی از مصرف بالای برق به دلیل استفاده از وسایل گرمایشی برقی خانوارها در سایه نبود گاز خانگی است.
کلاف سردر گم سوخت
ماجرای قبضهای نجومی برق وعدم بهرهمندی برخی از مردم زاهدان از گاز طبیعی، در سایه شارژ نشدن سهمیه نفت سفید، رشتهای است که سر دراز دارد، این معضل همچون کلافی سردر گم، هر روز مردمان حاشیهنشین زاهدان را در دور باطل روزمرگی میچرخاند، معضلی که نمودی عینی از مثال معروف از چاله در آمدن و به چاه افتادن است.
قبل از شروع فصل سرد، تدبیر شود
سرمای استخوان سوز و دغدغه قطع سهمیه سوخت مردم زاهدان معضلی است که لازم است تا مسئولان برای گرما بخشی خانههای مردم قبل از شروع فصل سرما تدابیر لازم را بیاندیشیدند.
مردمی که به دلیل نداشتن هزینههای انشعاب گاز و فرار از سرمای استخوان سوز جنوب شرق کشور، به استفاده از وسایل گرم سوز برقی روی آورده و نمیدانند که باید در ازای استفاده از انرژی برق، قبضهای نجومی پرداخت کنند، مردمانی که به قول خودشان انگار راه گریز از درد و رنج معیشت ندارند.
تعرفه برق کویر نشینان گرمسیری شود
اگرچه اقلیم استان سیستان و بلوچستان گرم و خشک و گرمای سوزانش تا مهر و آبان ادامه دارد، اما میبینم که این استان در ز٬مره مناطق گرمسیری کشور نیست و تعرفه برق آن بصورت عادی محاسبه میشود، معضل ادامه داری که هرساله با وساطت مسئولین و نمایندگان مجلس بصورت موقتی حل میشود.
این در حالیست که با افزایش بهای برق پر مصرفها از ابتدای آبان ماه سالجاری، درد و رنج دیگری به آلام مردم فاقد گاز طبیعی و کسانی که سهمیه نفت سفیدشان یا شارژ نشده و یا کفاف زمستانهای سرد زاهدان نمیدهد، افزوده شده، تصمیمی که به گفته وزیر نیرو بر اساس قانون مانعزدایی صنعت برق تکلیف شده تا قیمت برق افزایش پیدا کند و مطابق با قانون، وزارت نیرو نباید وابسته به بودجه دولتی باشد.
همین دستور العمل کافیست تا بهای برق مصرفی خانوارهای فاقد گاز و نفت زاهدان سر به فلک بکشد و صدای مردم این خطه از کشور را در آورد.
آنگونه که گفته شده بر اساس قانون مانعزدایی از صنعت برق، دولت موظف است تا دیگر نقشی در تأمین ریالی برق نداشته باشد و مردم باید برق موردنیاز خود را خریداری کنند؛ به خصوص پر مصرفها که باید برق خود را از بازار آزاد و محل تجدیدپذیرها تهیه کنند.
مهلت دریافت سهمیه ۳۰۰ لیتری نفت سفید تا ۱۲ بهمن
طبق اعلام شرکت پخش فرآوردههای نفتی استان سیستان و بلوچستان، سهمیه نفت سفید مرحله چهاردهم در منطقه زاهدان به مقدار ۳۰۰ لیتر، جهت خانوارهای مصرف کننده نفت سفید (فاقد گاز شهری) در شهرستانهای زاهدان، میرجاوه، زابل، زهک، هیرمند، هامون، نیمروز، خاش و تفتان است.
بر اساس اطلاعیه این شرکت پخش، شهروندان مصرف کننده نفت سفید در شهرستانهای زاهدان، میرجاوه، زابل، زهک، هیرمند، هامون، نیمروز، خاش و تفتان اعم از شهری، روستایی و عشایری میتوانند سهمیه نفت سفید مرحله چهاردهم تا ۱۲ بهمن ماه جاری که دارای اعتبار بوده، را از فروشندگیهای محل سکونت خود دریافت کنند.
چرایی حذف سهمیه سوخت مردم در هالهای از ابهام
اما مردم زاهدان از سرگردانی خودشان برای چرایی سوخت شدن سهمیه نفتشان گلایه دارند و افراد زیادی مجبور به استفاده از وسایل برقی برای گرم شدن خانههایشان شدهاند چرا که توان تامین هزینه لوله کشی گاز ندارند.
مردم حاشیهنشین زاهدان در گفت و گوهای متعددی با خبرنگار ایلنا اظهار میکنند که توان گاز کشی منازل خود ندارند و سهمیه نفت سفید خیلی از مردم سوخت شده و از این رو مجبورند تا از وسایل گرمایشی برقی استفاده کنند، به نظر میرسد موضوع افزایش بهای برق مصرفی آنان که بعضاً میلیونی شده ریشه در همین دستور العمل جدید وزارت نیرو دارد.
هزینه بالای لولهکشی گاز دلیل اصلی امتناع مردم از گاز دار شدن منازل
در همین رابطه رئیس شورای شهر زاهدان در گفت و گو با خبرنگار ایلنا میگوید: بر اساس ادعای شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان که در صحن علنی شورای شهر، حدود ۹۵ درصد شهر زاهدان گاز کشی شده است، این در حالیست که ما این موضوع را به این صورت تایید نمیکنیم و اگر ادعا این باشد که لولهگذاری گاز در این سطح انجام شده باشد، بله اما اینکه منازل مردم گاز کشی و مردم از این نعمت خدادادی استفاده میکنند، خیر چنین چیزی نیست.
محمود رضا کاوه سرجو با تاکید به این نکته که خیلی از مناطق زاهدان لوله کشی انجامشده اما هنوز علمکی درب خانهها نصب نشده، ابراز میکند: در خیلی از جاها و در بخشهای حاشیهای شهر به رغم اینکه علمک نصب شده اما هیچ کنتوری نصب نشده و مردم از گاز طبیعی نمیتوانند استفاده کنند.
وی دلایل متعددعدم بهره مندی مردم زاهدان از گاز طبیعی را تشریح و بیان میکند: یکی از دلایلعدم استفاده از گاز طبیعی خانوارهای زاهدانی که با وجود علمکگذاری نمیتوانند از نعمت گاز طبیعی بهرهمند شوند، بالا بودن هزینههای لوله کشی گاز است، اگر امروز هر خانواده زاهدانی بخواهد عملیات لوله کشی گاز منزل خود را انجام بدهد، دست کم نیازمند هزینهای افزون بر ۳۰میلیون تومان است، البته این را هم در نظر بگیریم که اگر بنا باشد پکیج و رادیاتور هم به آن اضافه شود که دیگر وااسفاست.
رئیس شورای شهر زاهدان میگوید: ۳۰ میلیون تومان برای حاشیه نشینان زاهدان که گذران روزگارشان با یارانهها و حمایت نهادهای حمایتی، چون کمیته امداد و بهزیستی هستند، رقم بالایی است که از توانشان خارج است.
او اضافه میکند: خیلی از این مردم حتی تحت پوشش نهادهای حمایتی نیستند و با همین یارانه و مشاغل روزمزد کارگری، روزگار میگذرانند و این ارقام یک موضوع سنگین برای آنهاست و نمیتواند لوله کشی منزل خود را انجام دهد.
تسهیلات ۱۵ میلیونی شرکت گاز کفاف نصف هزینههای لوله کشی هم نمیدهد
به زعم وی؛ وام ۱۵ میلیون تومانی شرکت گاز به واجدین شرایط، حتی نصف هزینههای لوله کشی را هم تامین نمیکند، البته شرایط پرداخت این تسهیلات به خانوارها هم منوط به انجام کلیه امورات گاز کشی و نصب کنتور است تا پس از تایید کارت زرد متقاضیان از سوی شرکت ملی گاز، آنان امکان پیگیری وام ۱۵ میلیونی را داشته باشند.
کاوه سرجو ادامه میدهد: این به این معناست که متقاضیان باید هزینههای لوله کشی را از قبل فراهم و لولهگذاری انشعاب خود را انجام و پس از نصب کنتور، بعد وام دریافت کنند که این امر شدنی نیست، چرا که اکثر این افراد توانایی مالی برای این اقدامات ندارند.
مسئولین خودشان را جای مردم زاهدان بگذارند/ اقدامات بحرانزا متوقف شود
رئیس شورای شهر زاهدان ضمن انتقاد از روند موجود، متذکر میشود: مسئولین خودشان را جای این مردمی بگذارند که گاز ندارند، نفت هم ندارند، تنها انرژی که به آن دسترسی دارند انرژی برق است تا بتوانند خودشان را گرم نگه دارند، که این موضوع منجر به افزایش میزان مصرف برق در این شرایط ناترازیها میشود که خود میتواند یکی از عوامل قطعی برق در برخی از صنایع، کشاورزی و برق منازل باشد.
او تاکید میکند که در این سرمای دیماه در زاهدان عدهای ناچارند تا به رغم خاموشی ها، از انرژی برق برای گرمایش منازلشان استفاده کنند، و در پایان ماه با فیشهای نجومی برق مواجه شوند، آدمهایی که توان تامین هزینههای گاز کشی منازلشان را ندارند حالا باید فیشهای برق میلیونی پرداخت کنند، کسانی که نان شبشان را به سختی تامین میکنند، مجبور به پرداخت فیشهای نجومی برق هستند که اگر پرداخت نکنند نسبت به قطع انشعاب برق آنان اقدام میشود، اینها مسائلی است که مسئولین باید برای آن تدبیر جدی داشته باشند و نباید اقدامی انجام شود که منجر به ایجاد بحران در دل مناطق فقیرنشین شود.
به عقیده وی؛ گاها در برخی خانوارها قبضهای صادر شده که غیر قابل باور است چرا که این خانوارها به اجبار از بخاری برقی برای گرمایش منازل خود استفاده کردهاند.
لزوم ارتقای پنج محله هدف باز آفرینی زاهدان
رئیس شورای شهر زاهدان، از قاسم آباد، شیرآباد، کریم آباد، بابائیان و کارخانه نمک بعنوان محلات پنجگانه هدف بازآفرینی شهر زاهدان یاد میکند و میگوید: مناطق حاشیهای شهر زاهدان نیازمند توجه ویژه هستند و باید اقدامات لازم برای ارتقای سرانهها در حوزه بازآفرینی شهری در آن انجام شود.
کاوه سرجو در ادامه با انتقاد از شیوه پایشهای شرکت پخش فرآوردههای نفتی ناحیه زاهدان تصریح میکند: یکی از اقدامات فرا قانونی شرکت نفت زاهدان اعزام نیروهای خود در سطح مناطق و انجام پایش بوده است که بر اساس نظرات این نیروها، کوپن نفت افرادی که در منازل گازکشی شده ساکن هستند، ابطال کردهاند در حالیکه ممکن است خیلی از این افراد مستاجر بوده و مجددا به نقاط گازکشی نشده، نقل مکان کرده باشند و در واقع باید دوباره این سیکل را طی کنند که اصلا معنایی ندارد.
وی با این طرح سئوال که آیا این پایشها به دقت انجام شده؟ تصریح میکند: قطعا در این پایشها دقت عمل کافی صورت نگرفته که اگر چنین بود منجر به مراجعه و ازدحام و تجمعات گسترده مردمی در محل و مقابل شرکت پخش فرآوردهای نفتی زاهدان نمیشد، چون کوپن نفت همه این افراد باطل شده بود.
رئیس شورای شهر زاهدان تاکید میکند: پیشنهاد میشود تا شرکت نفت مجددا به روال قبلی برگردد و افرادی که دارای کوپن نفت بودند سهمیه آنان را مجدد شارژ کرده تا این زمستان سرد سپری و بعد از فصل سرما این شرکت نسبت به انجام پایشهای جدید و در زمان کافی و با دقت لازم ماموریت خود را به سرانجام برساند.
مردم حاشیهنشین توان هزینه چهل میلیونی لوله کشی گاز ندارند
یکی از ساکنین محله قاسم آباد شهر زاهدان هم در گفت و گو با خبرنگار ایلنا میگوید: اکثریت منازل قاسم آباد گاز کشی و یا لولهگذاری و علمکگذاری نشده و مردم مجبورند از وسایل گرمایشی برقی استفاده کنند.
امیر حمزه جمالزهی از فقر خانوارهای قاسم آباد میگوید و از دست خالی آنها برای تامین هزینههای گاز کشی.
این شهروند زاهدانی از سرگردانی مردم این شهر برای دریافت سهمیه نفت در ادارات و از رنج بیپولی برای پرداخت قبضهای میلیونی برق مردم شهرش به ما میگوید که تمکن مالی کافی برای گاز کشی گاز ندارند چرا که هر منزل مسکونی سی تا چهل میلیون تومان هزینه گاز کشی دارد که از توان مردم خارج است.
جمالزهی میافزاید: مردم قاسم آباد در این هوای سرد منتظر نقش اساسی و ذاتی شرکت فرآوردههای نفتی برای تامین سوختشان هستند اما با توجه به اینکه بارها و بارها مکاتبه و درخواست شده اما شرکت پخش فرآوردههای نفتی ناحیه زاهدان هنوز بصورت صد درصدی نتوانسته مشکلات سوختی این مردم در محله قاسم آباد را حل کنند.
تلاشهای بینتیجه برای حل معضل سوخت
جمالزهی از اجبار مردم برای خرید بخاری برقی در سایه نبود سوخت سخن به میان میآورد و میگوید: چون نفتی نیست که مردم منازلشان را گرم کنند، ناچار به خرید بخاریهای برقی شدهاند در حالیکه تلاشهای بسیاری در این زمینه کردیم تا این مشکل حل شود که نشد.
او تاکید میکند: از سوی شرکت پخش فرآوردههای نفتی، سهمیه نفت اکثریت مردم محله منطقه قاسم آباد زاهدان رد شده و خیلی از مردم باید از زمانی که برای تهیه یک لقمه نان برای عائله خود صرف کنند، بزنند و هر روز در راهروی ادارات برای نفت سرگردان و دست خالی به خانه برگردند.
این شهروند زاهدانی که خود در مصائب بیسوختی گرفتار است، میافزاید: همین برقی که در مناطق ما بیشتر اوقات قطع است، رهاوردش برای مناطق فقیرنشین قاسم آباد زاهدان به جز قبضهای نجومی چیز دیگری ندارد.
جمالزهی اضافه میکند: شرایط اقتصادی این افراد بر ضرورت حمایت دولت از آنان میافزاید و لازم است تا دولت شرایط سهمیه نفت این افراد را تسهیل و برای گاز کشی متقاضیان حداقل تسهیلاتی بدهد تا مردم فقیرنشین منطقه قاسم آباد زاهدان شاهد روشن شدن مشعلهای گاز در منازلشان باشند.
۶۲ درصد از مناطق استان سیستان وبلوچستان از گاز طبیعی بهرهمندند
مدیر عامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایلنا با اعلام اینکه ۶۲ درصد این استان قابلیت بهره مندی از گاز طبیعی دارند، بیان میکند: از این تعداد ۴۷ درصد خانوار شهری و ۶/۷۵ درصد خانوارهای روستایی است.
محمدرضا میرشکاری با تاکید بر اینکه در حال حاضر ۶ هزار و ۹۰۰ کیلومتر شبکه گازرسانی در سیستان و بلوچستان اجرا شده است، یادآوری میکند: با اجرای طرح گازرسانی به مناطق مختلف استان بیش از ۲۴ درصد از خانوارهای سیستان و بلوچستان از نعمت گاز طبیعی بهرهمند شدند.
این مقام مسئول در پاسخ به پرسش ایلنا مبنی بر اینکه دلایلعدم استقبال مناطقی چون شهرستان خاش و یا محله قاسم آباد زاهدان از انجام انشعاب گاز خانگی چیست؟ اظهار میکند: پیگیریهای متعددی از طرف شرکت گاز استان برای احیای کمک بلاعوض به خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی و نیز افزایش مبلغ وام از جهت ایفای نقش مسئولیت اجتماعی از طرف شرکت گاز استان و شرکت ملی گاز ایران انجام گرفته و امید میرود که هر دو مورد در بودجه سال ۱۴۰۳ تصویب شده باشند.
دلایلعدم استقبال مردم از گاز طبیعی بررسی شود
وی تاکید میکند: شرکت گاز صرفا" وظیفه اجرای شبکههای گاز تا محل انشعاب دارد و اجرا، نظارت و لوله کشی داخل منازل بر عهده ادارات کل صمت و نظام مهندسی ساختمان است که میطلبد آسیبشناسی و پیگیریعدم استقبال مردم به رغم سرمای هوا و کمبود شدید سیلندر گاز مایع و نفت سفید بررسی شود.
مدیر عامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان عنوان میکند: مطالعات و بررسیهای میدانی نشان میدهد افزایش بسیار شدید و جهشی هزینه اقلام و اجرای لوله کشی داخلی علت اصلی ناتوانی مردم در تامین هزینهها و بالطبععدم استقبال مردم است.
میرشکاری بیان میکند: در حال حاضر ۱۳ شهر از مجموع ۵۵ شهر و ۱۴۴ روستا از مجموع ۳۲۸۰ روستای استان سیستان و بلوچستان از نعمت گازرسانی در سیستان و بلوچستان بهرهمند هستند.
مصرف روزانه گاز سیستان و بلوچستانیها ۷ میلیون و ۵۰۰ مترمکعب است/۲۲ شهر این استان تا پایان آینده گازدار میشوند
به گفته وی؛ روزانه ۷ میلیون و ۵۰۰ مترمکعب گاز در استان سیستان وبلوچستان مصرف میشود که میطلبد با توجه به سرما و یخبندان در دیگر نقاط کشور مردم در مصرف گاز طبیعی صرفه جویی کنند.
مدیرعامل شرکت گاز سیستان و بلوچستان همچنین از گازرسانی به ۲۲ شهر دیگر این استان تا پایان سال آینده خبر میدهد و میافزاید: در حال حاضر تعداد خانوارهای بهرهمند روستایی از گاز طبیعی استان سیستان و بلوچستان ۱/۲۵ درصد از جمعیت این استان است و ۵ نیروگاه از ۶ نیروگاههای عمده و مقیاس کوچک و صنایع کوچک، متوسط، شهرکهای صنعتی این استان نیز سهم ۱۵ درصدی از نعمت گاز طبیعی دارند.
وی میزان بهره مندی صنایع کوچک، متوسط، شهرکهای صنعتی سیستان و بلوچستان از گاز طبیعی را هم ۶ درصد اعلام میکند و اضافه میکند: شبکه و انشعابات گاز در شهر زاهدان بصورت ۱۰۰درصد انجام شده است.
میرشکاری در ادامه به شرایط استفاده از تسهیلات لوله کشی گاز نیز گریزی میزند و میگوید: پروسه گازرسانی به متقاضیان بلافاصله پس از ثبت پرونده و تعیین ناظر در سازمان نظام مهندسی و با ارائه فرم مربوطه به اداره گاز شهرستان انجام و پس از آن متقاضی به بانک عامل معرفی و اینگونه نیست که بعد از اشتراکپذیری مبلغ تسهیلات را دریافت کنند.
۵۸ درصد مشترکان برق سیستانوبلوچستان خانگی است
اگرچه خبرنگار ایلنا موفق به گفت و گو با مدیر عامل شرکت توزیع برق استان سیستان وبلوچستان نشد اما این مقام مسئول در گفت وگوهای رسانهای اخیر خود در چند روز گذشته اعلام کرده که تعرفههای ابلاغی با نگاه کاهش مصرف تدوین شده و تعرفه مشترکان برق هرساله بر اساس قوانین و ضوابط مصوب و تعیین شده از سوی مجلس شورای اسلامی و با رویکرد اختصاص یارانه بیشتر به مشترکان کممصرف و الزام مشترکان پرمصرف به کاهش مصرف و رعایت الگو تعیین میشود.
رئیسی اضافه کرده که ۸۵درصد مشترکان برق در سیستانوبلوچستان مشترکان خانگی است که به ۹۰۰ هزار فقره مشترک میرسد.
۸۰ درصد قبضهای مشترکان زیر یک میلیون است
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان اعلام کرده که طی آخرین صورتحساب صادره شرکت توزیع نیروی برق استان سیستان و بلوچستان حدود ۷۲۰ هزار صورتحساب برق یعنی حدود ۸۰ درصد مشترکان صورتحساب زیر یک میلیون تومان برایشان صادر شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اقلیم گرم و خشک استان سیستان و بلوچستان بر ضرورت گرمسیری شدن تعرفه برق این استان میافزاید، چرا که این اقدام موجب بهبود شرایط زندگی و کاهش فشار مالی بر خانوادهها و همچنین باعث ارتقای عدالت اجتماعی و بهبود توزیع منابع انرژی در سراسر کشور میشود.
گزارش: آمنه سپهر