ایلنا از آذربایجان غربی گزارش می دهد؛
زنان معتادی که قربانی خواسته های شوم همسران خود شدهاند/ فرار از خانه به دلیل نداشتن امنیت جانی
کم نیستند زنانی که در گوشه پارک ها و خرابه ها به دلیل اعتیاد به مواد مخدر با سینه ای مالا مال از آه و حسرت شب را به صبح می رسانند. زنانی که در اوج جوانی پیر شده و جای سیلی بی رحم مواد مخدر بر چهره آنها که زمانی برای خودش آب و رنگی داشته باقی مانده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، چند روزی بود که در پارک کنار چند مرد معتاد می دیدمش در نگاه اول زن بودنش را نمی شد تشخیص داد. پوشش و صدای زمخت مردانه همه اینها نشانه ای از در آمیخته شدن زندگی یک زن با مردان معتاد بود.
آرام آرام قدم بر داشتم و نزدیکش شدم، نگاهی به من انداخت و پک عمیقی به سیگاری که دستش بود زد. از وی یک نخ سیگار خواستم با بیحالی پرسید قیافه ات نشان نمی دهد سیگاری باشید؟ در جوابش گفتم می خواهم ببینم سیگار چه مزه ای دارد با آن حال نزارش نصیحتم کرد و گفت: هیچوقت لب به سیگار نزن چراکه سیگاری شدن می تواند اولین قدم به سمت اعتیاد به مواد مخدر باشد.
خودش را آرزو معرفی کرد و گفت: ۴۲ ساله ام و ۱۵ سال قبل به اصرار پدرم با پسر یکی از رفقایش ازدواج کردم.
حرف هایش را بعد اتمام سیگارش این چنین ادامه داد: پدرم معتاد بود برای فرار از خانه پیشنهاد پدرم را قبول کردم و با رضا ازدواج کردم. رضا پنج سال از من بزرگتر بود اوایل متوجه اعتیادش نشده بودم ولی بعد از یک سال که پسرم بدنیا آمد کم کم متوجه تغییر رفتارهایش شدم و فهمیدم شوهرم معتاد است.
آرزو آهی از ته دل کشید و گفت: چند بار کمک کردم تا در کمپ ترک اعتیاد بستری شود. ولی هر بار بعد از ترخیص از کمپ دوباره پای منقل می نشست؛ کم کم من هم سیگاری شدم و در این فاصله دخترم بدنیا آمد.
وی ادامه داد: بعد از تولد دخترم پای رفقای همسرم به منزل مان باز شد و من هم کم کم شروع به مصرف مواد مخدر کردم. اوایل خوب بود و در یک حالت سرخوشی بسر می بردم و مشکلات زندگی ام را فراموش می کردم ولی کم کم خواسته های نامعقول همسرم شروع شد و از من می خواست با رفقایش هم بستر شوم تا بتواند پول موادش را از این طریق تامین کند.
حرف هایش که به اینجا رسید چشمهایش پر از اشک شد با گوشه روسریش اشکهایش را پاک کرد و گفت: از روی ناچاری و تن ندادن به خواسته غیر اخلاقی، شوهرم را حین خرید مواد مخدر به ماموران لو دادم و دستگیر شد. بچه هایم را به مادر شوهرم سپردم و خانه را ترک کردم. الان هم از ترس جانم شب ها تا صبح بیدار می مانم و صبح که می شود در این پارک می خوابم.
دردناکترین قسمت زندگی زن و شوهر های معتاد کودکان حاصل از این زندگی است. کودکانی که از بدو تولد شاهد بساط منقل، دود و نعشگی پدر مادر خود هستند و پدر مادرهایی که بدون توجه به ساختن آینده فرزندان خود به فکر تهیه مواد مخدر هستند تا آینده زندگی خود و فرزاندانشان را نابود کنند..
زیر پوست شهر چه می گذرد؟
در گوشه ای دیگر از شهر جایی که یک طرف آن شهرداری و دادگستری و سویی دیگر استانداری قرار دارد زنی با چهارچرخ مشغول جمع کردن پت های نوشابه و کارتن از سطل های زباله است.
هوا تاریک شده است، به بهانه دادن غذای گرم نزدیکش می شوم. نگاهم می کند به نظر ۴۰ ساله می آید ولی خودش می گوید ۳۲ ساله است و از ترس جانش از منزل فرار کرده است.
فرار از خانه به دلیل نداشتن امنیت جانی
خودش را مهناز معرفی کرد و گفت: شوهرم اعتیاد به شیشه داشت به خاطر اینکه طلاق نگیرم مرا نیز آلوده به اعتیاد کرد.
مهناز ادامه داد: هیچ وقت در منزل خودم امنیت جانی نداشتم و شوهرم قبل از مصرف مواد کتکم می زد و بعد اینکه مواد استفاده می کرد هم مرا مورد آزار و اذیت و شکنجه قرار میداد. به ناچار پنج ماه قبل از منزل فرار کردم و آواره و بی سرپناه شدم.
وی ادامه داد: حاصل زندگی مشترک پنج ساله ما دو فرزند دختر است که پنج ماهی می شود از آنها بی خبرم و مدام دلتنگ و نگران شان هستم.
۹۵ مرکز سرپایی در آذربایجان غربی به معتادان خدمات می دهد
مدیر کل بهزیستی آذربایجان غربی در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، با بیان اینکه از لحاظ قانونی بهزیستی متولی درمان سرپایی معتادان نیست گفت: ۹۵ مرکز درمان سرپایی معتادان در استان فعال است که در این مراکز خدمات سرپایی توسط دانشگاه علوم پزشکی به معتادان ارائه می شود و از این تعداد ۱۶ مرکز مربوط به بهزیستی است که در حال حاضر زیر نظر علوم پزشکی استان فعالیت می کند.
پروین محمد پوری با بیان اینکه بهزیستی یکی از متولیان صدور مجوز ماده ۱۶ است گفت: در حال حاضر در استان سه مرکز ترک اعتیاد ماده ۱۶ در حال فعالیت است و کمپ ترک اعتیاد ارومیه با ظرفیت یک هزار و ۲۰۰ نفر، خوی با ظرفیت ۳۰۰ نفر و میاندوآب با ظرفیت ۲۵۰ نفر در استان در حال خدمت رسانی برای ترک اعتیاد معتادان هستند.
وجود تنها یک مرکز ترک اعتیاد بانوان در آذربایجان غربی
وی با بیان اینکه در حال حاضر در آذربایجان غربی تنها یک مرکز ترک اعتیاد ماده ۱۶ برای بانوان وجود دارد گفت: طرفیت اسمی کمپ اعتیاد بانوان استان ۳۰ نفر است.
محمد پوری تعداد معتادان زن پذیرش شده در کمپ اعتیاد استان را از اوایل سالجاری تاکنون ۱۴۳ نفر عنوان کرد و گفت: در این مرکز معتادان خود معرف نگهداری می شوند.
مدیر کل بهزیستی استان افزود: بهزیستی اجازه ارائه خدمات به معتادان متجاهر زن در این مرکز را ندارد. ولی به دلیل اینکه تنها یک کمپ ترک اعتیاد برای بانوان در استان وجود دارد معتادان متجاهر نیز در این مرکز نگهداری شده و خدمات دریافت می کنند.
طرد از طرف خانواده ها مشکل اساسی زنان معتاد در استان است
وی با بیان اینکه، متاسفانه استقبالی از سمت معتادان برای معرفی خود به مراکز ترک اعتیاد در استان وجود ندارد گفت: مشکل اساسی این بانوان طرد شدن از سمت خانواده های شان است که همین موضوع موجب پنهان ماندن مشکل این افراد در جامعه شده و سبب شده آنها برای درمان خود هیچ اقدامی نکنند.
محمد پوری به مشکلات شناسایی و جمع آوری بانوان معتاد در جامعه اشاره کرد و گفت: از ابتدای سالجاری ۱۴۳ نفر در مرکز ترک اعتیاد بانوان استان پذیرش شده و خدمات دریافت کرده اند.
وی با بیان اینکه اگر اعتیاد در جامعه و بین افراد معتاد درمان و ترک می شد شاهد این میزان مراجعه کننده در مراکز ترک اعتیاد نبودیم گفت: اعتیاد یک نوع بیماری است و متاسفانه ترکی برای آن وجود ندارد. در این مراکز سعی میشود وضعیت این افراد ثابت نگهداشته شود بنابراین این مراکز را باید مراکز درمان و بازتوانی اعتیاد نامید.
محمد پوری تصریح کرد: معتادان پذیرش شده از یک تا سه ماه در این مراکز تحت درمان قرار می گیرند و با توجه به شرایط روحی و جسمانی و با تشخیص پزشک معالج امکان افزایش مدت اقامت در این مراکز وجود دارد.
مدیر کل بهزیستی استان با بیان اینکه معتادان نگهداری شده در این مرکز به مدت ده روز سم زدایی می شوند گفت: بعد ده روز روانشناسان اقدام به ارائه مشاوره های فنی کرده و مددکاران به موضوعات اجتماعی، خانوادگی و اقتصادی این افراد ورود پیدا کرده و اقدام به شناسایی خانواده معتادانی که از سمت آنها طرد شده اند کرده و بین خانواده و فرد معتاد پیوند برقرار می کنند.
شیوع عفونت های زنانه در بین معتادان
محمد پوری با بیان اینکه مشکلات جسمی و عفونت های زنانه در بین معتادان زن بسیار شایع است گفت: در این مراکز معتادان توسط پزشکان تحت درمان قرار می گیرند.
وی افزود: همچنین در این مراکز کلاس های مهارت آموزی و حرفه آموزی توسط سازمان فنی خرفه ای استان برگزار می شود که زنان معتاد حاضر در این مراکز ملزم به شرکت در این کلاس ها هستند.
مدیر کل بهزیستی استان با بیان اینکه اگر معتادان درمان شده بعد از گذشت سه ماه از درمان خود همچنان پاک باشند می توانند وام خود اشتغالی از بهزیستی دریافت کنند.
وی همچنین از معرفی معتادان پاک شده به واحد های تولیدی و کارخانجات استان جهت اشتغال خبر داد و گفت: کارفرمایان می توانند با حذب این افراد از بهزیستی وام اشتغالزایی دریافت کنند.
به گفته محمد پوری بیمه این افراد توسط بهزیستی پرداخت می شود.
عدم حمایت خانوادگی و اجتماعی از معتادان زن در آذربایجان غربی
مدیر کل بهزیستی استان تصریح کرد: با توجه به اینکه حمایت خانوادگی از این افراد صورت نمی گیرد حمایت های اجتماعی از این زنان بسیار حائز اهمیت است.
وی خاطر نشان کرد: متاسفانه در استان ما هیچ حمایت خانوادگی از این افراد صورت نمی گیرد و حمایت های اجتماعی نیز بسیار ضعیف است.
محمد پوری دلیل عدم حمایت های اجتماعی از این زنان را عدم حمایت دستگاه های اجرایی از این افراد عنوان کرد و گفت: در حال حاضر تنها بهزیستی از این افراد حمایت می کند.
به گفته وی دانشگاه علوم پزشکی در مراکز درمان سرپایی به افرادیکه از وضعیت مالی خوبی برخوردارند خدمات سرپایی ارائه می دهد.
دستگیری ۱۱ هزار معتاد در آذربایجان غربی
سرهنگ درستی، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر فرماندهی انتظامی آذربایجان غربی در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، از دستگیری بیش از ١١ هزار معتاد در استان طی هفت ماهه گذشته خبر داد و گفت: از این تعداد، ۴ هزار و ۷۵۱ نفر معتاد متجاهر به کمپها تحویل داده شده اند.
وی با اشاره به اینکه در استان ۹۶ خانه که محل تجمع معتادین بودند، پلمب شده است، گفت: در این راستا ٢۵۴ خانه نیز تخریب شده است.
در راه بازگشت به منزل به این فکر می کنم ؛ هوا کم کم رو به سردی می رود و در کلانشهر ارومیه هنوز گرمخانه ای برای ساماندهی زنان ومردان کارتن خواب و معتاد وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، تمامی مسئولان این شهر از استاندار گرفته تا نمایندگان مجلس و شورای شهر، همه از فاجعه اعتیاد و زنان کارتن خواب مطلع هستند، ولی تاکنون اقداماتی که مثمر ثمر بوده باشد در این مورد انجام نداده اند.
گزارش: بیتا اختیاری