در گفت و گو با ایلنا مطرح شد؛
تولید نفت در محدوده سد چم شیر گچساران متوقف شد
سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از توقف عملیات تولید و استحصال در پنج حلقه چاه نفت در محدوده سد چم شیر این شهرستان که قرار است به زودی توسط رئیسی به بهره برداری برسد خبرداد.
"غلامرضا کمالی" در گفت و گو با ایلنا از یاسوج با تشریح شرایط کنونی چاههای نفت محدوده سد چم شیر گچساران، اظهار داشت: عملیات تولید و استحصال نفت از پنج حلقه چاه نفتی در حاشیه این سد اکنون متوقف شده و البته اقدامات ایمن سازی سه حلقه از این چاهها به اتمام رسیده و ایمن سازی 2 حلقه دیگر در حال انجام است.
وی با بیان اینکه سدچمشیر گچساران به عنوان یک سد ملی متناسب با سیاستگذاریهایی که نظام دارد، وجاهت لازم را از مبادی ذیربط برای احداث اخذ کرده است، خاطرنشان کرد: پنج حلقه چاه نفت در حوزه و مجاورت این سد فعال بودند و به دلیل آبگیری سد و به بهرهبرداری رسیدن آن، اکنون نمیتوانند به فعالیت خود ادامه بدهند.
سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: البته این بدان معنا نیست که این چاهها را از دست دادهایم و قابل استحضال نیستند و ما اکنون تولید چاههای دیگر را بیشتر میکنیم تا جایگزین تولید این چاهها شود.
کمالی با تاکید براینکه برای استحصال دوباره این پنج حلقه چاه در آینده نیازمند هزینههای بیشتری نسبت به شرایط کنونی هستیم، یادآور شد: با حفاریهای مورب در آینده، کار استحصال نفت از این چاهها نیز انجام می گیرد.
وی گفت: سدچمشیر برای منطقه ارزش دارد و باید احداث شود و بتواند ایجاد تحول کند چراکه وجودش الزامی قلمداد شده است.
سرپرست شرکت بهرهبرداری نفت و گاز گچساران در پاسخ به این سئوال که چرا ایمن سازی این پنج حلقه چاه اکنون صورت گرفته و قبلا ایمن سازی نشده است؟ هم تصریح کرد: در کارهای توسعهای الزامی نیست وقتی یک پروژه فعال است چاه مورب احداث شود و آن پروژه فعال متوقف شود.
کمالی با بیان اینکه چاه توسعهای جزء برنامههای شرکت نفت ما است و این اقدامات در همه جا انجام میگیرد، ادامه داد: به دلیل اینکه در آینده مشکل زیست محیطی در سد درست نشود ایمن سازی را شروع کردهایم.
وی گفت: اگر هرکدام از این چاهها ایمن سازی نشود و به دلیل فشار آب دچار مشکلی شود آنوقت این نفت تا خلیج فارس را آلوده و باید شاهد یک فاجعه زیست محیطی باشیم.
سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با تاکید براینکه اگر دقتهای لازم در ایمن سازی چاههای نفت صورت نگیرد مشکل زیست محیطی میتواند دامنه وسیع داشته باشد، اظهار داشت: به دلیل اینکه با چالش جدی در آینده مواجه نشویم از هم اکنون کار ایمن سازی چاههای نفت حاشیه سدچمشیر در حال انجام است و البته معتقدم باید فکر جدی بحال شان کرد.
کمالی افزود: کارشناسان فنی شرکت ملی مناطق نفتخیز به جمع بندی رسیدهاند که باید عملیات تولید این چاهها در شرایط فعلی متوقف و حفاری مورب جهت حفر دوباره در آینده صورت گیرد.
وی تاکید کرد با وارد مدارکردن سایر چاهها، کمبود ناشی از توقف پنج حلقه چاه سدچمشیر جبران میشود و هیچ مشکلی هم در این ارتباط وجود ندارد.
سرپرست شرکت بهرهبرداری نفت و گاز گچساران در پاسخ به این سئوال که آیا ضمانت اجرایی برای ایمن سازی مطلوب این چاهها وجود دارد که شاهد مشکل زیست محیطی در آینده نباشیم؟ هم خاطرنشان کرد: وقتی ایمن سازی میشود یعنی ضمانت سازی میشود و با بهره گیری از صنعت داخلی، عمق زیادی از این چاهها را ایمن سازی میکنند.
کمالی گفت: در جهت ایمن سازی جریان آب در بالا و پایین سد چمشیر گچساران، با توجه به استقرار پنج حلقه چاه در محدوده این سد و براساس تصمیمات بالادستی شرکت ملی نفت، این چاهها ایمن سازی میشود که ایمن سازی نیز در حال انجام است و تولیدات این چاهها در آینده با روشهای دیگری استحصال میشود.
به گزارش ایلنا، سد و نیروگاه چمشیر گچساران بزرگترین طرح برق و آبی در کشور است که با هدف ذخیره ۲/۳ میلیارد متر مکعب آب، تولید ۴٨٠ گیگاوات ساعت انرژی برق آبی در سال و بهبود کیفیت و کنترل سیلابها بر روی رودخانه زهره ساخته شد.
تأمین آب آشامیدنی و صنعتی، بهرهمند شدن ٨۵ هزار هکتار زمینهای کشاورزی استانهای کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و بوشهر، تولید ۴۸ گیگاوات برق آبی، ایجاد زیرساخت مناسب برای تولید صنعت آبزیان و صنایع وابسته، ایجاد بستر مناسب جهت توسعه گردشگری منطقه، کنترل سیلابها، استفاده بهینه از آب و جلوگیری از بروز خسارات سیلاب، اشتغال زایی، کنترل شوری آب رودخانه زهره و احیاء اراضی پایین دست از مهمترین اهداف این طرح اقتصادی است.
این سد از نوع بتنی غلتکی ( RCC ) است که مطالعه احداث آن در سال ۷۳ از سوی سازمان آب منطقهای فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفت.
سد چم شیر در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی گچساران برروی رودخانه زهره ساخته شده که طول تاج ۶۸۰ متر، ارتفاع بدنه سد ۱۵۱ متر، نوع سرریز اوجی دریچه دار با سه دریچه قطاعی، حجم مخزن ۲.۳ میلیارد مترمکعب، ظرفیت نیروگاه ۱۷۶ مگاوات به علاوه نیروگاه جریانی به ظرفیت ۱۱ مگاوات، حجم حفاری چهار میلیون و ۷۶۱ هزار مترمکعب، لاینینگ گالری ها و تونل ها سه هزار و ۵۶ متر است.
رئیسی رئیس جمهور دولت سیزدهم و محرابیان وزیر نیروی این دولت قرار است در روز 26 تیرماه جاری سد چمشیر گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد را افتتاح کنند.