معاون وزیر صمت در شیراز اعلام کرد؛
سال آینده، فرآیندهای سازمان زمین کشور هوشمند میشود/زمین شناسی زیست محیطی دریاچه بختگان
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی از هوشمندسازی فرآیندهای این سازمان تا پایان سال آینده خبر داد.
به گزارش ایلنا، داریوش اسماعیلی امروز چهارشنبه ۲۸ آذرماه در جلسه همافزایی دستگاههای حاکمیتی و تشکلهای معدنی در زمینه تولید اطلاعات پایه زمینشناسی و اکتشاف ذخایر معدنی در استان فارس، بیان کرد: شورایی در وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت تحت عنوان شورای راهبردی معدن کشور تشکیل شده که اقدامات کلان در آن به بحث و بررسی گذاشته میشود.
وی ادامه داد: در بخش اکتشاف چالشی داریم که اگر رفع نشود ماجرای آن ادامه مییابد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: تعدد متصدیان در این بخش، مشکلاتی ایجاد کرده و این چالش موجب بروز پراکندگی کاری شده است.
اسماعیلی با طرح سوالی مبنی بر اینکه سیاستگذار موضوع اکتشافات عمیق چه کسی است و چه دستگاهی باید آن دنبال کند؟و یا اینکه سیاست گذاری حاکم بر شرکتهای بزرگ معدنی را چه کسی قرار است انجام دهد؟ گفت: این موضوع با اعمال حاکمیت یکپارچه و سیاستگذاری واحد در حوزه اکتشاف ذخایر معدنی کشور به نتیجه خواهد رسید.
وی با تاکید بر لزوم هوشمندسازی و استفاده از هوش مصنوعی در مجموعه سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، گفت: برنامهریزیهای لازم در این باره برای مدیریت هوشمند سازمان متبوع انجام شده است.
رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی اعلام کرد که تا پایان سال آینده تمام فرآیندهای این سازمان در بخش ستادی، نظام برداشت، تجمیع دادهها، برنامهنویسی و …هوشمند میشود.
اسماعیلی افزود: بیشترین نقش هوشمند مصنوعی و تمرکز آن، بر اکتشاف قرار دارد، بنابراین هوش مصنوعی به زودی کارهای عملیاتی را در این سازمان در بخش اکتشاف انجام خواهد داد.
وی همچنین توسعه و بکارگیری فناورهای نوین در اکتشافات ذخایر پنهان معدنی را دیگر اقدماتی عنوان کرد که در آیندهای نزدیک در این سازمان اجرایی خواهد شد.
رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی با بیان اینکه در برداشت دادههای فراطیفی و تسریع و تکمیل نقشههای زمین شناسی کاربردی نیز ورود خواهد کرد، افزود: این سازمان بخش آموزش را هم به صورت ویژه در دستور کار قرار خواهد داد.
اسماعیلی، راهبری پایگاه جامع علوم زمین را از دیگر برنامههای این سازمان اعلام کرد که با تشکیل یک هیات امنا به ریاست وزیر صنعت، معدن و تجارت اجرایی شده است.
وی همچنین شناسایی معادن فرا سرزمینی و تعیین قطبهای معدنی کشور که تکلیف قانون برنامه هفتم توسعه کشور هم هست را نیز به عنوان یک برنامه شاخص دنبال خواهیم کرد.
معاون وزیر صمت تاکید کرد: اقتصاد دریا محور به یکی از مهمترین بخشهای این سازمان تبدیل خواهد شد.
اسماعیلی بررسی مخاطرات را کار اصلی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی ذکر و عنوان کرد: ترمیم و جذب بدنه متخصص سازمان از سال آینده نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: بنده نگران تامین مالی برای سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی نیستم.
رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی در خاتمه سخنانش قول مساعد داد که مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی شیراز تقویت شود.
فارس ۵۲۶ معدن فعال دارد
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس با بیان اینکه ۷۷۴ معدن در استان فارس وجود دارد گفت: در حال حاضر ۵۲۶ مورد آن در مدار فعالیت قرار دارد.
حمیدرضا ایزدی اظهار کرد: ۳۷ نوع ماده معدنی در استان شناسایی شده که از این میزان ۲۵ نوع ماده معدنی در حال برداشت است و شناسایی اولیه بیش از ۱۵ نوع ماده معدنی دیگر در حال انجام است .
به گفته مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس، ۹۰ درصد استخراخ خاکهای نسوز کشور متعلق به استان فارس است که بیشتر در صنایع کاشی و سرامیک مورد استفاده قرار میگیرد.
ایزدی درباره طرح پژوهشی در این حوزه، اعلام کرد: برای تحقق این مهم با دانشگاه در شهرستان آباده، قراردادی منعقد شده مبنی بر اینکه از خاک نسوز صنعتی این شهرستان چه نوع تولید دیگری میتوان استحصال میشود؟
وی به ظرفیتهای دیگر مواد معدنی استان از جمله نیکل که در دست مجموعه غدیر در شهرستان بوانات است هم اشاره کرد و افزود: سالهای زیادی است که این ماده معدنی در دست تملک قرار دارد اما کار چندانی روی نیکلها در بوانات انجام نشده که در حال تلاش برای فعال شدن آن توسط بخش خصوصی هستیم.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس درباره مزیت سنگهای تزیینی به عنوان دیگر مواد شاخص معدنی در استان هم گفت: بهترین نوع سنگها تزیینی در کشور مربوط به منطقه دهبید است که در دست استخراج قرار دارد.
ایزدی یکی از مجموعههای بزرگ صنعتی ما در شهرستان نیریز معادن کرومیت داریم که کار چندانی انجام نشده و این تا پایان سال محصول تولیدی خود را به بهرهبرداری میرساند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به وجود ۷۷۴ معدن در فارس که ۵۲۶ مورد آن فعال و مابقی غیر فعال و نیمه فعال هستند هم اشاره کرد و افزود: بیشترین مشکل معادن غیرفعال و نیمه راکد، بحث معارضین است که تلاش میکنیم با همکاری نظام مهندسی معدن استان آنها را به چرخه تولید بیاوریم و موانع را برداریم.
وی افزود: همچنین براساس شاخصهایی که از سوی معاونت امور معادن وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شده، استان فارس در سال گذشته رتبه دوم پس از کرمان در بخش استخراج و در سال ۱۴۰۱ رتبه سوم را کسب کرده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به میزان حقوق وصولی دولت در بخش معدن، عنوان کرد: این مبلغ در سال گذشته ۴۴۵ میلیارد تومان بوده در حالی که هدف اعلامی، ۳۰۰ میلیارد تومان بوده است.همچنین ۵۰۲ میلیارد تومان در مجموع تاکنون وصول حقوق دولتی داشتهایم که هدف دولتی ۵۴۰ میلیارد تومان بوده که به آن خواهیم رسید.
ایزدی ادامه داد: شورای معادن در سال گذشته در دو جلسه تشکیل و ۲۶ مصوبه داشته و امسال هم تاکنون هفت مصوبه داشتهایم.
به گفته وی، ۸ معدن غیرفعال امسال به چرخه تولید بازگشتند و حدود ۷۰ نفر در آن مشغول به کار شدند.
وی به انعقاد تفاهمنامه با سازمان ایمیدرو در سال ۱۳۹۹ در راستای اکتشافات محدودههای فلزی در وسعتی به میزان ۴۷ هزار کیلومتر هم اشاره کرد و گفت: اگرچه این مهم انجام شده اما هنوز پروانه اکتشاف صادر نشده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت فارس اضافه کرد:بانک اطلاعاتی مربوط این اکتشاف نیز در اختیار بخش معادن قرار گرفته است.
ایزدی از سفر یک روزه وزیر صنعت، معدن و تجارت به استان فارس خبر داد و بیان کرد: دکتر سید محمد اتابک در این سفر با حضور در شهرستان لامرد ضمن بررسی طرحهای اقتصادی در این شهرستان، از اسکله پارسیان که متعلق به سازمان ایمیدرو در هرمزگان است نیز بازدید خواهد کرد.
هیچ کجای فارس بدون نقشه نیست
طهمورث یوسفی مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب کشور نیز در این جلسه عنوان کرد: مرکز زمین شناسی شیراز در سال ۷۶ با طراحی نقشه ۴۰ بخش در استان آغاز شد و در حال حاضر هیچ کجای استان فارس بدون نقشه نیست؛ از طرفی ۲۰ درصد بخشهای زمین شناسی کشور، توسط مرکز زمین شناسی شیراز انجام شده است.
وی ادامه داد: نزدیک به ۳۰ پروژه مهم معدنی اکتشافی در قالب ۹ شهرستان توسط مرکز متبوع انجام شده است.
مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب کشور افزود: پنج محدوده اولویتدار نقشههای ۲۵ هزار نیز در گذشته تعریف شد که سازمان زمینشناسی کشور در قالب هفت گزارش این پنج نقشه را تهیه و ارائه کرد که ۲ پهنه آن در استان فارس قرار دارد.
یوسفی گفت: نتایج اکتشاف معدنی ۹ شهرستان از جمله لامرد، مهر، قیر و کارزین، گراش، ممسنی، سپیدان، خنج و فراشبند نیز ارسال شده است.
زمین شناسی زیست محیطی دریاچه بختگان
وی با بیان اینکه در بخش گوهرسنگها نیز کار پژوهشی توسط این مرکز انجام شده، گفت: در دشت مرودشت به عنوان پر مخاطرهترین، وسیع ترین و اقتصادی ترین دشت هم حدود شش است که پایش سالانه انجام میشود.
مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب کشور افزود: روی زمین شناسی زیست محیطی دریاچه بختگان نیز بررسیهایی توسط این مرکز انجام شده است.
یوسفی خطاب به معاون وزیر صمت که در این جلسه حضور داشت، اعلام کرد: نیاز مبرم به اکتشاف در عمق در نوار شمالی فارس و شناسایی و معرفی قابلیتهای مهم گردشگری و ژئو پارک در استان فارس داریم.
محمدصادق حمیدیان رئیس اتاق بازرگانی فارس نیز در این جلسه بیان کرد: سالهای متمادی است که محدودههای اکتشافی که توسط مرکز زمین شناسی ارائه میشود در بایگانی قرار داده میشود و از آن استفادهای نمیشود.
وی آمادگی اتاق بازرگانی فارس برای مشارکت در تدوین این موضوع را اعلام کرد.