خبرگزاری کار ایران

استاد دانشگاه شیراز در گفت‌وگو با ایلنا مطرح کرد:

از وجود گسل های بنیادی و لرزه خیز تا افزایش فرسایش خاک در تنگ سرخ / ابهام در میزان ذخیره شدن آّب در پشت سد

از وجود گسل های بنیادی و لرزه خیز تا افزایش فرسایش خاک در تنگ سرخ / ابهام در میزان ذخیره شدن آّب در پشت سد
کد خبر : ۱۵۶۹۹۱۰

فرونشست در اطراف حافظیه گزارش نشده است

استاد دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه پروژه سد تنگ سرخ به عنوان یک پروژه کلان ملی مدیریت خاص خود را دارد، می‌گوید: قطعا اطلاعات زمین شناسی این سد را باید به صورت دقیق ارزیابی کرد.

پروفسور عزت‌الله رئیسی در گفت و گو با ایلنا با بیان اینکه در مرحله نخست باید مشخص شود که سد تنگ سرخ در چه سطح قرار است آب گیری شود، می‌افزاید: این موضوع در مرحله نخست و قبل از احداث سد تنگ سرخ نیاز به مطالعات زمین شناسی دارد. 

وی ادامه می‌دهد: قطعا در احداث سد تنگ سرخ باید اطلاعاتی مانند جنس زمین، و ... در اختیار قرار گیرد و اینکه سد تنگ سرخ چه شرایطی را دارا است و این سد از لحاظ زمین شناسی چه مشکلاتی را دارد. 

پدر علم هیدروژئولوژی ایران با اشاره به اینکه  یکی از مشکلات راه اندازی و آبگیری سد تنگ سرخ احداث آن  در یک مرکز لرزه است و می گوید: قطعا برای احداث سد تنگ سرخ در این منطقه باید سازه آن به صورت دقیق مطالعه و بررسی شود. 

وی با اشاره به اینکه جنس رسوبات منطقه تنگ سرخ گچی است، ادامه می‌دهد: در منطقه‌ای که قرار است این سد ایجاد شود جنس رسوبات و میزان فرسایش خاک به شدت زیاد است و قطعا در احداث آن باید به این موضوعات توجه ویژه ای شود. 

از وجود گسل های بنیادی و لرزه خیز تا افزایش فرسایش خاک در تنگ سرخ / ابهام در میزان ذخیره شدن آّب در پشت سد

لزوم توجه به گسل های منطقه تنگ سرخ

پدر علم هیدروژئولوژی ایران در ادامه بر لزوم توجه به گسل های منطقه تنگ سرخ تاکید می‌کند و می‌افزاید: با توجه به اینکه گسل‌های بنیادی در این منطقه وجود دارد بنابراین مسئولان باید تمام این موضوعات را به دقت مورد نظر قرار دهند. 

استاد دانشگاه شیراز با بیان اینکه مسئولان باید به واقعیت وجود موضوعات مذکور توجه کنند، ادامه می‌دهد: میزان ذخیره شدن آّب پشت سد تنگ سرخ موضوعی است که در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و از لحاظ زمین شناسی نقاط ضعفی مانند امتداد لایه ها، وجود گسل ها، جنس زمین و ... از نقطه ضعف های این منطقه است. 

پروفسور رئیسی در ادامه با اشاره به اینکه در جهت احداث سد تنگ سرخ از نتیجه گیری مطالعات اولیه این سد اطلاع دقیقی ندارم، خاطرنشان می‌کند: طبق دیدگاه کارشناسی استفاده از آب سد تنگ سرخ و سیل خیز بودن آن در حیطه مطالعات ما نیست. 

پدر علم هیدروژئولوژی ایران در بخشی دیگر از سخنان خود به فرونشست در شیراز  اشاره می کند و می‌گوید: میزان فرونشست دشت شیراز به اندازه دشت مرودشت نیست؛ با توجه به اینکه میزان کشاورزی در دشت شیراز زیاد نیست بنابراین شاهد فرونشست زیادی در آن نیستیم و میزان آن محدود است. 

از وجود گسل های بنیادی و لرزه خیز تا افزایش فرسایش خاک در تنگ سرخ / ابهام در میزان ذخیره شدن آّب در پشت سد

فرونشست در شیراز به دلیل وجود قنات های قدیمی است

وی با اشاره به اینکه حفر 380 متری چاه های مرودشت باعث شده تا میزان فرونشست در این دشت بسیار زیاد باشد، ادامه می دهد: فرونشست در شیراز به دلیل وجود قنات های قدیمی است. 

استاد دانشگاه شیراز معتقد است در شرایط فعلی شاهد تداخل آب شور و شیرین در دشت شیراز هستیم، عنوان می کند: قطعا هنوز میزان این حجم از فرونشست به شیراز نرسیده است. 

پروفسور رئیسی در ادامه با اشاره به اینکه رسوبات منطقه گل سرخ تا چهار راه زند در این منطقه ریز دانه است و زهکشی در این مناطق باعث می شود تا سطح پائین بیاید و یک نشست جزئی در سطح این بخش ایجاد شود، می گوید: احداث سازه های عمقی مانند مترو و ... به دلیل نزدیکی به رودخانه خشک دارای رسوبات ریز گونه است بنابراین اقدامات عمرانی در این مناطق با زهکشی انجام می شود. 

 فرونشست در اطراف حافظیه گزارش نشده است

استاد دانشگاه شیراز  با اشاره به اینکه بارگذاری و حفاری در رسوبات ریز گونه افت و نشست معمولی را ایجاد می کند، ادامه می دهد: از این نظر که فرونشست در اطراف آرامگاه حافظیه وجود دارد یا خیر، هنوز موضوعی مبنی بر فرونشست در این بخش گزارش نشده است. 

وی با بیان اینکه فرونشست در دشت شیراز در نزدیکی منطقه مهارلو و پلیس راه پل فسا وجود دارد، ادامه می‌دهد: قطعا برداشت آب عامل اصلی فرونشست است نه ساخت و ساز.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز