ایلنا گزارش میدهد؛
برای رونق اقتصادی گلستان باید از همه ظرفیتها استفاده شود
استفاده از ظرفیت کشورهای همسایه برای توسعه استان در اولویت دولت باشد
استان گلستان به رغم برخورداری از فرصتهایی مانند همجواری با کشورهای آسیای میانه و خاک حاصلخیز متاسفانه از شرایط اقتصادی خوبی برخوردار نیست. نبود زیر ساختهای مناسب صنعتی و کشاورزی و صنایع تبدیلی از مشکلات جدی این استان است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از گرگان، سالانه در گلستان بیش از ۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی شامل محصول زراعی، تولیدات دامی، محصولات باغی، صید و پرورش انواع ماهی و آبزی تولید میشود.
از سوی دیگر گلستان در تولیدات برخی محصولات استراتژیک مانند دانههای روغنی سویا و کلزا، گندم، خاویار، گوشت مرغ و همچنین در برخی محصولات دیگر از جمله جو، آفتابگردان، پنبه، توتون، پیلهتر ابریشم، برنج، هلو، آلو، خرمالو و زیتون رتبههای نخست کشور را دارد.
گلستان دروازه استراتژیک ایران برای ورود به آسیای مرکزی است که اگر مسئولان از این فرصت استفاده لازم را ببرند قطعا تحولات عظیمی را در استان و کشور در زمینههای مختلف اقتصادی و سیاسی شاهد خواهیم بود.
مسیر ریلی اینچه برون یکی از ظرفیتهای ارزشمند گلستان است که در صورت وجود زیر ساختهای کامل میتوان انتظار داشت حوزه تجارت خارجی استان را متحول کند. بهطور قطع با افزایش صادرات محصولات به کشورهای آسیای میانه ارزش افزوده بیشتری برای فعالان بخش های تولیدی در استان ایجاد میشود.
رئیس جمهور در اسفند سال ۱۴۰۰ به همراه وزیران به گلستان سفر کرد که در این سفر ۴۰ هزار میلیارد تومان مصوبه در حوزههای مختلف استان اخذ شد که این بودجه به اندازه بودجه عمرانی ۱۰ سال استان گلستان بود با این حال مردم از دولت انتظار دارند که با اجرای طرح های اشتغالزایی مطالبات بر زمین مانده و چندین ساله گلستان برطرف و شاهد توسعه استان خود باشند.
سایت پرورش میگوی گمیشان تنها سایت پرورشی شمال کشور است. به گفته کارشناسان اقتصادی دولت باید توجه بیشتری به تولید میگو در گمیشان کند و توسعه پرورش میگو اشتغالزایی و ارزآوری برای گلستان و کشور به همراه دارد که البته این موضوع نیازمند سرمایهگذاری بیشتر است.
در حال حاضر پرورش میگو در ۱۰۳ مزرعه با پوشش هزار هکتار انجام می شود و ۹ مرکز فعال نگهداری و عمل آوری میگو در شهرستانهای گمیشان و ترکمن، وجود دارد. کشور های چین، ویتنام، امارات، هنگ کنگ، عمان و اسپانیا، عمده مقصد صادرات میگو هستند.
در حال حاضر تولید کنندگان پرورش میگو مشکلاتی مانند کامل نبودن زیرساخت های سایت پرورش میگو، تسهیلات و بازاریابی مناسب، تعرفه بالای صادرات میگو، سخت گیری در واردات مولد میگو و ... را دارند.
یک فعال اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: پایه اصلی اقتصاد استان کشاورزی است و کشاورزی در گلستان پتانسیل های بسیار خوبی دارد. کشاورزی میتواند نقش بسیار موثری در توسعه اقتصاد استان و کشور را داشته باشد ولی تاکنون استفاده مناسبی از این بخش نشده است.
محمد حسین علی اصغری ادامه داد: گلستان با خشک سالی شدیدی مواجه شده است و در کشت زراعی سال گذشته حدود ۱۰۰ هزار هکتار گندم بر اثر خشک سالی از بین رفت. در این شرایط بحرانی تامین آب بخش کشاورزی گلستان با مشکلات وچالش های زیادی روبررو است.
وی افزود: گلستان به کشورهای آسیا میانه و اورسیا از طریق مرز آبی و زمینی دسترسی دارد که این یک مزیت مثبت برای استان است. استان در تولیدات محصولات کشاورزی، میگو، خاویار و صنایع پتروشیمی و ... حرفی برای گفتن دارد. امکانات بالقوه مناسب در بخشهای تولیدی استان به منظور یافتن بازارهای جدید صادراتی وجود دارد.
این فعال اقتصادی بیان کرد: بازار کشورهای آسیای میانه، بهترین فرصت برای توسعه گلستان است و در حال حاضر در استان بیش از ۸۰۰ فعال اقتصادی کارت بازرگانی دارند و عمده فعالیت فعالان اقتصادی آنها با کشورهای آسیای میانه است.
علی اصغری افزود: حوزه تجارت خارجی باید رونق پیدا کند تا اقتصاد استان شکوفا شود آنگاه باعث ایجاد شغل در زمینههای مختلف برای جوانان خواهد شد. گلستان در ۱۵ محصول تولیدی کشاورزی دارای رتبههای تک رقمی است و مسئولین استان باید اقداماتی انجام دهند که بتوانیم محصولات تولیدی را در استان فرآوری و تبدیل به محصول نهایی کنیم.
وی گفت: گلستان در حوزه پرورش آبزیان تنوع بسیاری زیادی دارد و میگو گلستان یک برند است. مرکز پرورش میگوی شمال کشور در ۱۰ کیلومتری ساحل گمیشان قرار دارد. در حال حاضر سرمایهگذاران پرورش میگو در استان با مشکلاتی روبه رو هستند که دولت باید در زمینه رفع مشکلات سرمایه گذاران ورود جدی کند.
وی تصریح کرد: مشکل صدور سند، تامین امنیت سایت میگو، آب مطمئن، افزایش غیرقانونی اجاره بهای مزارع، نداشتن پایانه صادراتی، تولید غذای میگو در استان و... از مشکلات جدی سرمایه گذاران سایت میگوی گمیشان است. اگر مسئولین استان همت کنند گلستان به قطب تولید میگوی پرورشی کشور تبدیل خواهد شد.
مدیر کل صنعت، معدن وتجارت گلستان هم در ادامه به خبرنگار ایلنا اظهار کرد: در نیمه اول سالجاری صادرات کالا از استان گلستان ۳۷ درصد رشد داشته است و ۱۴۱ میلیون دلار از گمرکات استان به کشورهای هدف صادر شده است.
درویشعلی حسن زاده ادامه داد: در حال حاضر کالاهای گلستان به کشورهای، عراق، افغانستان، ترکمنستان، قزاقستان، ازبکستان، رومانی، ارمنستان، روسیه، بلغارستان و ... صادر میشود. همه مجموعه باید تلاش کنند که صادرات کالا از استان به کشورهای هدف به ۵۰۰ میلیون دلار برسد.
وی افزود: ۲۸ هزار نفر در ۱۱۰۰ واحد صنعتی در استان مشغول به کار هستند که اغلب این واحد های صنعتی کوچک هستند. از ابتدای سالجاری تاکنون ۲۹ واحد صنعتی که در استان راکد بودند به چرخه تولید بازگشتند.
حسن زاده بیان کرد: از ابتدای سالجاری تاکنون مشکل ۱۴۰ واحد تولیدی در استان در جلسه رفع موانع تولید بررسی و برطرف شد. این واحدهای تولیدی در بخش صنعتی، کشاورزی و ... فعالیت میکردند و اغلب مشکل آنها در زمینه تسهیلات بانکی بود.
وی تصریح کرد: گلستان در کریدور شمال به جنوب قرار گرفته و مکان مناسبی برای سرمایه گذاری در زمینههای مختلف کشاورزی، صنعتی، معدنی، شیلات و ... است. استان از طریق دریا و زمینی به کشورهای اورسیا دسترسی دارد.
وی گفت: اگر از ظرفیت توسعه وتجارت با کشورهای اورسیا به خوبی استفاده شود باعث ایجاد اشتغال برای جونان استان خواهد شد و همه دستگاه برای این اقدام مهم و بزرگ باید پای کار باشند.