در گفت و گو با ایلنا مطرح شد؛
عرضه شیر خام در واحدهای لبنیات سنتی کهگیلویه و بویراحمد ممنوع است
درمان تب مالت در ایران کار سادهای نیست
مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد از مردم این استان خواست به هیچ عنوان از شیرخام دام های سبک و سنگین استفاده کنند و تاکیدکرد که عرضه شیرخام در واحدهای لبنیات سنتی این استان ممنوع است.
"سیدمختار رجائی فر" در گفت و گو با ایلنا از یاسوج با تاکید براینکه عرضه شیر خام در لبنیات سنتیها در استان کهگیلویه و بویراحمد ممنوع است، اظهار داشت: شیر در مقایسه با سایر فرآوردههای دامی آسیب پذیری بیشتری در برابر عوامل بیماریزا و آلودگیها دارد، بگونهای که امکان انتقال تب مالت را به خریداران دارد.
وی با بیان اینکه از شهروندان درخواست میشود از مصرف لبنیات سنتی خودداری کنند، تصریح کرد: احتمال ابتلا به بیماریهای مشترک بین انسان و دام بویژه بیماری تب مالت از طریق مصرف شیر و فرآورده های لبنی آلوده وجود دارد.
مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: در بین محصولات لبنی، پنیر و بستنی سنتی خطرناکترین فرآوردهها به شمار میروند، زیرا برای تولید این فرآوردههای لبنی به شیوه سنتی، شیر به مرحله جوشیدن نمیرسد و احتمال بیماریزا بودن آن بیشتر است.
بگفته رجائی فر، مصرف پنیر تازهای که از شیر سنتی تهیه شده باشد هم مانند شیر است، اما اگر پنیری که بصورت سنتی تهیه شده، حداقل بمدت سه ماه در آب نمک نگهداری شود، باکتریهای آلوده به تب مالت در آن از بین میرود.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود خطر بیماری تب مالت همچنان فروش شیر خام در برخی مراکز عرضه لبنیات سنتی ادامه دارد؟ توضیح داد: عرضه و فروش شیر خام در مراکز فروش لبنیات سنتی بطور کلی ممنوع است.
مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد افزود: مراکز عرضه لبنیات سنتی فقط می توانند فرآوردههای لبنی و محصولات فرآوری شده از شیر مانند ماست را ارائه کنند، وزارت بهداشت و ماموران بهداشتی وزارت بهداشت بر این مراکز نظارت مستقیم دارند و اگر در هر یک از این مراکز تخلفی مشاهده شود از جمله اینکه اقدام به فروش شیر خام کنند، به سرعت با آنها برخورد می شود.
رجائی فر با اشاره به اینکه برخی مراکز عرضه لبنیات سنتی برای فروش بیشتر خود، عوامفریبی میکنند و درباره لبنیات صنعتی، حرف های غیر علمی و عوامانه می زنند، یادآور شد: لبنیات صنعتی دو نوع است، یک نوع لبنیات عاری از هر نوع میکروب که لبنیات استریلیزه است و مدت زمان نگهداری آن طولانی تر و یک نوع هم لبنیات پاستوریزه است که میکروب های مفید و غیر بیماری زا در آن باقی می ماند اما مدت نگهداری آن کمتر است.
وی گفت: توصیه ما به مردم این است که از لبنیات پاستوریزه استفاده کنند و در صورت استفاده از لبنیات سنتی و فله، این اقلام را از مراکز مورد تایید دانشگاههای علوم پزشکی تهیه کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد افزود: اگرچه جوشاندن مستقیم شیر برای از بین بردن آلودگیهای شیر راهکار صحیحی است اما باید توجه داشت ارزش غذایی شیر جوشیده شده کمتر از شیر پاستوریزه است.
وی با تشریح مشخصات بیماری تب مالت، ادامه داد: بیماری تب مالت یا بروسلوز یک بیماری میکروبی (باکتریایی) مشترک بین انسان و دام است که میتواند از طریق شیر و محصولات لبنی یا گوشت آلوده به انسان منتقل شود.
رجائی فر با بیان اینکه مهمترین اقدام برای کنترل و کاهش تب مالت در کشور و استان کهگیلویه و بویراحمد است که میزان پوشش واکسیناسیون دامها و کیفیت واکسن آن با همکاری سازمان دامپزشکی افزایش یابد، اظهارداشت: اقدام مهم دیگر برای کاهش این بیماری، نظارت جدی تر بر مراکز عرضه و نگهداری دام و به خصوص آغل های نگهداری دام است زیرا تحقیقات نشان می دهد حتی تنفس در آغل آلوده می تواند باعث انتقال تب مالت شود.
درمان تب مالت در ایران کار ساده ای نیست
وی گفت: نوع بیماری تب مالت که در ایران وجود دارد، موذی ترین، سخت ترین و بدترین نوع تب مالت در دنیاست که به آن بروسلوز مدیترانهای گفته می شود و درمان کامل آن کار سادهای نیست.
رجائی فر گفت: مردم مطلع باشند که عرضه و فروش شیر خام ممنوع است و اگر در جایی چنین تخلفی را مشاهده کردند، از طریق شماره تماس 1512 دامپزشکی و یا 190 یا 1490 به وزارت بهداشت اطلاع دهند تا به سرعت با مُتخلفان برخورد شود.