خبرگزاری کار ایران

حجم گاز خانگی ایران معادل کشوری با حدود ۷۵۰ میلیون نفر جمعیت است؛

ناترازی گاز طبیعی به دلیل عدم موازنه تولید و مصرف/ مشترکان بدمصرف، منتظر قبض‌های میلیونی باشند

ناترازی گاز طبیعی به دلیل عدم موازنه تولید و مصرف/ مشترکان بدمصرف، منتظر قبض‌های میلیونی باشند
کد خبر : ۱۳۳۴۲۳۸

میزان تعهد شرکت گاز برای تأمین گاز صنایع، چگونگی گازرسانی به مشترکان بخش‌های خانگی و صنعتی، حجم استفاده از سوخت گاز در بخش‌های مختلف، استفاده بیش از حد مصرف گاز در ایران، چگونگی رعایت الگوی مصرف ، بخشی از صحبت های مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی در گفت وگو با ایلنا است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، همچنین تعاریف اقلیم‌های 5 گانه و پله‌های 12 گانه و چگونگی استفاده از این موارد در تعریف گاز  بهای مشترکان گاز طبیعی، طرح‌های تشویقی و طرح‌های تنبیهی برای رعایت الگوی مصرف توسط مشترکان، حجم پوشش‌دهی گازرسانی در سطح استان مرکزی، از دیگر مواردی است که در این گفت‌وگوی خبری به آنها پرداخته شده است.

وزارت نفت متولی تأمین سوخت صنایع است

مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی با بیان اینکه وزارت نفت متولی تأمین سوخت صنایع است و این وظیفه را دارد که هر نوع سوختی اعم از مایع و گاز را برای صنایع تأمین کند، گفت: تمامی قراردادهایی که با بخش صنعت منعقد می‌کنیم، بر اساس تعهد شرکت ملی گاز، تأمین گاز طبیعی 8 ماهه گرم سال برای آن واحد صنعتی است و طبق قرارداد، شرکت گاز برای 4 ماهه سرد سال تعهدی ندارد.

محمدرضا سمیعی افزود: صاحب و مسئول واحد صنعتی متعهد است در 4 ماهه سرد سال نسبت به پیش‌بینی سوخت دوم اقداماتی را انجام دهد و زیرساخت‌های آن را برای استفاده از سوخت دوم فراهم کند. در این راستا می‌تواند ذخیره‌سازی کند و یا اینکه مشعل‌های واحد صنعتی خود را دوگانه‌سوز کند. این پیش‌بینی در واحد صنعتی باید انجام شود و صاحب واحد صنعتی باید آن را انجام دهد.

وی ادامه داد: اگر صنعتی وجود داشته باشد که بیشتر از میزان تعهد 8 ماهه شرکت گاز، سوخت گاز به آن تعلق می‌گیرد، به دلیل وجود ظرفیت‌های گاز طبیعی بوده و اتفاقی است که بر این اساس رخ می‌دهد. اما هر زمانی که نیاز داشته باشیم که گاز بخش صنعت را محدود کنیم، بر اساس همان تعهدنامه‌ای که در پرونده مشترکین صنعتی وجود دارد و مسئولان آن واحد صنعتی در جریان هستند و با اطلاع‌رسانی پیشین نسبت به محدودسازی گاز در بخش صنعت اقدام خواهیم کرد.

حجم گاز خانگی ایران معادل کشوری با حدود 750 میلیون نفر جمعیت

مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی با تأکید بر اینکه میزان تولید گاز حجم و عدد مشخصی است که تمامی آن مصرف می‌شود، اظهار داشت: هر آنچه که گاز در سطح کشور تولید می‌کنیم، همگی مصرف می‌شود که این اتفاق در تمامی فصول سال چه سرد و چه گرم رخ می‌دهد. در فصول گرم سال با توجه به پایین بودن مصرف گاز در بخش خانگی، گاز بیشتر به بخش صنعت اختصاص پیدا می‌کند. اما در فصول سرد سال، هنگامی که مصرف گاز در بخش خانگی بالا می‌رود، رژیم مصرف تغییر می‌کند و مجبور هستیم به دلیل پایداری مصرف گاز در بخش خانگی، گاز بخش صنعتی را محدود کنیم تا بتوانیم این حجم را به بخش خانگی اختصاص دهیم. دلیل محدودیت گاز طبیعی بخش صنعتی در فصول سرد سال همین است.

سمیعی با تأکید بر اینکه در حال حاضر حدود 80 درصد گاز تولیدی در کشور در بخش خانگی مصرف می‌شود، تصریح کرد: حجم گازی را که در بخش خانگی استفاده می‌کنیم، معادل کشوری با حدود 750 میلیون نفر جمعیت است. در تعریف بهتر کشور ایران با 85 میلیون نفر جمعیت، میزان گاز طبیعی را که در بخش خانگی مصرف می‌کند برابر با کشوری است که 750 میلیون نفر جمعیت دارد. این موضوع نشان می‌دهد که مصرف گاز در بخش خانگی بیش از حد مجاز و بسیار فراتر از میزان متعارف است. در این راستا باید تدابیر اساسی اندیشیده شود تا این ارقام به تراز واقعی برسد.

وی با اشاره به اینکه متأسفانه فرهنگ و الگوی مصرف رعایت نمی‌شود‌، بیان داشت: مسئله اصلی عدم رعایت دمای رفاه است. دمای رفاه بین 18 تا 20 درجه تعریف می‌شود و با پوشش یک لباس مناسب و گرم، می‌توان دمای 18 تا 20 درجه را به راحتی تنظیم کرده و از این میزان دما استفاده کرد. این در حالی است که متأسفانه در بیشتر منازل دمایی که برای خانه‌ها تنظیم می‌شود، بسیار بالا است و گاهی تا 30 درجه می‌رسد. میانگین دمای محیط‌های مسکونی در کشور ایران متأسفانه بالای 28 درجه است. آن قدر محیط را گرم نگه می‌داریم که از سوی دیگر پنجره را باز می‌گذاریم که این یک فرایند اشتباه است.

با صرفه‌جویی گاز در بخش خانگی می‌توان گاز صنایع را تأمین کرد

مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی تأکید کرد: به ازای کاهش هر یک درجه دما، می‌توان تا 6 درصد از مصرف گاز صرفه‌جویی کرد. با یک حساب سرانگشتی می‌توان دریافت که اگر دمای 28 درجه را به 21 درجه تبدیل کنیم و به عبارت بهتر 7 درجه کاهش دهیم و به ازای هر یک درجه، 6 درصد در مصرف گاز صرفه‌جویی داشته باشیم، در مجموع 42 درصد در مصرف گاز صرفه‌جویی داشته‌ایم. حال اگر این حجم 42 درصد را به 600 میلیون مترمکعبی که در بخش خانگی استفاده می‌شود تعمیم دهیم، عددی به میزان 240 میلیون مترمکعب را به دست می‌دهد که معادل مصرف گاز 4 یا 5 فاز پارس جنوبی (عسلویه) است. در نگاهی دیگر از حجم 600 میلیون مترمکعبی که با صرفه‌جویی در مصرف گاز بخش خانگی به دست می‌آید، 10 درصد آن عددی معادل 60 میلیون مترمکعب را به دست می‌دهد. باید در نظر داشت که نیروگاه حرارتی شازند در پیک مصرف خود تنها 8 میلیون مترمکعب گاز مصرف می‌کند. بر این اساس با 60 میلیون مترمکعب می‌توان 8 نیروگاه همتراز با نیروگاه حرارتی شازند را گازرسانی کرد. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که با صرفه‌جویی گاز در بخش خانگی می‌توان گاز صنایع را تأمین کرد.

سمیعی ابراز داشت: از سوی دیگر باید هر نوع سیستم گرمایشی باید از پنجره مناسب استفاده کرد. در منازلی که سیستم‌های گرمایشی پکیج وجود دارد، باید برای جلوگیری از هدررفت انرژی از پنجره‌های دوجداره استفاده کرد. اگر با سیستم گرمایشی پکیج از پنجره‌های دوجداره استفاده شود، تا 40 درصد در مصرف گاز صرفه جویی خواهد شد. اما در منازلی که سیستم‌های گرمایشی بخاری گازی وجود دارد، باید برای تهویه هوا و جلوگیری از خطرات احتمالی از پنجره‌های معمولی استفاده کرد. چرا که بخاری گازی از اکسیژن محیط بهره‌گیری می‌کند حتماً بایستی تبادل هوایی وجود داشته باشد تا اکسیژن جایگزین شود و به همین دلیل برای تهویه مناسب استفاده از پنجره‌های معمولی راهگشا است. بنابراین در این شرایط استفاده از پنجره دوجداره به علت آنکه تمامی منافذ بسته می‌شود، می‌تواند به منشاء تولید خطر تبدیل شود.

وی با تأکید بر اینکه موضوع دیگر بحث پایش موتورخانه‌‌ها است، اضافه کرد: در این راستا از سنوات گذشته بهینه‌سازی موتورخانه‌ها در دستور کار شرکت ملی گاز قرار گرفته است. تمامی مشترکانی که سیستم گرمایشی آنها موتورخانه است، می‌توانند از این طرح تشویقی استفاده کنند. عایق‌کاری، نصب رسوب‌گیر و تنظیم مشعل به صورت رایگان برای موتورخانه‌ها انجام می‌شود. در این رابطه باید به سایت شرکت گاز وارد شوند و با پیمانکارانی که از سوی شرکت گاز مجاز به ارائه چنین خدماتی هستند، وارد مذاکره می‌شوند و فرایندهای مذکور را پیمانکار تماماً به صورت رایگان انجام خواهد داد و در نهایت هزینه‌های اقدامات انجام شده از سوی شرکت گاز پرداخت خواهد شد. این موضوع تمامی مشترکان خانگی و اداری و ... را شامل خواهد شد. انجام این خدمات در سیستم‌های موتورخانه‌ها تا حدود 30 تا 40 درصد در مصرف گاز صرفه‌جویی خواهد کرد.

تعرفه‌های گازبها بر اساس اقلیم‌های 5 گانه و پله‌های 12 گانه تعریف می‌شود

مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی با اشاره به اینکه تعرفه گازبها در فصول سرد و گرم سال متفاوت بوده و نرخ‌های آن متغیر است، گفت: فصل گرم سال از ابتدای اردیبهشت ماه آغاز می‌شود و تا 15 آبان ماه ادامه دارد و فصل سرد سال نیز از 16 آبان ماه آغاز می‌شود و تا ابتدای اردیبهشت ماه ادامه دارد. تعرفه‌های گازبها در فصل سرد سال در اقلیم‌های 5 گانه شامل اقلیم‌های سرد یک، سرد 2، سرد 3، گرم یک و گرم 2 و در پله‌های 12 گانه تعریف می‌شود. از تعداد اقلیم‌های 5 گانه موجود، در فصل سرد سال، تنها 3 اقلیم در استان مرکزی وجود دارد که شامل اقلیم‌های سرد یک، سرد 2 و سرد 3 است. به طور متوسط عمده مشترکان گاز استان مرکزی در اقلیم سرد 2 قرار گرفته‌اند.

سمیعی افزود: از سوی دیگر در تعاریف گازبهای مشترکان گاز طبیعی پله‌های 12 گانه‌ای وجود دارد که اینگونه تعریف می‌شود. اگر مصرف ماهیانه هر مشترک از (o) تا 225 مترمکعب باشد در پله یک قرار می‌گیرد، از 226 تا 300 مترمکعب باشد در پله 2 قرار می‌گیرد، از 301 تا 375 مترمکعب باشد در پله 3 قرار می‌گیرد و به همین شیوه با فواصل 75 مترمکعب افزایش تا پله 12 ادامه می‌یابد.

وی ادامه داد: 3 پله نخست مشمول تغییر قیمت‌ها نمی‌شوند و تعرفه‌های آنها همان تعرفه سال گذشته است. خوشبختانه حدود 60 تا 65 درصد مشترکین گاز استان مرکزی در 3 پله نخست قرار گرفته‌اند و مشمول افزایش قیمت‌ها نمی‌شوند. اما مشترکین پله‌های 4 تا پله 7 حدود 30 درصد افزایش قیمت را نسبت به تعرفه‌های گذشته شاهد هستند. مشترکین پله‌های 8 تا پله 10 حدود 50 درصد افزایش قیمت را نسبت به تعرفه‌های گذشته مشمول می‌شوند و مشترکین پله‌های 11 و 12 حدود 70 درصد افزایش قیمت را نسبت به تعرفه‌های گذشته شاهد خواهند بود. بنابراین مشترکانی که الگوی مصرف را رعایت نکنند و بدمصرف باشند، منتظر قبض‌های میلیونی باشند.

ناترازی گاز طبیعی به دلیل عدم موازنه تولید و مصرف ایجاد شده است

مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی با یادآوری طرح‌های تشویقی این شرکت، اظهار داشت: در طرح‌های تشویقی اگر هر مشترک گاز میزان مصرف خود را در بازه زمانی یک ماهه نسبت به همان بازه زمانی در سال گذشته کاهش دهد، «برای مثال دی ماه سال جاری نسبت به دی ماه سال گذشته و یا بهمن ماه سال جاری نسبت به بهمن ماه سال گذشته»، مشمول طرح‌های تشویقی خواهد شد و به تبع میزان گازبهای کمتری نیز پرداخت خواهد کرد و مشمول تخفیف در این حوزه خواهد شد.

سمیعی با اشاره به اینکه ناترازی گاز طبیعی به دلیل عدم موازنه تولید و مصرف ایجاد شده است، تصریح کرد: باید توجه داشت که افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، یک مسئله ملی است. تمامی مشترکان گاز طبیعی و تمامی شرکت‌های گاز بایستی دست به دست یکدیگر بدهند و با رعایت صرفه‌جویی، رعایت الگوی مصرف و استفاده بهینه از گاز طبیعی بتوانند به استفاده بهینه از گاز طبیعی موضوع کمک کنند. چرا که اولویت شرکت ملی گاز و خطوط قرمز این شرکت، تأمین گاز بخش خانگی در تمامی کشور است. بنابراین بایستی تلاش‌های لازم صورت گیرد تا این ناترازی تا حدودی جبران شود و بتوانیم گاز را به تمامی مشترکین بخش خانگی برسانیم.

وی بیان داشت: در استان مرکزی با گازرسانی به 35 شهر استان ، 100 درصد خانوار شهری و با گازرسانی به بیش از 1017 روستای استان بیش از 99.5 درصد خانوار روستایی را تحت پوشش برخورداری از گاز طبیعی قرار داده‌ایم. در مجموع تمامی خانوارهای استان، بیش از 99.8 درصد پوشش گازرسانی را در سطح شهرها و روستاها انجام داده‌ایم. شرکت گاز استان مرکزی بالغ بر حدود 11 هزار کیلومتر شبکه در سطح شهرها و روستاها را، با نصب بالغ بر 320 هزار انشعاب در دستور کار داشته است که این حجم از فعالیت‌ها تاکنون انجام شده است و با این اقدامات بیش از 602 هزار مشترک در سطح استان مرکزی تحت پوشش این شرکت هستند. همچنین در سطح استان مرکزی، 100 درصد صنایع، 100 درصد شرکت‌ها و نواحی صنعتی، محورهای صنعتی و صنایع از گاز طبیعی برخوردار هستند.

حدود 75 درصد از سهم سبد انرژی در استان مرکزی را گاز طبیعی تأمین می‌کند

مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی تأکید کرد: حدود 75 درصد از سهم سبد انرژی در استان مرکزی را گاز طبیعی تأمین می‌کند. به عبارت دیگر 75 درصد از انرژی که در استان به مصرف می‌رسد، منشاء آن گاز طبیعی است. این در حالی است که این شاخص در سطح کشور حدود 70 درصد است و نشان می‌دهد که استان در این شاخص از میانگین کشوری پیشی گرفته است. بر این اساس است که شرکت گاز استان مرکزی از این حیث جزء شرکت‌های پیشرو محسوب می‌شود و رتبه نخست را در سطح کشور به خود اختصاص داده است.

سمیعی ابراز داشت: در استان مرکزی از سنوات گذشته موضوع تعالی سازمانی را پیگیری کردیم و استقرار نظام تعالی سازمانی را در شرکت گاز استان مرکزی کلید زده‌ایم. در این راستا یک سری پروژه‌ها و اقدامات بهبودی را برای رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده تعریف کرده‌ایم. بر این اساس سالیانه اهداف و اقدامات بهبود رصد و پایش می‌شود و مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

وی اضافه کرد: یکی از اقدامات و اهداف بهبودی که هر ساله در راستای نظام تعالی سازمانی انجام می‌شود، بحث نظرسنجی از مشترکان و طرف‌های ذی‌نفع است. در این رابطه مشترکان گاز طبیعی یکی از طرف‌های ذی‌نفع هستند که هر ساله توسط یک نهاد علمی از جمله نهادهای دانشگاهی، نسبت به نظرسنجی از مشترکان گاز طبیعی در سطح استان اقدام می‌شود.

مدیرعامل شرکت گاز استان مرکزی در پایان گفت: فرایند نظرسنجی بر اساس یک مبنای علمی صورت می‌گیرد و نتایج آن نتایجی است که قابل استناد، تحلیل و برنامه‌ریزی خواهد بود. خوشبختانه سال گذشته بیش از 82 درصد سطح رضایمتندی مردم را از عمکلرد شرکت گاز استان مرکزی داشته‌ایم. البته این حجم رضایت‌بخش نیست و این برنامه‌ریزی را داریم که هر ساله نسبت به افزایش میزان رضایتمندی در سطح همه طرف‌های ذی‌نفع از جمله مشترکان گاز طبیعی اقدام کنیم. 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز