خبرگزاری کار ایران

ایلنا از فارس گزارش می‌دهد؛

صنعتی شدن فارس؛ رویایی که تعبیر نشد

صنعتی شدن فارس؛ رویایی که تعبیر نشد
کد خبر : ۱۴۰۸۱۹۹

مهرماه 1400 بود که نمایندگان شیراز در جلسه‌ای با وزیر نیرو از مجوز زیر پوشش رفتن کل استان فارس برای انتقال آب از خلیج فارس خبردادند؛ آنها با طرح این موضوع که این مجوز باعث خواهد شد تا مشکلات صنایع استان در دسترسی به آب پایدار حل شود، امیدواری‌های زیادی را برای نزدیک شدن فارس به یک استان صنعتی ایجاد کردند.

عضو کمیسیون انرژی مجلس معتقد است تا زمانی که طرح جامع برای انتقال آب به استان فارس تهیه و استقرار صنایع مشخص نشود؛ موضوع انتقال آب به درستی پیش نخواهد رفت.

فریدون عباسی در گفت‌وگو با ایلنا با اشاره به برآورد هزینه انتقال آب، می‌افزاید: هزینه شیرین کردن، انتقال آب، لوله گذاری، نگهداری مسیر و .... باید مورد توجه قرار گیرد و صنایع باید این هزینه‌ها را در نظر داشته باشند.

عباسی با اشاره به اینکه منابع آبی استان سبب ایجاد و راه اندازی صنعت و توسعه کشاورزی در فارس نشده است، می‌گوید: مسئولان در سال‌های گذشته اجازه ندادند سد‌های استان احداث شود و همین موضوع فارس را از توسعه عقب انداخته است.

وی با بیان اینکه آرمان‌های گذشته در جهت خودکفایی، به خصوص در تولید گندم باعث شد تا استان فارس به سمت استفاده بیش از حد آب‌های زیر زمینی سوق داده شود، می‌افزاید: قطعا این رویکرد تبعات زیست محیطی برای استان درپی داشت و سیاست‌هایی که در دولت‌های گذشته اتخاذ شد صنایع را به سمت استان‌هایی مانند کرمان، یزد، قزوین، آذربایجان و خراسان هدایت کرد.

نماینده کازرون و کوه‌چنار با بیان اینکه فارس از سال‌های گذشته تاکنون از توسعه صنعتی بی‌بهره مانده است، ادامه می‌دهد: صنایعی که طی سال‌های گذشته در استان فعال بوده‌اند و باعث رونق اقتصادی شدند (مانند کارخانه‌های آزمایش، آی تی آی، قند ممسنی و ...) به سمت تعطیلی رفته‌اند؛ این صنایع در سال‌های گذشته نه تنها رشدی نداشته‌اند بلکه در مواردی به سمت رکود هدایت شده‌اند.

صنعتی شدن فارس؛ رویایی که تعبیر نشد

وی تصریح می کند: اشتغال استان فارس تنها به کشاورزی معطوف شده است و بسیاری از مردم استان امورات و زندگی خود را از این طریق می‌گذرانند.

عباسی با بیان اینکه بی‌توجهی به موضوع آب نیز یکی از مواردی است که فارس را با چالش مواجه کرده است، می‌گوید: نبود و کمبود آب باعث شده است تا مردم در کشاورزی هم با مشکل مواجه شوند و شاهد آن هستیم که عمق چاه‌های آب استان روز به روز  در حال افزایش است.

این نماینده مجلس معتقد است؛ مشکلات باعث شده تا مردم بعضی از شهرستان‌های فارس مانند کازرون و .... جهت امرار معاش خود به مشاغلی مانند قاچاق لباس، نوشیدنی، پارچه و ... روی بیاورند، تصریح می‌کند: نزدیکی به استان‌های بوشهر و بندرعباس یکی از دیگر دلایل روی آوردن تعدادی از مردم به این مشاغل است.

مسئولان دنبال احداث سد جهت تامین آب کازرون

عضو کمیسیون انرژی مجلس عنوان می کند: اگرچه دو سد نرگسی و چروم می‌توانستند تاثیر بسزایی در تامین آب داشته باشند اما روند تکمیل سد نرگسی تا سال ۹۹ متوقف بود و مسئولان دنبال احداث سد جهت تامین آب کازرون نبودند و اراده‌ای برای تکمیل مطالعات سد چروم وجود نداشت.

وی ادامه می‌دهد: سد دالکی و رئیسعلی  هم که در ابتدای استان بوشهر ایجاد شده‌اند از مسیر سد نرگسی و چروم تغذیه می‌شوند و استان بوشهر از این آب‌ها منتفع شده و متاسفانه فارس از این موضوع بی بهره مانده است.

صنعتی شدن فارس؛ رویایی که تعبیر نشد

عضو مجمع نمایندگان فارس با اشاره به اینکه دریاچه پریشان که بزرگترین دریاچه آب شیرین بوده است به دلیل حفر چاه‌های مجاز و غیر مجاز در سال‌های گذشته کاملا خشک شده است، تصریح می‌کند: با وجود چاه‌های مجاز و غیر مجاز اطراف پریشان دیگر اجازه داده نمی‌شود این دریاچه رنگ آب را ببیند.

عباسی می‌گوید: آبی که از سمت رودخانه شاپور، چشمه ساسان و 28 حلقه چاه در شهرستان کازرون به سمت استان بوشهر می‌رود، منطقه کازرون و کوه چنار را با چالش شدید خشکی مواجه کرده است و بسیاری از شهرهای این نقطه با مشکل آب شرب مواجه هستند.

پیشگامی بوشهر از فارس در صنعتی شدن

به اعتقاد عضو مجمع نمایندگان فارس با بیان اینکه تا زمانی که آب شهرستان‌های کازرون بدون هیچ هزینه‌ای وارد استان بوشهر شود، این استان جنوبی برای تهیه آب شیرین کن گام بر نمی‌دارد، می‌افزاید: مهاجرت مردم از نقاط مختلف کشور به بوشهر این استان را با رشد صنعتی مواجه کرده است و مسئولان بوشهر از محل مسئولیت‌های اجتماعی اقدامات مناسبی در جهت ایجاد راه، احداث مدارس و عمران و آبادی گام برداشته‌اند.

عباسی خاطرنشان می‌کند: در بحث انتقال آب موضوعی که پیگیری شد این بود که آب از سمت بوشهر به سمت کازرون، شیراز، اقلید و آباده  گذشته و در نهایت وارد شهر مبارکه و استان اصفهان شود اما مسئولان اصفهان با این مسیر انتقال آب موافقت نکردند و موضوع این بخش جدی نیست.

این نماینده مجلس با بیان اینکه انتقال آب باید حتما صرفه اقتصادی داشته باشد، عنوان می‌کند: در صورتی که مسئولان مسیر انتقال آب را از مسیر خلیج فارس به شهرستان کازرون تعیین می‌کردند بخش‌هایی از استان بوشهر هم از نعمت آب بهره‌مند می‌شد؛ این در حالی است که هزینه آب شیرین کن انتقال آب در آینده از مسیر خلیج فارس توسط بخش خصوصی و خصولتی و صنایعی مانند فولاد مبارکه و فولاد اقلید ایجاد و تامین می‌شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطر نشان می کند: وجود کارخانه ها و صنایع انرژی بر در شهرستان لامرد باعث می شود تا عمده انتقال آب از خلیج فارس به این سمت برود و از طرفی انتقال آب از مسیر نی ریز و داراب به محل اختلاف تبدیل شده است.

صنعتی شدن فارس؛ رویایی که تعبیر نشد

تاثیر گذاری افراد در مسیر انتقال آب

عباسی مدعی شد: همانگونه که در حوزه های سیاسی کشور احزاب نقش پررنگی ندارند و افراد تاثیر گذارترند؛ در حوزه اقتصادی هم درب به همین پاشنه می چرخد. در حال حاضر هر فردی یک نفر را در پایتخت بشناسد مسوولان را وادار به هدایت آب به سمت نقطه دلخواه خود می کند، از این‌رو اشخاص تاثیرگذاری بیشتری در حوزه اقتصادی  دارند و موضوع اصلی آن کمتر مورد توجه قرار می گیرد.

عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه در جهت انتقال آب از لامرد به شیراز باید سرمایه گذاران خارجی و داخلی وارد میدان شوند، می گوید: برخی اعداد در حوزه انتقال آب باید دقیق تر مورد بررسی قرار گیرد؛ تنها موضوع زیست محیطی می تواند پروژه انتقال آب را محدود کند.

به گزارش ایلنا، فعالان اقتصادی معتقدند، انتقال آب از دریا هزینه‌های کلانی را روی دوش کشور می‌گذارد و به هیچ وجه به صرفه نیست و باید سیاست مناسب را پیگیری کرد تا مشکل کم آبی در کشور حل شود که یکی از مهم‌ترین آنها انتقال صنایع آب‌بر از مناطق مرکزی به مناطق ساحلی است.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز