مدیرکل دفتر آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی:
اضافه برداشت آب زیرزمینی، زنگ خطر برای کشور است/ناترازی آب با مصرف بهینه در بخش کشاورزی جبران شود
مدیرکل دفتر آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه مصرف آب در کشور به شدت افزایش یافته است، گفت: همین امر سبب شده تا از منابع آب استراتژیک کشور که ۵۶۰میلیارد مترمکعب بوده افزون بر ۱۶۰میلیارد مترمکعب آن برداشت داشته باشیم لذا اضافه برداشت آب، زنگ خطر برای کشور است.
به گزارش ایلنا از البرز، رضا سرافرازی روز دوشنبه در آیین بزرگداشت روز جهانی خاک که در کرج برگزار شد، اظهار کرد: عمده آب کشور در بخش کشاورزی به عنوان پایه امنیت غذایی مصرف میشود بنابراین با تمهیدات مشترک وزارتخانههای نیرو و جهاد کشاورزی مصمم به برنامه ریزی دقیق در استفاده از آب سدها و سفرهای زیر زمینی در جهت مصارف کشاورزی هستیم.
وی بیان کرد: امروز ناترازی آب متاثر از شرایط اقلیمی و کاهش بارش هااست؛ متوسط بارندگی کشور ۲۵۰ میلی متر در بلند مدت بوده در حالی که طی این سالها متوسط بارندگیها به ۲۰۰ میلی متر و برخی سالها زیر این رقم ثبت شده است.
مدیرکل دفتر آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: با متوسط بارندگی ۲۵۰ میلی متر ۴۱۳میلیارد مترمکعب ریزشهای جوی داریم که موجب میشود ۱۳۰ میلیارد آن آب تجدیدپذیر باشد.
وی با بیان اینکه مصرف در کشور به شدت افزایش یافته است، گفت: همین امر سبب شده تا از منابع آب استراتژیک کشور که ۵۶۰میلیارد مترمکعب بوده افزون بر ۱۶۰میلیارد مترمکعب آن برداشت داشته باشیم.
مدیرکل دفتر آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: این آمار نشان میدهد اضافه برداشت آب داشتهایم و این زنگ خطری برای کشور است.
ساخت و سازها تهدیدی برای اراضی کشاورزی البرز
عبدالرضا بازدار، رییس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز نیز در این آیین با اشاره به اهمیت ارزشگذاری خاک بیان کرد: این استان سطح محدودی اراضی کشاورزی و باغی دارد اما با تراکم جمعیت مواجه است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر گسترش فعالیتهای صنعتی و ارزش افزوده اقتصادی زمینه ساز گسترش ساخت وسازها در اراضی کشاورزی و باغی البرز شده است.
بازدار گفت: عزم خوبی با مشارکت دستگاه قضایی، انتظامی، بازرسی و دستگاههای نظارتی برای حفاظت از اراضی کشاورزی و باغی البرز شکل گرفته است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی بیان کرد: به رغم محدودیت اراضی کشاورزی و باغی این استان در تولید کمی و کیفی محصولات کشاورزی و باغی در سطح کشور رتبههای اول تا سوم را دارد.
وی یاد آورشد: تاکنون از حدود ۶۵ هزار هکتار زمین کشاورزی و باغی البرز ۲۶ هزار هکتار آن به شبکه آبیاری نوین مجهز شده است ضمن آنکه دفتر خاک برای رصد و پایش وضعیت اراضی فعال است.
بازدار اظهار کرد: برای اولین بار مطالعات نقشه مدیریت پذیرخاک را در سطح ۵۰۰هکتار از اراضی داشتیم که با کسب اطلاعاتی از وضعیت خاک استان البرز ظرفیت اراضی کشاورزی تحت نظارت قرار میگیرد.
وی از تدوین الگوی کشت، توسعههای واحدهای گلخانهای دراستان البرز از دیگر اقدامات ویژه در بخش کشاورزی برای حفاظت از این بخش یاد کرد.
بازدار اضافه کرد: یکی از مشکلات در استان البرز آن است که اراضی در قطعات کوچک هستند بنابراین تهدیدی برای ساخت وساز بوده در این قطعات کوچک میتوان برنامه ریزی برای توسعه سطوح گلخانه داشت چراکه میزان تولید بیشتر میشود.
وی همچنین از استفاده از ظرفیت محققان به عنوان همیاران عرصه کشاورزی خبرداد که در واحدهای تولیدی، مزارع و باغات در کنار کشاورزان آخرین دستاوردهای پژوهشی را منتقل کنند.