معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز هشدار داد؛
۱۳ درصد جمعیت فارس بالای ۶۰ سال است/ زیرساختها برای سالمندی آماده نیستند

آخرین وضعیت شیوع محدود سرخک در فارس
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: ۱۲ درصد جمعیت ایران و ۱۳ درصد جمعیت فارس معادل بیش از ۵۵۰ هزار نفر بالای ۶۰ سال هستند.
به گزارش ایلنا، اورنگ ایلامی امروز ٦ اردیبهشت در نشست خبری با خبرنگاران افزود: تا سال ۱۴۳۰ پیشبینی میشود ۳۰ درصد جمعیت کشور سالمند شوند یعنی از هر سه نفر یک نفر سالمند خواهد بود. این در حالی است که کشورهای پیشرفته مانند ژاپن، آلمان و ایتالیا با ۲۳ تا ۲۵ درصد جمعیت سالمند طی ۱۵۰ سال به این مرحله رسیدهاند اما ایران در کمتر از ۳۰ سال با این موج مواجه خواهد شد.
ایلامی گفت: زیرساختهای کشور برای این موج سالمندی آماده نیست؛ در دنیا به ازای هر ۱۷ تا ۱۸ نفر یک تخت سالمندی وجود دارد اما در ایران این نسبت به ازای هر ۷۰۰ نفر یک تخت است.
وی خواستار تقویت صندوقهای بازنشستگی و بیمههای مکمل شد و عنوان کرد: سالمندان به دلیل استقلال مالی کمتر و نیاز به مراقبت بیشتر گروهی آسیبپذیر هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
ایلامی بر اهمیت سلامت مادران و نوزادان تأکید کرد و اظهار داشت: سلامت هر بانویی سلامت و بقای نوزاد را تضمین میکند و مادران و نوزادان سالم پایههای خانوادههای قوی، جوامع سالم و آینده روشن هستند. این موضوع باید در اولویت برنامهریزیهای سلامت قرار گیرد.
علل اصلی مرگ نوزادی شناسایی میشوند
وی ادامه داد: میزان مرگ نوزادی در فارس حدود ۱۱ در هر هزار تولد زنده است که نسبت به پیش از انقلاب با ۱۲۰ در هزار بیش از ۹۰ درصد کاهش یافته اما نسبت به میانگین کشوری اندکی بالاتر است. دلیل آن ارجاع بیماران از استانهای همجوار مانند بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و جنوب کرمان به فارس بهعنوان قطب درمانی منطقه است. بیش از ۳۰ درصد بیماران بخشهای مراقبت ویژه نوزادان از این استانها هستند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: نارسی و سندرم زجر تنفسی ناشی از تکامل ناکافی ریه دو علت اصلی مرگ نوزادی در فارس هستند.
ایلامی با اشاره به پیشرفتهای علمی گفت: دپارتمان پریناتولوژی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تربیت متخصصان فوقتخصصی تشخیص پیش از تولد امکان شناسایی و درمان بیماریها را فراهم کرده است. تکنیکهایی مانند آمنیوسنتز و جراحی جنین در رحم مادر در شیراز انجام میشود. هدف این اقدامات اصلاح ناهنجاریها و درمان بیماریهاست نه سقط جنین، تا جنینهای قابل درمان بهصورت سالم متولد شوند.
ایلامی اظهار داشت: سالمندی فعال کلید بهرهمندی از توانمندیهای سالمندان است.در دانشگاه علوم پزشکی شیراز اساتید پیشکسوت بالای ۶۰ سال که استاد تمام یا ممتاز هستند ستونهای آموزش و تربیت متخصصان و فوقتخصصها به شمار میروند.
وی گفت: این اساتید با انتقال تجربه و دانش به نسل جدید پزشکان و دانشجویان به جامعه خدمت میکنند. این الگو باید در همه سازمانها برای استفاده از ظرفیت مشاورهای و تجربی سالمندان اعم از زنان و مردان پیادهسازی شود.
ازدواج دیرهنگام تهدیدی برای سلامت نوزادان
ایلامی با اشاره به تأثیر سن ازدواج بر سلامت مادران و نوزادان گفت: بهترین سن ازدواج برای زنان ۲۱ تا ۲۵ سال و برای مردان ۲۵ تا ۲۹ سال است. ازدواج دیرهنگام بهویژه در سنین بالا عوارض مادری و مرگومیر نوزادی را افزایش میدهد و نیازمند فرهنگسازی برای ترویج ازدواج در سنین مناسب است.
وی با بیان اینکه سلامت مادران و نوزادان و ترویج سالمندی فعال دو محور اساسی برای توسعه پایدار جامعه هستند، خاطرنشان کرد: دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بهرهگیری از توان اساتید پیشکسوت و پیشرفتهای علمی در پریناتولوژی گامهای مؤثری برداشته است؛ تقویت زیرساختها، صندوقهای بازنشستگی و بیمههای مکمل همراه با استفاده از ظرفیتهای سالمندان و بهبود مراقبتهای پیش از تولد آیندهای سالم و پویا برای جامعه رقم خواهد زد.
تاخیر در توزیع واکسنهای ترکیبی به دلیل تحریمها
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به اینکه ایران به دلیل تحریمهای ظالمانه با چالشهایی در تأمین و توزیع واکسنهای ترکیبی پنجظرفیتی و ششظرفیتی مواجه بوده است، عنوان کرد: این واکسنها که علیه بیماریهایی مانند دیفتری، کزاز، سیاهسرفه، هپاتیت B، هموفیلوس آنفلوآنزا نوع B و فلج اطفال ایمنی ایجاد میکنند به دلیل تکنولوژی پیشرفته وارداتی هستند. مشکلات انتقال ارز باعث تأخیر در پرداختها و تأمین این واکسنها در سطح کشور از جمله استان فارس شده اما اخیراً موانع برطرف شده و توزیع در حال انجام است.
آخرین وضعیت شیوع محدود سرخک در فارس
ایلامی در پاسخ به پرسش درباره وضعیت بیماری سرخک در استان فارس گفت: مواردی از سرخک در سه شهرستان فسا، زرین دشت و داراب گزارش شده که تعداد چهار مورد مثبت گزارش شده است. این موارد عمدتاً در میان اتباع خارجی با پوشش واکسیناسیون ناکافی مشاهده شده است.
وی تاکید کرد: بیماریهای کنترلشده مانند سرخک در صورت غفلت میتوانند بازپدید شوند بهویژه در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف مانند بیماران سرطانی یا روماتولوژیک. برای پیشگیری عملیات لکهگیری واکسیناسیون در مناطق پرخطر و اردوگاههای اتباع خارجی آغاز شده و پرسنل بهداشتی درمانی نیز واکسینه میشوند.
کمبود مقطعی واکسن در مراکز بهداشت
ایلامی در پاسخ به پرسشی در خصوص اینکه در برخی مراکز بهداشت به دلیل تأخیر در تأمین واکسنهای ترکیبی مادران با کمبود مواجه شدهاند، افزود: برخی خانوادهها به دنبال واکسنهای خاص وارداتی هستند و از دریافت واکسنهای داخلی امتناع میکنند. با این حال معاونت غذا و دارو در حال تأمین واکسنهاست و تا سه هفته آینده توزیع گستردهتر خواهد شد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: با رفع موانع مالی و تأمین واکسنهای ترکیبی وضعیت توزیع در مراکز بهداشت بهبود خواهد یافت. خانوادهها برای تزریق بهموقع واکسنها همکاری کنند و از شایعات درباره عوارض واکسن پرهیز کنند. کنترل بیماریهایی مانند سرخک و تقویت پوشش واکسیناسیون بهویژه در مناطق پرخطر کلید حفظ سلامت جامعه است.