ایلنا گزارش میدهد؛
بحران آب در بخش کشاورزی و آشامیدنی گلستان/بسیاری از روستاهای شمالی استان با تانکر آبرسانی میشوند
بسیاری از اراضی کشاورزی استان گلستان به دلیل نبود آب و کم آبی خشک شده است و فقط در سال گذشته ۱۰۰ هزار هکتار گندم بر اثر خشک سالی از بین رفت. در حال حاضر به دلیل خشک سالی در استان معضلاتی مانند فرونشست زمین، خشک شدن تالابها و خیزش گرد و خاک به وجود آمده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از گرگان، اقتصاد استان گلستان بر پایه کشاورزی است و ۹۰ درصد از آب گلستان در حوزه کشاورزی مصرف میشود. چاههای غیرمجاز بسیاری هم در حال تخلیه آبهای زیرزمینی هستند و مسئولان برای مصرف آب موجود در استان باید برنامهریزی کنند.
کارشناسان اعلام کردند که اگر دولت و مسئولان استان برای سال آینده اقدمات علمی برای کمبود آب شرب انجام ندهند قادر به مدیریت معضلات اجتماعی ناشی از آن نخواهند بود. کاهش بارشها، نگرانی در مورد تأمین آب شرب و آب کشاورزی، ذخایر آبی گلستان را دچار بحران کرده است.
گلستان در سالهای اخیر با پدیده ریزدگرد ها مواجه شده است که بیشتر آن از کشور ترکمنستان از صحرای قره قوم وارد میشود که همین موضوع باعث شد استاندار گلستان سفری به کشوری ترکمنستان داشته باشد. گلستان با کشور ترکمنستان بیش از ۳۰۰ کیلومتر مرز خاکی و ۹۰ کیلومتر مرز آبی دارد.
میزان بارندگی در گلستان از دو استان شمالی مازندران و گیلان کمتر است و در این استان شاهد روندی شتابناک در فرسایش و تولید دشتهای بیابانی و در نتیجه افزایش آلایندگی ریزگردها هستیم.
روستاهای شمالی استان گلستان با تانکر آبرسانی میشوند
درحال حاضر به دلیل کمبود آب بسیاری از روستاهای شمالی استان گلستان با تانکر آبرسانی میشوند و هر چند دولت وعده داده اعتبارات ویژهای برای کمبود آب در نظر گرفته است اما هنوز مشکلات کمبود آب شرب مخصوصا در شمال گلستان ادامه دارد.
دبیرخانه کشاورز گلستان در گفت وگو با خبرنگار ایلنا بیان کرد: گلستان بیش از ۲۰۰ هزار بهره بردار کشاورزی دارد و سالانه بیش از پنج میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان تولید میشود.
سال گذشته ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی گندم، جو و کلزا از بین رفت
علی قلی ایمانی ادامه داد: متاسفانه به دلیل خشک سالی شدید در سال گذشته ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی گندم، جو و کلزا از بین رفت. امروز گلستان از بحران آب عبور کرده و به ورشکستگی آب رسیده است. باید اعتبار ویژه از صندوق اعتبار ملی برای کشاورزی گلستان اختصاص پیدا کند.
نبود صنایع تبدیلی بزرگترین مشکل کشاورزان گلستانی شده است
وی ادامه داد: در این شرایط مسئولان استانی و کشوری باید راهکاری ارائه کنند که هم منابع آبی را حفظ و هم کشاورزی با قوت ادامه پیدا کند. در این شرایط نبود صنایع تبدیلی بزرگترین مشکل کشاورزان گلستانی شده است.
وی بیان کرد: در موضوع تسهیلات به کشاورزان همه بانکها همکاری لازم را ندارند و وقتی کشاورزان برای دریافت تسهیلات به بانکها مراجعه میکنند با نبود منابع مواجه میشوند.
وی خاطرنشان کرد: خشکسالی تبعات سنگینی بر محصولات کشاورزی دارد و در مراحل مختلف رشد محصولات کشاورزی دچار آسیب و در نتیجه باعث کمبود عملکرد محصولات کشاورز میشود. اگر بخش کشاورزی تقویت شود قطعا اقتصاد گلستان رشد پیدا میکند و باعث امنیت غذایی کشور میشود.
افت فشار و قطعیهای چند ساعته آب شرب در برخی شهرها استان
نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس هم در گفت وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: میزان بارندگی در چهار سال اخیر به شدت کاهش داشته است و همچنین افزایش دما و تعداد روزهای گرم بالای ۴۰ درجه نیز افزایش یافته است. در این شرایط افت فشار و قطعیهای چند ساعته آب شرب در برخی شهرهای استان مشکلات جدی را برای مردم به وجود آورده است.
رحمت الله نوروزی ادامه داد: اقتصاد گلستان کشاورزی است و کار گروه کشاورزی برای اجرای الگوی کشت در استان تشکیل شود. سرانه درآمد خانوار استان پایین است و دولت باید از کشاورزان حمایت کند.
وی گفت: زهکشی اراضی کشاوزری در استان باید با قدرت انجام بگیرد و اعتبارات بیشتری به آن اختصاص داده شود و همچنین دولت باید آبیاری کم فشار را توسعه دهد و این کار از هدر رفت آب جلوگیری میکند.
وی بیان کرد: در حوزه صنایع تبدیلی کشاورزی در شهرک های صنعتی باید تقویت شود و با این اقدام قطعا اقتصاد و اشتغال مردم گلستان رونق خواهد گرفت.
برای تکمیل سد نرماب ۵ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است
وی خاطرنشان کرد: ساخت سد نرماب از سال ۱۳۹۰ شروع شده و هنوز ادامه دارد و اگر این سد تکمیل شود آب شرب ۵۵۰ هزار نفر از اهالی شرق گلستان تامین می شود. برای تکمیل سد نرماب ۵ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای گلستان هم در گفت وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: در سالهای اخیر به دلیل کمبود بارشها، گلستان دچار خشک سالی شده است که در این مواقع باید کشاورزان اصلاح الگوی کشت، استفاده از روشهای نوین آبیاری، انسداد چاههای غیر مجاز و مجهز کردن چاههای مجاز و نصب کنتور هوشمند انجام دهند.
ایرج حیدریان ادامه داد: به دلیل خشکسالی های اخیر در استان و افزایش دما حجم منابع آبهای سطحی کاهش پیدا کرده است. متاسفانه در این شرایط برداشت های بی رویه آب از سفره های زیر زمینی و کشاورزی، گلستان را با تنش آبی مواجه کرده است.
وی گفت: از ابتدای سال جاری آب منطقهای گلستان تاکنون بیش از ۱۰۰۰ کنتور هوشمند کشاورزی را در استان نصب کرد و تلاش داریم تا پایان سالجاری این میزان افزایش پیدا کند. از ابتدای سالجاری تاکنون ۳۶۰ حلقه چاه غیر مجاز مسلوب المنفعه شده است که نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد افزایش داشته است.
وی افزود: میزان بارشها در آذر ماه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۰۶ درصد افزایش و نسبت به دره دراز مدت ۳۲ درصد افزایش را نشان میدهد. درست است بارش ها افزایش پیدا کرده اما هنوز استان دچار خشک سالی است و زمینها تشنه هستند.
۲۱ درصد از حجم سدهای استان آب دارد
وی یادآور شد: درحال حاضر ۲۱ درصد از حجم سدهای استان آب دارد که در سال گذشته تنها ۹ درصد حجم مخازن سدهای استان آب داشت. سدهای گلستان و بوستان در شرق استان بیشترین حجم آبگیری دارند.
وی خاطر نشان کرد: در سفر اخیر ریاست جمهوری به استان برای تکمیل سد نرماب هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار اختصاص پیدا کرد. برای تکمیل سد آقد کش۱۰۰ میلیارد تومان دیگر و ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای آبرسانی به روستاهای نوارمرزی با کشور ترکمنستان اختصاص پیدا کرد.