مطالبات مردم یزد از رئیس جمهور؛
آب و هوای سالم ؛ مطالبه اصلی مردم/ متاسفانه روند مدیریت استان در یک سال گذشته منجر به ناامیدی شده
یزد از جمله استانهایی است که علاوه بر عدم توسعه متوازن، از مشکلات زیستی و حیاتی نظیر آلودگی آب و هوا و مسائل زیست محیطی رنج میبرد و این مسائل با وجود وعده های مکرر برطرف نشده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا از یزد، آلودگی هوا مشکل جدی این روزهای یزد است، موضوعی که با کاهش مصرف گاز در این زمستان و بهره مندی از سوخت جایگزین زوایای جدیدی پیدا کرده است.
پایداری جو، وارونگی هوا و پایین آمدن کیفیت هوا برای گروههای حساس و در ادامه برای همه شهروندان داستان تکراری پاییز و زمستان هر ساله در شهر جهانی است؛ موضوعی که هر سال به تعداد روزهای آن افزوده شده و شهرستان های استان را هم درگیر کرده است.
تا چندی پیش در فصول سرد سال شاهد تعطیلی مدارس و دانشگاه ها به دلیل بارش برف و باران بودیم اما دیگر این مشکل آلودگی هوا است که دانش آموزان و دانشجویان را در فصول سرد سال خانه نشین میکند.
آلودگی هوا در یزد باعث تعطیلی مدارس مقطع ابتدایی در سه روز پایانی هفته گذشته بود و شاخص آلایندگی در این سه روز از ۱۳۳ به ۱۵۹ رسید همچنین شاخص آلایندگی هوا در اشکذر ۱۵۹، اردکان ۱۵۷ و میبد ۱۴۴ ثبت شد و بارش باران هم در کاهش آن تاثیری نداشت.
قانون هوای پاک با گذشت ۵ سال همچنان اجرایی نشده
سئوال اساسی در کنترل این مشکل زیست محیطی که سلامت اقشار گستردهای از جامعه را تهدید میکند، مطرح است. تصویب قانون هوای پاک در مجلس گذشته انجام شد و با گذشت ۵ سال از ابلاغ آن همچنان بر روی کاغذ باقی مانده و تکالیف بر زمین مانده دستگاهها در اجرای این قانون بر روی دوش جامعه سنگینی میکند.
در قانون هوای پاک ۲۳ دستگاه به طور مستقیم و غیرمستقیم دخیل هستند و ۱۶۷ تکلیف برای این دستگاهها تدوین و تعریف شده است که به نظر می رسد کمتر از ۱۰ درصد این قانون هم اجرایی شده باشد.
محیط زیست و حفاظت از آن یکی مسئولیت جمعی و همگانی است و همه مردم در هر گروه و مسئولیتی باید در قبال حفظ محیط زیست احساس مسئولیت داشته و آن را مهم بداند.
بر کسی پوشیده نیست که آلودگی هوای یزد منشا مختلفی دارد که برای رفع آلودگی آنها باید برنامه داشت اما اینکه این برنامه از کجا باید بیاید و چگونه اجرایی شود برای مردم روشن است اما برای مسئولان نه.
این در حالی است که دستگاه ها و نهاد های مختلف نظیر وزارتخانه های آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد اسلامی و پلیس وظایفی را برعهده دارند که با قصور و تقصیر هر یک از آن ها، از یک طرف مجال اجرای تصمیات آنی و غیرکارشناسی برای دیگر نهاد ها فراهم می شود و از سویی دیگر هیچ یک از این مراکز خود را موظف به پاسخگویی نمی دانند و دیگران را مقصر جلوه می دهند.
مطالبه مردم با نوشتن طوماری برای رئیس جمهور
در این میان مردم و فعالان محیط زیست به تازگی کارزاری به راه انداخته اند تا شاید بتوانند صدای ساکنان را به گوش دولتی ها برسانند.
مردم شهرستان اردکان که بخش عمده ای از صنایع به ویژه شرکت های کاشی و سرامیک، فولاد سازی و ... در این شهرستان فعال است در طوماری امضا شده خواستار توجه جدی به محیط زیست و رفع آلودگی هوا هستند.
در بخشی از متن خطاب به سیدابراهیم رئیسی؛ رئیس جمهور آمده است:« ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران با سلام به استحضار می رساند شهرستان اردکان در حال حاضر به علت سالها سوء مدیریت حاکم بر استان و شهرستان، وضعیت نامناسبی دارد و دچار مشکلات فراوان است این معضلات که همگی از توسعه ی نامتوازن به وجود آمده سبب مصائبی چون آلودگی شدید هوا در اکثر روزهای سال، تنش شدید آبی، افت سفره های زیرزمینی، مهاجرپذیری گسترده (بالاترین نرخ رشد جمعیت در کشور به دلیل مهاجرت تغییر ترکیب جمعیتی شهرستان به طوری هم اکنون نزدیک به نیمی از جمعیت شهرستان را غیر بومیان تشکیل می دهند) نبود زیرساختهای شهری نظیر آب آشامیدنی ،بهداشتی درمانی آموزشی گرانی شدید مسکن و اجاره بها به علت تقاضای بسیار شدید در مقابل عرضه ناچیز توسعه ادامه دار و افسار گسیخته صنایع آلاینده و معادن؛ عدم ایفای تعهدات اجتماعی صنایع و معادن ... در طول سالهای گذشته شده است.»
در ادامه این متن آمده است:
«مردم و دلسوزان اردکان امیدوار بودند دولت کنونی با مدیریت شایسته اردکان را از گردابی که در حال حاضر گرفتار آن شده است نجات دهد. متاسفانه روند مدیریت استان در یک سال گذشته منجر به ناامیدی شده است اقدامات صورت گرفته نشان داده که متاسفانه از اشتباهاتی که در ۲۰ سال گذشته صورت گرفته درس عبرت حاصل نشده و همچنان آن مسیر غلط در حال ادامه یافتن است.
همچنان مجوزهای زیادی برای صنایع آلاینده صادر یا برای مجوزهای قدیمی همراهی و مساعدت صورت می گیرد. شوربختانه برای آلودگی هوا در کنار مشکل آب شرب به عنوان بزرگترین مشکل ساکنین دشت -یزد اردکان هیچ اقدامی صورت نگرفته است. توسعه صنایع آلاینده به شدت ادامه دارد. در کمیسیون ماده ۱۱ هوای پاک با این صنایع مماشات شده و مجوزها تسهیل شده است.
در حالی که آب خلیج فارس برای صنعت توسط شرکت چادرملو به استان آورده شده و صنایع می توانند از این آب برای مصارف خود بهره ببرند اما باز هم از آب انتقالی استفاده می شود. یکی از دغدغه های اصلی مدیریت استان انتقال آب از خلیج فارس است که نه فقط برای شرب مردم که عمده آن برای صنعت و توسعه صنعتی می باشد. با وجود اینکه راه حلهایی برای حل این مشکلات وجود دارد اما متاسفانه رویکردهای توسعه ای استان همچنان نادرست بوده و عملا اقدامی در جهت اصلاح آن انجام نشده است. ادامه یافتن این مسیر ،غلط منجر به نابودی اردکان و میبد در آینده ای نزدیک می شود و دشت یزد اردکان را به منطقه ای غیر قابل سکونت تبدیل خواهد کرد.»
در پایان این متن آمده است: لذا ما امضا کنندگان این طومار از شما خواهشمندیم تا با انجام اقدامات کارشناسی شده و مورد تایید نهادهای علمی، جلوی نابودی محل زندگی این مردمان نجیب را گرفته و ما را از مصیبتی که بدان گرفتار شده ایم نجات دهید.»
به گزارش ایلنا، رئیس دولت سیزدهم به همراه هیات دولت در روزهای پایانی هفته سفری دو روزه به یزد خواهند داشت و امضا کنندگان این طومار امیدوارند بتوانند داشتن هوای سالم و پاک را به عنوان مطالبه خود در کنار توقف ایجاد صنایع آلاینده و بهبود وضع مدیریتی استان به گوش تصمیم گیران برسانند.
انتهای پیام/