رئیس امور مراتع منابعطبیعی استان مرکزی:
اخذ پروانه چرای دام برای بهرهبرداری از مراتع ضروری است / هرگونه بهرهبرداری از عرصههای منابعطبیعی باید در قالب طرح مرتعداری انجام شود
رئیس اداره امور مراتع اداره کل منابعطبیعی و آبخیزداری استان مرکزی با تأکید بر اینکه اخذ پروانه چرای دام برای بهرهبرداری از مراتع ضروری است، گفت: بر اساس تبصره (1) ماده (3) قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع کشور و همچنین قانون اصلاح تبصره (1) ماده (47) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و ماده (10) آئیننامه اجرایی مصوبات هیئت وزیران، برای هرگونه بهرهبرداری از مراتع باید پروانه چرای دام صادر شود.
به گزارش ایلنا، نصرتاله اکبری افزود: همچنین به استناد بند 20 این شیوهنامه و تبصره (1) ماده (3) قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها و مراتع، هرگونه بهرهبرداری از عرصههای منابعطبیعی باید در قالب طرح مرتعداری انجام شود. از این رو مرتعدارانی که پروانه چرای دام دارند، مکلف هستند حداکثر ظرف مدت 2 سال پس از ابلاغ کتبی ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری به آنها، نسبت به تهیه طرح مرتعداری اقدام کنند. در غیر این صورت پروانه چرای دام آنها باطل و بلامعارض میشود.
وی به اقدامات انجام شده در راستای مدیریت بهینه عرصههای مرتعی و جلب مشارکت بهرهبرداران اشاره کرده و ادامه داد: در راستای هویت دادن قانونی بهرهبرداران و ایجاد حس مالکیت بر مراتع و مدیریت بهتر عرصههای مرتعی و همچنین جلب مشارکت بهرهبرداران به سمت مدیریت مستمر، تاکنون برای تعداد 445 سامان عرفی، طرح مدیریتی بهرهبرداری مستمر از مراتع تهیه شده است. همچنین از این تعداد، 345 مورد به مجریان و بهرهبرداران احاله مدیریت شده است.
رئیس اداره امور مراتع ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری استان مرکزی اظهار داشت: با توجه به قوانین حاکم بر منابعطبیعی، رسالت اصلی سازمان منابعطبیعی و آبخیزداری کشور، حفظ، احیاء، توسعه و بهرهبرداری از عرصههای منابعطبیعی است. در این راستا و با هدف امنیت غذائی کشور در سالهای اخیر اقدامات بازدارنده ارزندهای برای جلوگیری از روند تخریب مراتع آغاز شده و این اقدامات همچنان و به صورت مستمر ادامه دارد.
اکبری تصریح کرد: مراتع علاوه بر اهمیت اقتصادی، کارکردهای زیستمحیطی مانند ترسیب کربن، ساماندهی گردش آب در طبیعت، تلطیف و پالایش هوا، کاهش سیل، گردشگری، تولید گیاهان دارویی و صنعتی، حفظ خاک و ذخایر ژنتیکی دارند. همچنین به دلیل تجدیدپذیر بودن از اهمیت بسیار بالایی برخودار هستند. به همین دلیل توسعه پایدار مراتع مستلزم شناخت و استفاده درست از منابع این سرمایههای خدادادی به خصوص منابع آبی مراتع است.
وی بیان داشت: یکی از راهکارهای مدیریتی مراتع با هدف حفظ، احیا، توسعه و بهرهبرداری از منابع پایه و کاهش فشار بر عرصههای مرتعی، استفاده صحیح از منابع آبی است. در این راستا بهرهوری از علوفه مرتع، به مقدار آبی که در اختیار دام قرار میگیرد بستگی دارد. از این رو تنها در صورت وجود آب کافی و مناسب است که دام میتواند از علوفه مرتع حداکثر استفاده را داشته باشد و به مرتع آسیبی وارد نشود. همچنین از این طریق حداکثر فرآورده دامی تولید شود.
رئیس اداره امور مراتع ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری استان مرکزی از ساخت تعداد 30 دستگاه آبشخور بهداشتی دام و توزیع آنها بین دامداران خبر داد و تأکید کرد: این آبشخورهای بهداشتی دام از نوع فلزی ساخته شده و در اختیار بهرهبرداران دام قرار گرفته است. همچنین با برنامهریزیهای انجام شده 24 دستگاه آبشخور دیگر نیز در حال ساخت است و به زودی پس از انجام فرایندهای ساخت، بین بهرهبرداران دام توزیع خواهد شد.
اکبری به ضرورت ساخت و توزیع آبشخورهای بهداشتی دام اشاره کرده و ابراز داشت: به دلیل تردد روزانه دام در اطراف آبشخورها، این مناطق معمولاً بیش از سایر قسمتهای مرتع تخریب میشوند. همچنین از آنجایی که پراکنش آب در سطح مراتع یکی از روشهای مدیریتی اصلاحی و احیائی با هدف بهرهبرداری یکنواخت از علوفه مرتعی است، ساخت و توزیع آبشخورهای بهداشتی اقدامی ضروری بوده و در دستور کار قرار گرفته است.