ایلنا از آذربایجان غربی گزارش میدهد؛
کاهش ۵۰ درصدی برداشت گیلاس نسبت به مدت مشابه سال گذشته / سهم دلال از سود گیلاس بیشتر از باغدار است
فصل برداشت گیلاس در اشنویه با کاهش قابل توجه این محصول به دلیل سرمازدگی باغات آذربایجان غربی در حالی آغاز شده است، که هزینههای بالا سبب کاهش سود باغداران این محصول پس از یک سال زحمت شده و دلالان سود بیشتری نصیب شان میشود.
به گزارش ایلنا، باغداران زیادی در اشنویه برای امرار معاش خود گیلاس کشت کردهاند و به امید برداشت و فروش آنها در بازار یک سال تمام از آنها مراقبت میکنند. امسال به دلیل سرمازدگی باغات منطقه محصولات کمتر از سالهای قبل است. کیفیت گیلاس اشنویه مخصوصا تکدانه در کل ایران مشهور است، کشاورزان برای محصول مرغوب و بازار پسند هزینههای زیادی برای آبیاری و کود درختان پرداخت میکنند.
وطن خواه یکی از باغداران اهل اشنویه با بیان اینکه مزد کارگران در فصل برداشت گیلاس افزایش پیدا کرده گفت: باغداران امسال برای یک کارگر حرفهای گیلاس چین روزی ۳۵۰ هزار تومان دستمزد پرداخت میکنند.
حسنی باغدار دیگری با بیان اینکه، گیلاس توجیه اقتصادی خوبی دارد و لذا نباید به آن بیتوجه بود گفت: چون فصل برداشت این محصول بسیار کوتاه است، باغداران مجبور هستند میوه را از درختان چیده و به فروش برسانند که با توجه به این شرایط دلالان در کمین هستند تا میوه را ارزان از باغدار خرید کنند.
وی ادامه داد: در حال حاضر قیمت هر کیلو گیلاس را دلالان درب باغ ۲۰ الی ۲۵ هزار تومان میخرند، اما همین گیلاس را با قیمت هر کیلو ۵۰ الی ۶۰ هزار تومان در بازار بفروش میرسانند.
این باغدار افزود: سهم دلال از سود گیلاس بیشتر از باغداری است که یک سال زحمت را کشیده و اکنون در حال برداشت است.
حسنی خواستار حمایت بیش از پیش از باغداران برای اجرای طرحهای آبیاری نوین و نیز صنایع بستهبندی در منطقه شد و افزود: وقتی بتوانیم، خودمان در منطقه محصولات درجه یک را با بستهبندیهای زیبا روانه بازار کنیم، میتوانیم، مشتری بیشتری داشته و به قیمت بالاتری محصولاتمان را بفروشیم، که این امر نیازمند حمایت مسئولان است.
کاهش ۵۰ درصدی تولید گیلاس در اشنویه
با یزیدی مدیر جهادکشاورزی اشنویه با بیان اینکه برداشت گیلاس از باغات شهرستان آغاز شده افزود: پیش بینی می شود ۲ هزار تن گیلاس از باغات برداشت شود.
وی افزود: متاسفانه به دلیل سرمازدگی باغات، امسال برداشت گیلاس نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۰ درصد کاهش دارد.
وی افزود: سطح زیر کشت این محصول به ۸۱۸ هکتار رسیده که از این میزان ۴۹۸ هکتار بارده و ۳۲۰ هکتار غیربارده است.
بایزیدی گفت: به طور میانگین از هر هکتار باغ بارور این شهرستان، هشت تُن محصول برداشت میشود و این شهرستان با توجه به شرایط اقلیمی و آبو هوایی مستعد کشت گیلاس است.
مدیر جهادکشاورزی اشنویه ادامه داد: ارقام گیلاسی که در اشنویه کشت میشود، شامل تکدانهای مشهد، خوشهای، زرد دانشکده، سفید ارومیه و نوع محلی به نام (خومالی) است که این نوع گیلاس مزه و کیفیت عالی و خواهان زیادی دارد.
به گفته بایزیدی روزانه بیش از هفت هزار نفر به صورت مستقیم در فصل برداشت گیلاس مشغول به کار می شوند.
روناک تاسا، رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اشنویه از برگزاری ششمین دوره جشنواره گیلاس اشنویه در تیر ماه خبر داد و گفت: این دوره از جشنواره به مدت سه روز از 14 تا 16 تیر در محل باغ گیلاس شهرداری اشنویه برگزار میشود.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اشنویه افزود: برپایی غرفههای صنایعدستی، محصولات کشاورزی و غذاهای محلی، اجرای زنده موسیقی سنتی و رقص محلی و برگزاری تورهای گردشگری در سطح شهرستان از جمله برنامههای جانبی ششمین دوره جشنواره گیلاس اشنویه هستند.
وی ادامه داد: جشنواره گیلاس اشنویه با هدف برندسازی این شهرستان به عنوان قطب تولید گیلاس و جذب گردشگر هر ساله برگزار میشود که مورد استقبال مسافران و گردشگران از سطح کشور نیز قرار میگیرد.