ایلنا از مشکلات بیماران خاص در سیستان و بلوچستان گزارش میدهد؛
دارو به اندازه مصرفمان در داروخانهها نیست / مدیر داروی معاونت غذا و دارو: هیچ دارویی از داروخانههای زاهدان وارد بازار آزاد نمیشود
وجود محدودیت برای ورود داروی وارداتی در جهت حمایت از تولید ملی
مدیر داروی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، گفت: در خصوص داروهای بیماران خاص، به دلیل وجود سیاستهای کلان کشوری برای ورود داروهای خارجی، برخی مواقع محدودیتهایی برای تامین داروی خارجی وجود دارد اما هیچ مشکلی برای تامین داروی تولید داخلی وجود ندارد و داروهای ساخت داخل به وفور یافت میشود.
به گزارش خبرنگار ایلنا، ناخوشی ها و عوارض جسمی، روحی، مالی و حتی اجتماعی بیماران خاص، بیماران دیابتی، بیماران دارای نارسایی های کلیوی و به ویژه بیماران تحت درمان با دیالیز، چنان سنگین است که به آهستگی و پنهانی، احساس خوشبختی و حس شیرین زندگی را بی رحمانه از دست قویترین مردان و زنان میرباید.
هزینه بالای درمان، کمبود و افزایش قیمت داروهای تخصصی و به ویژه از دست دادن امکان فعالیتهای اجتماعی روزانه و تکرار هر روزه مراجعه به بیمارستان بخشی از قصههای تلخ بیماران خاص و یا بیماران دیابتی و بیمارانی است که به ناچار باید کلیه هایشان دیالیز شود و روزها و ساعتها را زیر دستگاههای دیالیز بگذرانند.
حال بیماران، علاوه بر تحمل سختیها و دردهای ناشی از بیماری شان، باید به فکر یافتن داروهایشان هم باشند.
در گفت و گوهایی که با تعدادی از بیماران خاص و دیابتی داشتیم، متوجه شدیم بسیاری از بیماران برای تامین انسولین وارداتی و داروهای خاص در استان با مشکل مواجهاند و برخی از افراد هم برای تامین داروی مصرفی بیمارشان به ناچار به مرکز استان یعنی زاهدان سفر میکنند و در اینجا هم گاهی برای تامین دارو با مشکل مواجه میشوند.
ناچاریم انسولین آزاد تهیه کنیم
فرناز فیروزکوهی یکی از بیماران دیابتی و ساکن در زاهدان درباره مشکلات تامین داروی مصرفی خود به خبرنگار ایلنا، گفت: من مبتلا به دیابت هستم و پرونده پزشکی دارم اما به رغم داشتنِ سهمیه انسولین، باز هم نصف دارویم را به من میدهند. سهمیه من 5 سرنگ 250 واحدی انسولین است ولی 2 یا 3 سرنگ میتوانم دریافت کنم.
وی گفت: اگر داروی انسولین را بصورت آزاد بخواهیم بخریم به وفور پیدا میشود اما با بیمه به سختی می توانیم مقدار مصرفی مان را تهیه کنیم. هزینه انسولین مصرفی من با استفاده از بیمه 120 هزارتومان میشود اما اگر بخواهم آزاد خریداری کنم باید بیش از یک میلیون تومان هزینه بپردازم که در بسیاری از موارد به دلیل خرید آزاد انسولین ناچارم هزینهای چند برابری پرداخت کنم. چارهای هم ندارم، اگر دارویم را کم یا زیاد مصرف کنم راهی بیمارستان میشوم.
یکی دیگر از بیماران دیابتی که بیش از 70 سال سن دارد، در گفت و گو با خبرنگار ایلنا در این باره، گفت: ابتدای ابتلایم به دیابت از انسولین های سرنگی و داخلی استفاده می کردم اما مرتب حالم بد میشد و دچار افت یا افزایش شدید قند خون می شدم و پزشک معالجم نوع انسولینم را تغییر داد و در حال حاضر انسولین خودکاری استفاده می کنم که وارداتی است و هم سازگاری بهتری با بدنم دارد اما برای تهیه این دارو با مشکل مواجهام.
کرباسی میگوید: با بیمه مقدار کمی انسولین میدهند و گاهی هم میگویند تولید داخلی را جایگزین کنید. اما زمانی که نوع انسولین با قند خون من سازگار نیست، سلامتیام را ترجیح میدهم و از بازار آزاد وارداتی این دارو را تهیه میکنم. اما کسانی که توان مالی خرید داروی آزاد را ندارند باید چه کنند؟
برای تهیه یک آمپول باید شهر به شهر سرگردان باشیم
نصرتی یکی دیگر از مصاحبه شوندگان است که یکی از اعضای خانواده اش درگیر بیماری است، به خبرنگار ایلنا گفت: اوضاع تهیه دارو در استان بسیار سخت و دشوار است، بیمار ما امکان جابجایی ندارد و من از ایرانشهر برای تهیه دارویش به زاهدان آمدم اما با وجود تاییدیه پزشک باز هم به ما دارو ندادند و گفتند یا بیمار حضور داشته باشد یا در همان ایرانشهر داروی تان را تهیه کنید در صورتی که در ایرانشهر این دارو وجود ندارد.
وی در ادامه گفت: فاصله شهرها در استان سیستان و بلوچستان بسیار زیاد است و سخت است بیماری برای تامین دارویش از ین شهر به آن شهر برود. دارو حق هر بیمار است و عادلانه نیست برای تهیه یک آمپول شهر به شهر سرگردان باشیم.
برای تامین داروی MS با مشکل مواجهیم
خمر که یکی از اعضای خانواده اش به بیماری ام اس (MS) مبتلا است در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، گفت: وضعیت تهیه دارو در استان بسیار سخت شده، بیمار ما 4 نوع داروی ضد تشنج استفاده میکند و همیشه برای تامین داروهایش با مشکل مواجهیم. بسیاری از داروخانه ها یا میگویند دارو نداریم یا مقدار لازم مصرفی را نمی دهند و ناچاریم دارو را بصورت آزاد تهیه کنیم.
توزیع انسولین بین 35 داروخانه منتخب زاهدان
مدیر داروی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، هم در ادامه در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، اظهار داشت: به دلیل مدیریت بهتر توزیع انسولین، به همه داروخانهها این دارو را نمیدهیم و از 120 داروخانه شهر زاهدان، در هر منطقه یک تا دو داروخانه را انتخاب و انسولین توزیع میکنیم و در مجموع حدود 35 داروخانه هستند که داروی انسولین دریافت میکنند.
داریوش محبی عنوان کرد: مشکلی برای توزیع انسولین وجود ندارد. ممکن است بیماری آدرس دقیق داروخانه ها را نداشته و به داروخانه هایی که در لیست توزیع انسولین قرار ندارند مراجعه کرده باشد.
مشکلی برای تامین انسولین ایرانی وجود ندارد
محبی افزود: اعتراضی که از سوی بیماران وجود دارد در رابطه با انسولینهای وارداتی است، بیمار انسولین داخلی را تاکنون استفاده نکرده و اصرار بر استفاده از انسولین وارداتی دارد که طبق فرمایش رهبری باید از توسعه و تولید ملی حمایت کنیم.
وی افزود: نمونه تولید داخلی انسولین به وفور در استان و در زاهدان یافت می شود و مشکلی که داریم برای تامین انسولین وارداتی و نشان تجاری خاص است.
وی افزود: طبق فرمایش رهبری، سازمان غذا و دارو، داروی وارداتی کمتری وارد میکند تا ارز کمتری از کشور خارج شود و به همین نسبت هم داروی وارداتی در کشور، کمتر از داروی تولید داخلی است که در همین راستا ما هم ناچاریم داروی وارداتی را بین داروخانه های منتخب سهمیه بندی کنیم.
وی گفت: برخی از بیماران در مراجعه هایشان میگویند که انسولین تولید داخلی با شرایط بیماری شان سازگاری ندارد. در صورتی که با بررسی سابقه درمانیشان متوجه شدیم تاکنون از انسولین تولید داخلی استفاده نکردهاند و احساس میکنند داروی وارداتی بهتر از دارویی تولید داخلی است.
وی گفت: انسولین های تولید داخلی باید با سرنگ کشیده شود و به صورت ویال نیست به همین دلیل بیماران دیابتی این انسولین را نمی پسندند و قلم های آماده را ترجیح میدهند در صورتی که انسولین تولید داخلی به وفور یافت میشود و قند خون را به راحتی تنظیم میکند.
محبی عنوان کرد: برخی از افراد مبتلا به دیابت، انسولین قلمی استفاده میکنند و پس از استفاده، رژیم غذایی شان را رعایت نمیکنند و دُز مصرفی انسولین شان افزایش مییابد. در صورتی که اگر رژیم غذایی مخصوص افراد دیابتی رعایت شود میزان انسولین مصرفی کنترل میشود.
پزشکان با تغییر نوع انسولین از مصرف غیر منطقی دارو جلوگیری کنند
مدیر داروی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، در ادامه گفت: پزشکان باید رژیم غذایی بیمار را برای تجویز نوع انسولین در نظر بگیرند و زمانی که متوجه میشوند میزان انسولین مصرفی بیمار بدون توجه به ممنوعیتهای غذایی، افزایش یافته به جای افزایش دز انسولین، باید نوع انسولین را تغییر دهند و برای بیمار انسولین تولید داخلی تجویز کنند و از مصرف غیرمنطقی دارو جلوگیری کنند.
دارویی از داروخانه های زاهدان به بازار آزاد وارد نمیشود
وی افزود: اگر داروی انسولین در بازار آزاد یافت میشود، ورودش از خارج استان صورت گرفته چرا که بیماران درون استانی به صورت مستمر پایش می شوند. آنچه که در بازار آزاد یافت می شود توسط قاچاقچیان و از شهرستان های دیگر وارد استان می شود.
محبی افزود: دارویی از داروخانههای زاهدان به بازار آزاد وارد نمی شود ما 35 داروخانه را انتخاب کردیم که بتوانیم بر نحوه توزیع داروهایشان نظارت داشته باشیم و از ورود دارو به بازار آزاد جلوگیری کنیم.
وی افزود: اگر مردم و بیماران شبهه ای در توزیع داروی داروخانه ای دارند اطلاعات داروخانه را به سامانه 190 گزارش دهند و یا به طبقه چهارم ساختمان مرکزی مراجعه کنند. در خصوص داروهای بیماران خاص، به دلیل وجود سیاست های کلان کشوری برای ورود داروهای خارجی، برخی مواقع محدودیت هایی برای تامین داروی خارجی وجود دارد .
وی در ادامه گفت: داروهای بیماران خاص در تمام شهرستان های استان یافت میشود و بین داروخانههای منتخب توزیع میشود. اگر مشکلی بود مردم میتوانند با سامانه 190 تماس بگیرند و بیماران خاص زاهدان هم برای تامین داروهایشان به داروخانه ویژه بیمارستان علی اصغر (ع) زاهدان مراجعه کنند.
وی افزود: در بحث توزیع داروی خارجی بین بیماران کلیوی، بیماران کلیوی جلسهای با معاونت درمان گذاشتیم و مقرر شد. بیماران کلیوی که دفع پروتئین دارند از داروهای ایرانی استفاده کنند و داروهای نسبتا مشهور خارجی برای بیمارانی که دفع پیوند کلیه داشتند تجویز شود و داروهای خیلی مشهور خارجی هم برای بیمارانی که دوبار دفع پیوند کلیه داشته اند تجویز شود.
گزارش: فائقه راغی